Vladimir Putin har for vane å fremstille seg selv som en veltrent machomann. Nå hevder han at han er den mest hardtarbeidende lederen siden andre verdenskrig.  (Foto: RIA NOVOSTI/REUTERS)
Vladimir Putin har for vane å fremstille seg selv som en veltrent machomann. Nå hevder han at han er den mest hardtarbeidende lederen siden andre verdenskrig. (Foto: RIA NOVOSTI/REUTERS)

Putin hyller seg selv som «den mest hardtarbeidende lederen siden andre verdenskrig»

Vladimir Putin er som vanlig selvsikker i sitt første intervju siden det ble kjent at han stiller til valg ved neste års presidentvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Eivind Fondenes

Forrige måned kunngjorde Vladimir Putin at han stiller som presidentkandidat ved presidentvalget i Russland i 2012.

Vladimir Putin skyter hval med armbrøst 250 (Foto: AP)
Vladimir Putin skyter hval med armbrøst 250 (Foto: AP)

I det første store intervjuet med presidentkandidaten siden annonseringen, fremstår han i kjent stil som meget selvsikker.

Den tidligere presidenten og KGB-agenten, som nå er statsminister, sier i intervjuet at lederne av det tidligere Sovjetunionen verken var fysisk kapable eller hadde viljestyrke nok til å drive landet slik han selv gjorde da han var president fra 1999 til 2008.

– Jeg kan ikke huske noen sovjetiske ledere etter andre verdenskrig som jobbet så hardt. De visste ikke hva de skulle gjøre på grunn av sine fysiske evner og misforståelser, sa han ifølge nyhetsbyrået Ap.

Putin mottok ingen oppfølgingsspørsmål etter sin sammenligning med de tidligere sovjetiske lederne, som inkluderer Joseph Stalin, Nikita Khrusjtsjov og Mikhail Gorbatsjov.

LES OGSÅ: Putin stiller som presidentkandidat

Presidentkandidat

Intervjuet ble gjort med de tre største tv-kanalene i Russland. Han fortalte at Russland kun er noen få steg fra en kollaps tilsvarende Sovjetunionens fall, og at han stilte som presidentkandidat for å skape stabiliet i landet.

– Jeg vil advare dem som sier at ting ikke kan bli verre. Hvis vi tar to eller tre skritt i feil retning, kan alt det som skjedde den gangen komme tilbake på et blunk, sier den russiske statsministeren.

LES OGSÅ: Støre om Putins rokade: – Makt som er ordnet rundt noen få

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Judo krever barneliv (Foto: RIA Novosti/Reuters)
Judo krever barneliv (Foto: RIA Novosti/Reuters)

COWBOY I SIBIR: Vladimir Putin, her avbildet på en ridetur i Sibir sommeren 2009. (Foto: Alexei Druzhinin/AP)
COWBOY I SIBIR: Vladimir Putin, her avbildet på en ridetur i Sibir sommeren 2009. (Foto: Alexei Druzhinin/AP)

Støttes av Medvedev

Putin var president i Russland fra 2000 til 2008. Da Dimitrij Medvedev ble president i 2008, inntok Putin rollen som statsministere. Mange har ment at Medvedev kun har vært en gallionsfigur, mens Putin har sittet på reelle makten.

Kandidaturet ble annonsert under en partikongress i regjeringspartiet Det forente Russland. President Dimitrij Medvedev, som tidligere har sagt at det ikke er aktuelt å stille til valg mot Putin, ga sin fulle støtte til Putin.

Dette vil omtrent garantere at Putin returnerer til presidentkontoret, skrev nyhetsbyrået AP like etter annonseringen. Putin forklarte under partikongressen at han og Medvedev har vært enige om deres framtidige roller i lang tid.

Sammenlignet seg selv med FDR

Om Putin vinner presidentvalget, kan han bli sittende som president til 2024. Dette fordi presidentperiodene i Russland har blitt utvidet fra fire år til seks år.

Ifølge nyhetsbyrået Ap så Putin sitt snitt til også å sammenligne seg med den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt, som ble gjenvalgt fire ganger og satt som president fra 1933 til 1945.

– Han var effektiv, og antall presidentperioder han satt ved makten spilte ingen rolle. Når et land opplever kompliserte, vanskelige tider, og er på vei fra en krise og tilbake på føttene, er stabilitet i politikken ekstremt viktig, sa Putin.

Macho-leder

Det selvsikre utspillet fra den russiske lederen, er ikke overraskende sett i lys av Putins mange PR-stunt. De siste årene har han nemlig blitt kjent for å fremstille seg selv som en ekte machomann – ofte i velregisserte situasjoner med pressen på slep.

I 2008 skjøt han en tiger. Etter sigende reddet han den gang et tv-team, som sto i fare for å bli angrepet av tigeren.

I tillegg har han latt seg avbilde i bar overkropp på hesteryggen og i bar overkropp på fisketur i Sibir. Og i 2010 dukket det opp bilder av Putin bak spakene på et brannslukkingsfly da skogbrannene herjet Russland.

(Artikkelen fortsetter)

INDIANSKI JONESKI: Under en dykkertur i fjor sommer kom Putin plutselig over disse to antikke krukkene. I ettertid viste det seg at krukkene hadde blitt lagt ut slik at Putin skulle finne dem.  (Foto: Alexsey Druginyn/Afp)
INDIANSKI JONESKI: Under en dykkertur i fjor sommer kom Putin plutselig over disse to antikke krukkene. I ettertid viste det seg at krukkene hadde blitt lagt ut slik at Putin skulle finne dem. (Foto: Alexsey Druginyn/Afp)

KONGE MED HARLEY: Vladimir Puton på Harley Davidson-treff i ukrainske Sebastopol i juli i fjor. (Foto: Sergei Karpukhin/Ap)
KONGE MED HARLEY: Vladimir Puton på Harley Davidson-treff i ukrainske Sebastopol i juli i fjor. (Foto: Sergei Karpukhin/Ap)

LES OGSÅ:
Putin skjøt tiger
Putin flekser muskler for fotografene

Skjøt hval med armbrøst

I 2010 var han med noen hvalforskere og skjøt hval med armbrøst. Forskerne brukte armbrøst for å skyte en spesialpil inn i hvalens hudoverflate slik at de fikk tatt prøver av huden til bruk i forskningsøyemed. Da Putin ble spurt om han ville skyte, var han ikke vond å be.

Sommeren 2010 deltok han på et MC-treff. Da kom han kjørende på sin egen Harley Davidson, og foran 5000 MC-entusiaster priset han motorsykkelen som verdens mest demokratiske fremkomstmiddel.

I sommer ble det lansert en nettkampanje hvor jenter ble oppfordret til å strippe for å støtte Putins presidentkandidatur, og som om ikke det var nok, har han gitt ut en kampsport-dvd.

LES OGSÅ: Oppfordrer jenter til å strippe for å støtte Putin

Mer innhold fra TV 2