Oliver Zaugg vant Lombardiet rundt 2011. (Foto: TV 2/)
Oliver Zaugg vant Lombardiet rundt 2011. (Foto: TV 2/)

Monumental overraskelsesseier i Lombardiet rundt

Oliver Zaugg lurte alle i Italia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kl. 11.00 kan du se presentasjonen av neste års Tour de France-løype på TV 2 SUMO

Lombardiet rundt i Nord-Italia er en av sykkelkalenderens fem monumenter og markerer slutten på sesongen. Vanligvis vinner en av de store sykkelstjernene.

Men ikke i år.

Hjemmefavoritt Vincenzo Nibali rykket fra en mindre gruppe, som blant andre inneholdt Philippe Gilbert, på vei opp tøffe Madonna del Ghisallo med 53 km igjen.

Han fikk en ledelse på rundt minuttet, men med 17 km igjen ble han tatt igjen av hovedfeltet.

Med 9 km igjen rykket sveitsiske Oliver Zaugg (Leopard Trek) i stupbratt terreng og fikk en luke, men bak ham jaget en rekke solide ryttere, som Ivan Basso, Joaquim Rodriguez, Dan Martin og Domenico Pozzovivo. Zaugg (30) øynet sin aller første individuelle proffseier etter åtte år i gamet og tråkket det han var mann for inn mot målbyen Lecco.

2,5 km før mål var ledelsen på 20 sekunder. Den krympet inn mot mål, men Zaugg holdt unna og kunne juble for sin første seier - og det i et av monumentrittene.

- Det var en overraskelse både for meg og laget. Jeg fikk en sjanse og klarte å få maks ut av den. det har ikek gått helt opp for meg ennå, sa Zaugg etterpå.

- Denne suksessen endrer kanskje noe for meg i ritt. Det gir meg en motivasjon til å vinne flere ritt, jeg håper jeg kan få det til!

Rittet var viktig for om Norge får tre eller fire mann til landeveisrittet i OL i London neste år. Dersom Lars Petter Nordhaug eller Gabriel Rasch kom blant de ti beste, ville det fjerne all tvil og Norge få nok World Tour-poeng til å få med fire ryttere.

Men ingen av de to nådde opp og du kan lese mer om reglene for OL her.

Kun 63 mann fullførte dagens ritt. Lars Petter Nordhaug ble nummer 60. Gabriel Rasch sto av.

Topp seks:
1. Oliver Zaugg, Leopard Trek
2. Dan Martin, Garmin-Cervélo
3. Joaquim Rodriguez, Katjusja
4. Ivan Basso, Liquigas
5. Przemyslaw Niemiec, Lampre
6. Domenico Pozzovivo, Colnago