HUMORISTISK: Lars Sponheim fikk en hel stortingsal til å bryte  ut i latter. (Foto: Stortinget)
HUMORISTISK: Lars Sponheim fikk en hel stortingsal til å bryte ut i latter. (Foto: Stortinget)

Husker du denne? Da Sponheim fikk hele Stortinget til å bryte ut i latter

– Hver mann sin høne, svarte Lars Sponheim da Frp tok opp faren for eggmangel i påsken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 14. oktober er verdens eggdag. Hva passer da bedre enn å trekke frem en gammel gladsak om egg fra norsk politikk?

Frp fryktet eggmangel

Det var i muntlig spørretime på Stortinget 10. mars 2004 fikk daværende landbruksminister Lars Sponheim (V) et spørsmål fra Øystein Hedstrøm (Frp), som var bekymret for at eggmangel i påsken på grunn av EØS-regler for holdbarhet.

– Eggprodusentene i Norge klarer ikke å tilfredsstille behovet til eggspisende nordmenn. Vi mangler 3,3 millioner egg på grunn av EØS-reglene med en omsetningsbegrensning på 28 døgn. Vil statsråden nå medvirke til å fjerne det tollbaserte vernet i de periodene der norske produsenter ikke kan tilfredsstille behovet for eggspisende nordmenn, spurte Hedstrøm til humring i salen.

En munter visepresident Inge Lønning ga ordet videre til Sponheim:

– Kanskje landbruksministeren kan komme opp med et gullegg?

– Ja, jeg kunne kanskje ha svart at hver mann burde ha sin høne, så hadde dette vært løst, svarte landbruksministeren til høy latter fra salen.

Se TV 2 Nyhetenes innslag fra 2004 i videovinduet øverst.

Les mer: «Hver mann sin høne»

– Største latterkulen jeg har sett

Prosjektleder for politisk.no, Kjetil Løset, var på plass for å dekke spørretimen i 2004. Han husker at Sponheims gullkorn kom overraskende på.

– Det var en onsdag og en helt vanlig spørretime. Det er jo det som er litt gøy med spørretimen: At man aldri helt vet hva som vil dukke opp. Spørsmålet til Hedstrøm kom ganske overraskende på. Både journalister og politikere er vant til at det er mer tyngre saker som blir tatt opp. Svaret til Sponheim førte i alle fall til den største latterkulen jeg har sett så lenge jeg har dekket norsk politikk, sier Løset, som har 13 år bak seg i TV 2 med politikk som spesialfelt.

– Trenger vi mer vitsing på Stortinget?

Kjetil Løset er politisk journalist i TV 2. Han har holdt seg våken gjennom hele valgnatten for å holde deg oppdatert med prognoser og resultater. (Foto: TV 2)

– Når du ser det innslaget her så er det enkelt å argumentere for det. Denne episoden er noe folk husker i lang tid. Det var sagt med humor og glimt i øyet. Da slipper man unna med det.

Skapte overskrifter og debatt

Sponheim valgte selv å trekke seg tilbake fra rikspolitikken etter at han ledet Venstre til et katastrofalt dårlig valgresultat ved stortingsvalget i 2009. Løset har inntrykk av at mange savner mannen fra Ulvik i Hardanger.

– Det er mange som har gitt uttrykk for det i det politiske miljøet, men han var jo litt omstridt fordi han brukte store ord.

– Var det slik at du gledet deg til Sponheim kom på talerstolen?

– Ja, for han leverte veldig ofte en «punshline» som både bidro til å skape overskrifter og ikke minst politisk debatt.

Kunne valgt et kjedelig svar

Løset påpeker at eggdebatten neppe hadde fått noe medieomtale i det hele tatt, om det ikke hadde vært for Sponheims treffende bruk av humor.

– Hvis Sponheim hadde valgt et vanlig byråkratisk svar - noe han utmerket kunne ha gjort - så ville det trolig bare vært de som var i stortingssalen den dagen som fikk høre om det. Slik er det tross alt med de fleste sakene som tas opp i spørretimen, avslutter Løset.

Lars Sponheim har fra sommeren 2010 sittet som fylkesmann i Hordaland.

Se flere minneverdige saker:
Husker du denne? Mekaniker ble hengende under tømmerbil i to mil
Husker du denne? Matmor ammet hundevalpen selv