SKANDALE: Overgrepsdømt mann måtte klippes ut av «Robinsonekspedisjonen». Her sammen med programleder Christer Falck.
SKANDALE: Overgrepsdømt mann måtte klippes ut av «Robinsonekspedisjonen». Her sammen med programleder Christer Falck.

– Så forkastelig at vi ikke kan forstå det er mulig

Sterke reaksjoner etter at straffedømte har kommet seg med i realityprogrammer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«God kveld Norge» har i høst kunnet avsløre at flere straffedømte har sluppet gjennom nåløyet på castingen til programmer som «Robinson»-ekspedisjonen, «Jakten på kjærligheten» og «Big Brother» - uten å bli avkrevd vandelsattest.

Les også: Robinson-deltaker dømt for sexovergrep mot barn

Les også: Big Brother-deltaker innrømmer grovt ran og underslag av 1,4 millioner

Les også: Robinson-Morten må i fengsel

Les også: Jakten-Linda dømt til fengsel for vold mot kvinne

– Forkastelig

Dette skaper nå sterke reaksjoner.

– Det synes vi er så forkastelig at vi kan ikke forstå at det skal være mulig. Det er gjerningsmannen som er i fokus, og det blir et nytt overgrep. Du vil aldri se at ofrene står fram på TV. De får aldri tilbud om heltestatus. Dertil er de for ødelagte, sier Margit Lømo i landsforeningen for voldsofre til «God kveld Norge».

Nå krever TV-kanalene en lovendring slik at samtlige fremtidige deltakere må fremlegge vandelsattest ved søknad til reality-programmer.

– Vandelsattest er ekstremt viktig for å få et hundre prosent riktig bilde av en potensiell deltaker, sier informasjonsansvarlig i TV3, Glenn Ø. Støldal til «God kveld Norge».

– Det er jo det disse sakene har vist, at man har prøvd å researche fram, men man har ikke kunnet gå til politiet og få disse vandelsattestene, påpeker kanalsjef i TV 2, Nils Ketil Andresen.

Også TVNorge støtter dette ønsket.

– Det er ikke noen rettighet å komme på TV, og hvis du for eksempel står bak en voldsepisode, og er dømt for vold, så vil vi ta hensyn til offeret i mye større grad enn en som vil komme på TV, og i så måte, så ville vandelsattest og sjekk av bakgrunn vært nyttig også for oss, sier kommunikasjonsdirektør Svein Tore Bergestuen.

Kulturdepartementet åpen for å se på saken

Kulturdepartementet har foreløpig ikke fått noen formell henvendelse fra noen av TV-kanalene, men vi nå se på saken.

– Vi vurderer nå å gi kringkasterne mulighet til å innhente politiattest for personal som skal jobbe direkte med barn og unge. Når det gjelder en generell tillatelse til å innhente politiattest, er det for så vidt et alvorlig spørsmål som må behandles grundig, men får vi en henvendelse fra kringkastere på det så skal vi vurdere det, sier statssekretær Roger Solheim (AP) i Kulturdepartementet.

Foreløpig har ingen av kanalene foretatt seg noe konkret.

– Det har ikke vært noe stort problem for oss i noen tidligere produksjoner. Det er første gang vi har opplevd dette på noen som helst slags måte, sier Nils Ketil Andresen.

Les også: TV3 flytter skandaleserie etter seerflukt