kullkrangel_store_montasje (Foto: Aage Aune / TV 2)
kullkrangel_store_montasje (Foto: Aage Aune / TV 2)

Utenriksministeren varsler «nærvær av kull» på Svalbard

De noe vage uttalelsene fra utenriksministeren tyder på at regjeringen har bestemt seg for fortsatt kulldrift på Svalbard.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært kulldrift på Svalbard i over 100 år. Og det skal det også være i framtida, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Jeg mener kull fortsatt er en del av den identiteten Svalbard har, men det må gjøres i tråd med de krav vi stiller til miljø, sier Jonas Gahr Støre i et intervju med TV 2.

Store Norske Kullkompani på Svalbard har søkt om lov til å åpne en ny gruve ettersom dagens gruve er i ferd med å gå tom. I løpet av kort tid avgjør Miljøverndepartementet saken.

– Utroverdig tull

Men utenriksministeren får det nok som han vil.

– Vi har lagt opp til at det fortsatt skal være et nærvær også når det gjelder kull, sier han til TV 2.

Og når utenriksministeren sier «nærvær også når det gjelder kull», betyr det rett og slett kulldrift. Både økonomiske og strategiske argumenter taler for dette. Men kulldrift betyr ikke lengre alt for Svalbard. Bare en fjerdedel av innbyggerne driver i bransjen.

– Det er utroverdig tull å påstå at man må drive med kull på Svalbard for å opprettholde sysselsetting og norsk suverenitet, sier Rasmus Hansson i WWF til TV 2.

Dårlige odds

Regjeringspartner SV er imot fortsatt kulldrift på Svalbard, men de innser nå at slaget er tapt.

– Jeg tror ikke oddsene våre er veldig gode, så ærlig må jeg være. Og det er fordi vi ikke har særlig mange allierte i denne saken her. Men jeg er valgt fra Sør Trøndelag og ikke valgt av regjeringen, så det er min jobb å ta den fighten uansett, sier energi- og miljøpolitisk talsmann Snorre Valen i SV.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet går inn for fortsatt kulldrift på øygruppen.

LES OGSÅ: SV vil ikke ha kullgruver på Svalbard