Forskerne har nå bekreftet at det ikke er farlig å koke ulltøyet, så lenge tøyet ligger stille under vasken.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Forskerne har nå bekreftet at det ikke er farlig å koke ulltøyet, så lenge tøyet ligger stille under vasken. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Slik vasker du ulltøyet

Kan du koke og sentrifugere ulltøyet? Du blir kanskje overrasket over svaret fra forskerne.

Det går mot kaldere tider og nordmenn har snart ikke annet valg enn å finne fram superundertøyet og tulle seg inn i diverse ullplagg.

Men hvordan skal man egentlig vaske ulltøyet? Det finnes mange myter om nettopp dette. Forsker Ingun Grimstad Klepp og PhD student Kirsi Laitala fra SIFO har gjort sin jobb i å avkrefte flere av dem.

Les også: Disse gutta bodde i snø og kulde i ni måneder

Mange myter

Ingun Grimstad Klepp er forskningsleder ved SIFO og har forsket på vask av ulltøy.
Ingun Grimstad Klepp er forskningsleder ved SIFO og har forsket på vask av ulltøy.
– Det eksiterer en del myter omkring hva ull tåler og hvordan ull skal behandles. Ull er ikke så vanskelig å vaske som mange tror; ull kan kokes, det tåler godt å sentrifugeres og det blir ikke så fort skittent, sier Klepp til God morgen Norge.

I følge forskerne er en av de største mytene om vask av ulltøy nettopp temperaturen. Mange tror at de ikke skal koke ulltøy.

– Det er en utbredt forestilling at ull krymper ved høye temperaturer, og derfor ikke kan kokes. Dette stemmer ikke, sier Laitala.

Les også: – Hvordan skal vi klare å bygge et helt hus før snøen kommer?

La ulla ligge stille

– For å krympe eller tove ull må ullen utsettes for bevegelse i en eller annen form. Så lenge ullplagg ligger stille vil ikke temperatur ha noen effekt, forteller overingeniøren til God morgen Norge.

Forskerne testet dette ved å koke seks uvaskede ullprøver og en prøve som allerede var vasket. Plaggene ble så målt før og etter koking for å se om dimensjonene endret seg etter kokingen.

Resultatet var at den forvaskede prøven ikke krympet noe ved koking, mens de uvaskede prøvene krympet omtrent like mye som ved en vanlig ullvask på 30 grader.

Les også: Nå gjør du kupp på vinterutstyr

Tørk av ull

Kirsi Laitala er PhD student og overingeniør ved SIFO.
Kirsi Laitala er PhD student og overingeniør ved SIFO.
En annen populær myte gjelder tørking av ullvasken.

– Det praktiseres mange fantasifulle – og til dels arbeidskrevende måter å tørke ull på, slik som å rulle plaggene inn i håndklær, for deretter å tørke dem på gulvet. Vi har derfor sett på hvorvidt ull krymper på tre ulike sentrifugeringshastigheter, sier Klepp.

Testen viser at ingen av ullmaterialene krympet mer når sentrifugeringshastigheten økte. Det er med andre ord ingen grunn til å la være å sentrifugere ull, eller sentrifugere på lav hastighet.

Les også: Dette bør du gjøre i hagen før snøen kommer

Mer miljøvennlig

Ulltøy holder ikke bare kroppen varm, men er også mer miljøvennlig fordi plaggene ikke blir vasket like ofte som bomullsplagg. En av grunnene til at ull vaskes sjeldnere er at lukt fjernes gjennom lufting.

– Ull er lett og holde ren fordi den ikke blir så lett skitten, mener Klepp.

– Ja, vask av ull er ikke vanskelig, men krever god sortering slik at ullplaggene ikke havner på feil program. Ikke minst krever det at vi har ullvaskemiddel, fordi vaskemidler med enzymer ”spiser” ull. Fjerning av flekker på ull kan derimot være mer vanskelig, avslutter Laitala.

De to forskere har derfor flere god råd å gi for vask av ull:

  • Bruk alltid spesialmiddel for ull, eller ull og silke.
  • Sentrifuger til slutt – også om du velger å vaske for hånd.
  • Fjern søl før de har rukket å lage flekker.
  • Ikke vask for ofte - prøv heller med lufting.
  • Dersom plaggene er for små eller i feil fasong. Strekk etter vask med jevne og bestemte bevegelser til riktig fasong/størrelse.
  • Ikke fyll maskinen for full (lavere belastning på ullprogram), men fyll gjerne opp med andre tekstiler dersom du ikke har nok ull til en vask.
  • Har du behov for desinfisering av ull, småkok i 10 minutter på plate i rent vann. Pass på at plagget ligger HELT stille. Ingen røring med andre ord.

Kilde: Myter og sannheter om ullvask, Ingun Grimstad klepp og Kirsi Laitala

Les også: Slik gjør du mørke høstdager lysere