Som TV 2 meldte tidligere fredag kveld, går statsadvokat Per Egil Volledal hardt ut mot Oslo-politiets bemanning på drapssakene som har herjet hovedstaden den siste tiden. Han får nå full støtte fra tidligere politioverbetjent ved voldsavsnittet i politidistriktet, Finn Abrahamsen.

– Politikerne bør lytte til Volledal, for de har ikke egentlig skjønt hvordan dette er. Jeg tror ikke de får de riktige signalene fra de rette menneskene, og da tror man jo at det går greit, sier Abrahamsen.

Oslo-politiet er så presset at en måtte be Kripos overta etterforskningen av den siste saken, hvor et innpakket lik ble funnet på Klemetsrud.

– Nytter ikke

De siste to ukene er det åpnet etterforskning i fire nye drapssaker i Oslo. Men fordi de fleste etterforskerne er låst til å etterforske sommerens terror i Regjeringskvartalet og på Utøya, blir det smalhans for etterforskningen av andre saker. Unge og uerfarne etterforskere settes nå på disse sakene

– Det nytter ikke sette urutinerte mennesker på slike ting. Jeg har selv opplevd at det har holdt på å ende med justismord når man satte uerfarne til å etterforske drap. Derfor nytter det ikke å saldere slike ting bort.

Se intervjuet med Abrahamsen (artikkelen fortsetter):

LES OGSÅ: Rumener (21) siktet for drapet på Willy Brown

Samtidig er det generelt stor gjennomtrekk av ansatte i politidistriktet.

– Nå er det fare for rettssikkerheten. Man kan begå justisfeil, men får forsinkelse i ferdigstillelse av sakene og man kan risikere at saker ikke blir oppklart. Jeg ser jo at distriktet er klare over dette, men de skal også være så ærlige å si at det også tidligere har vært slik at voldsavsnittet har måttet la ledige stillinger stå ubesatte, sier den tidligere polititoppen.

– Det er altså ikke bare naturlig avgang som forårsaker problemene. Da hadde man bare kunne ansatt nye, men en har utsatt ansettelser for å spare, sier han.

Avmagret

Politiet har fått 2,2 milliarder ekstra på neste års statsbudsjett, og av disse er noe av midlene øremerket Oslo politidistrikt.

– Det er som med veibudsjettet: Man må tette hullene som oppstår. Det kan ta flere år å rette opp problemene som nå er oppstått i politiet, sier Abrahamsen til TV 2 Nyhetskanalen.

– Det er for lite over hele landet. Mange av de andre politidistriktet har jobbet for Oslo-politiet i terrorsaken blant annet med avhør. Det er ringvirkninger over alt. Mange små distrikter er så avmagret at de ikke tåler avvik.

Se innslag fra TV 2 Nyhetene om drapsbølgen: (Reporter: Kadafi Zaman)