Oljesøl Deepwater Horizon (Foto: AP)
Oljesøl Deepwater Horizon (Foto: AP)

Miljøkatastrofen koster oljegigant 24 milliarder

Det britiske oljeselskapet BP har inngått milliardforlik med Anadarko etter miljøkatastrofen i Mexicogolfen i 2010.

Det britiske oljeselskapet BP har inngått milliardforlik med det amerikanske oljeselskapet Anadarko etter oljekatastrofen i Mexicogolfen i 2010.

Forliket innebærer at Anadarko betaler BP fire milliarder Dollar, vel 24 milliarder norske kroner, som sin andel av betalingen for oppryddingen etter at oljeplattformen Deepwater Horizon eksploderte og sank i april 2010.

Oljeutslippet er tidenes største og mer enn 800 millioner liter olje lekket rett ut i havet

Les også: Flere får skylden for Deepwater-ulykken

Deepwater Horizon (Foto: AP)
Deepwater Horizon (Foto: AP)

Eier 25 prosent

Anadarko eier 25 prosent av oljebrønnen Macondo hvor ulykken inntraff.

Ifølge driftsavtalen med BP var Anadarko forpliktet til å betale en fjerdedel av de 40 milliarder US Dollars (vel 240 milliarder norske kroner) det hittil har kostet å rydde opp etter oljekatastrofen.

Anadarko har lenge hevdet at de ikke var villige til å betale sin andel av opprenskningen fordi de anså at samarbeidspartneren, BP, hadde brutt en rekke sikkerhetsforanstaltninger i forbindelse med ulykken.

Les også: Riis Johansen: – Katastrofen vil påvirke norsk oljepolitikk

Oppgir søksmål mot BP

BP hadde opprinnelig forlangt mer enn dobbelt så mye i erstatning fra Anadarko. Forliket innebærer nå at Anadarko oppgir å saksøke BP, som anklages for å ha satt til side en rekke sikkerhetsforanstaltninger før ulykken inntraff.

Forliset til oljeplattformen Deepwater Horizon medførte at hundrevis av millioner liter med råolje rant ut i havet i Mexicogolfen og førte til omfattende forurensing av strendene i sørstatene i USA.

BP kalkulerer med at totalregningen for opprensingen av oljesølet vil komme på minst 42 milliarder Dollar, vel 252 milliarder norske kroner.

Les også: – 80 prosent av oljesølet ligger fortsatt i Mexicogolfen