Fedon Lindberg har kommet med ny kokebok
Fedon Lindberg har kommet med ny kokebok "Mat for livet". Her får du to av oppskriftene.

Fedon Lindberg: – Jeg forstår at folk blir forvirret av lavkarbo-debatten

Lavkarbodietten er igjen i vinden. Få to av Fedon Lindbergs nye oppskrifter her.

Lavkarbodietten har vært i vinden den siste tiden. Den ene dagen leser vi at man kan spise seg både frisk og slank med lavkarbo, mens den neste dagen leser vi om alle helsefarene dietten gir.

Ris og ros

Mange kjendiser, blandt dem Jan Øyving Helgesen, lovpriser dietten.

Men også mer ukjente personer har fått gode resultater etter å ha fulgt dietten. For eksempel Elisabeth Arentz Hole (47) slanket seg 102 kilo ved å følge Fedons råd. På det meste veide hun 180 kilo.

Ett av de mest kjente navnene bak lavkarbotrenden er Fedon Lindberg. Han har tidligere svart God morgen Norge-leserne på nettprat om lavkarbodietten. Les svarene hans her.

Les også: Kan vi tenke lavkarbo for barn?

Les også: Bekymret lege: – Lavkarbodiett kan gi helseplager

Forstår at folk er forvirret

Fedon Lindberg er gjest i God morgen Norge tirsdag.
Fedon Lindberg er gjest i God morgen Norge tirsdag.
Fedon Lindberg er kostholdsekspert og spesialist i indremedisin. Tirsdag møter han Wenche Andersen i kjøkkenet for å snakke om sin nye kokebok «Mat for livet».

– Skjønner du at folk blir litt forvirret når vi den ene dagen hører at dietten er bra så den neste at den er helsefarlig?

– Det handler om at folk har blitt mer interessert i hva de spiser og da er det naturlig å være litt forvirret. Mange søker informasjon og når man en dag leser om lavkarbo er bra og lavkarbo er helsefarlig den andre dagen, ja da blir man forvirret, forteller Fedon til God morgen Norge.

Se hvordan mat Fedon mener styrker immunforsvaret.

– Jeg mener at alle kan spise litt karbohydrater, men alt handler om mengde og type. Man finner kjapt ut hva som passer for seg, men uansett så handler det om å moderere seg, mener kostholdseksperten.

Les også: Her får du både tradisjonell og lavkarbo-oppskrift på marmorkake.

Les også: Nyttige tips og oppskrifter på lavkarbomat

Fedons nettsider skriver han om sin kostfilosofi. Han mener at et balansert kosthold består av 1/3 proteinholdige matvarer, som for eksempel ren fisk, kjøtt, egg, fjærkre, og rundt 2/3 av lavglykemiske karbohydrater, som for eksempel belgfrukter, grønnsaker, hele korn frukt og bær. En liten andel må også komme fra gunstig fett, for eksempel fet fisk, avocado, kaldpressende oliven, raps- eller avocadoolje, nøtter og frø.

Sentralt i Fedons kostfilosofi er viktigheten av et stabilt blodsukker. Ved å sette sammen kosten på en balansert og hensiktsmessig måte, får man kontroll på blodsukkernivået og oppnår en riktig hormonbalanse i kroppen.

Les også: Se hva Fedon svarte på dette spørsmålet: – Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt magefettet?

Her er to oppskrifter fra Fedons nyeste bok:

Bønnesalat, 2 porsjoner

Bønnesalat er en av oppskriftene i Fedons nye bok
Bønnesalat er en av oppskriftene i Fedons nye bok
Alle typer bønner kan brukes i denne oppskriften, hermetiske eller tørre som du har lagt i vann og kokt selv.

150 g røde bønner

150 g hvite bønner

3 vårløk, finsnittet

1 ss kruspersille, hakket

120-150 g blandede salatblader

1 rød paprika, uten frø, hakket

1/2 slangeagurk, hakket

2 tomater, delt i båter

200 g mager kokt skinke-, kalkun- eller kyllingbryst, eller cottage cheese

2 ss frisk basilikum, hakket

Dressing

1 ss kaldpresset olivenolje

1 ss vineddik eller basamicoeddik

1 kløft hvitløk, finhakket

1 ts dijonsennep

Natriumredusert salt

Nykvernet svart pepper

Slik gjør du:

Visp sammen alle ingrediensene til dressingen. Bland bønner, vårløk og kruspersille, og rør inn halvparten av dressingen. Del salatbladene i passende biter og bladn med paprika, slangeagurk og tomater.

Legg salaten på tallerkener og ha bønneblandingen over. Dekk med skinke, kylling kalkun eller cottage cheese, og hell resten av dressingen over. Strø basilukum på toppen.

Rødspette med ristede pinjekjerner og hvitløksspinat. Visste du at fiskeolje forebygger betennelser, astma og allergier?
Rødspette med ristede pinjekjerner og hvitløksspinat. Visste du at fiskeolje forebygger betennelser, astma og allergier?
Rødspette med ristede pinjekjerner og hvitløksspinat, 4 porsjoner

Pinjekjerner brunet i litt smør gir en særlig fin smak til denne enkle retten.

1 ss smør

3 ss pinjekjerner

3 ss friskepresset sitronsaft

4 rødspettefileter (á ca 150 g)

1/2 ts natriumredusert salt

1/4 ts nykvernet svart pepper

3 ts kaldpresset olivenolje

2 kløfter hvitløk, finhakket

600 g frisk spinat, vasket og renset

sitronbåter

Slik gjør du:

Smelt smør i en stor smørefri stekepanne over middels varme. Ha i pinjekjerner og 2 ss sitronsaft, rør sammen og la småkoke 1 minutt eller til kjernene er gyllenbrune. Ta opp fra pannen og sett til side.

Krydre filetene med salt og pepper. Ha 2 ts olje i pannen over middels varme. Legg filetene i pannen og stek 2 minutter på hver side, til de deler seg i flak. Legg over på fat og dryss kjerneblandingen over fisken. Dekk med folie for å holde retten varm.

Tørk av pannen med kjøkkenpapir. Varm resterende 1 ss olje over middels varme. Ha i hvitløk og spinat og la surre i 5 minutter til spinaten er myk. Tilsett resten av sitronsaften og la surre 1 minutt for å blande smakene. Legg spinaten på serveringsfat med filetene på toppen. Server med sitronbåter.