island5 (Foto: Lars Christian Økland, TV 2)
island5 (Foto: Lars Christian Økland, TV 2)

Øy søkte folk – fikk seks islendinger

Heida Hrund Matthiasdóttir og ektemannen Samuel tok med seg de fire døtrene og startet et nytt liv på den lille øya Fjelberg i Hordaland.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storfamilien på seks så ingen fremtid på kriserammede Island. En avisannonse fra Norge fikk dem til å starte et nytt liv på en liten øy på Vestlandet.

Heida, Samuel og de fire døtrene Elisa, Elva, Eva og Edna har funnet seg godt til rette på den lille øya Fjelberg i Kvinnherad kommune. Den økonomiske situasjonen på Island har ført til høyere utgifter og lavere lønn. Det gjorde at mor og far måtte jobbe doble skift for å få det til å gå rundt. Med fire barn og uten økonomi til barnepass ble det lite tid familiesamvær.

– Vi kunne på ingen måte få endene til å møtes, selv om vi begge to var i fullt arbeid. Innimellom har vi heller ikke klart å betale for barnepass, sier Heida Hrund Matthiasdóttir til TV 2 Lørdagsmagasinet.

Annonse ble redningen

I en lokal avis fant Heida en annonse der den lille øya Fjelberg søker etter flere familier. Det fristet å bytte ut et masete byliv med rolige omgivelser på landet. Heida sendte inn en søknad og ble etter hvert kontaktet av Fjelberg bygdelag.

Deretter gikk det slag i slag. Og etter en stund var familien på plass på Fjelberg, klare til å gjøre den lille øyen litt rikere.

Se TV-intervjuet med familien i Lørdagsmagasinet kl 18.55.

Saken fortsetter under bildet.

island3 (Foto: Lars Christian Økland, TV 2)

Bolig og jobb

Det var ikke noe problem å få seg hus. Mange av boligene på øya står nesten helt tomme.

Med båten som eneste forbindelse til fastlandet er Fjelberg et populært feriested om sommeren, men dovent om vinteren. Det skremmer likevel ikke islendingene:

Samuel er utdannet økonom men kommer fra en jobb som kokk på en indisk restaurant i Reykjavik. Hilda er utdannet lærer med fordypning i kunst- og håndverk. Hun vil foreløpig være hjemme med den minste jenta på 2 år, mens Samuel har fått jobb på et lakseslakteri. Her skal han rense fisk fra 7 om morgenen til 17 på ettermiddagen. Det blir en ny hverdag.

– Jeg er veldig spent. Dette blir noe helt nytt.

Truet av fraflytting

For Fjelberg er de nye beboerne gull verdt. Arve Fosse er primus motor for prosjektet «Bulyst Fjelberg» og har jobbet med å øke folketallet på øyet siden 2009.

Prosjektet er et samarbeid mellom bygdelaget, kommunen og Fylkesmannen. Det har også fått god støtte av Innovasjon Norge og Sparebanken Vest. Resultatet har blitt en økning i folketallet med 13.29 prosent på den vesle øya. Det er godt nytt for skolen med fem elever og barnehagen med seks barn.

Saken fortsetter under bildet.

Den islandske familien har bosatt seg i naturskjønne omgivelser. (Foto: Lars Christian Økland, TV 2)

Gøy på landet

For Heida og familien var det tøft å reise fra familien på Island. Men hun håper at den drastiske øyhoppingen vil gi dem et bedre liv.

– Vi vil selvfølgelig savne familien vår, det er klart. Men jeg håper at vi vil klare å etablere et godt liv her uten alt stresset vi hadde før.

– Hvor lenge blir dere boende på Fjelberg?

– Jeg vet ikke. Kanskje til vi blir gamle? Eller kanskje to-tre år? Det er umulig å si.