Mens mange sykkelfans venter i spenning på å få se Tour de France-løypen 2012 tirsdag, brukte arrangøren av sesongens første treukersritt, Giro d'Italia, søndagen til å presentere sitt program. Både Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd var til stede på scenen for å overvære presentasjonen.

Begge løypene har på forhånd blitt «avslørt» ved en feil. Om lekkasjene fra Tour de France-løypen var korrekte, er fortsatt usikkert. For Giro-ledelsen sin del var det dessverre lite nytt å melde søndag. Løypen som ble lagt ut på rittets egne hjemmeside ved en glipp mandag viste seg å være korrekt.

– Løypen er akkuart hard nok. Den virker litt mer balansert enn den har vært tidligere og det er tydelige at arrangøren har tatt litt mer hensyn til rytterne. I år får de en tidlig hviledag og slipper alt reisestresset, sier TV 2 Sportens sykkelekspert, Johan Kaggestad.

Knalltøff avslutningsuke
Arrangøren har selv gjort en vurdering av hvor tøffe etappene er, og gradert dem fra én til fem stjerner. Og ut fra disse vurderingene er det ikke vanskelig å se at det går mot en fantastisk avslutningsuke på årets ritt.

Med tre femstjernersetapper og én individuell tempoetappe på programmet i løpet av de fem siste dagene, er det bare å stille seg opp langs løypen eller benke seg foran tv-skjermen i mai.

BRATT: Rytterne måtte gjennom mye blodslit under vårens Giro. 2012-utgaven blir ikke mye lettere. (Foto: ALESSANDRO TROVATI/Afp)

Kjent fjellpass kan avgjøre
Nest siste etappe avsluttes med en klatring opp det kjente Stelviopasset. Det kjente bilprogrammet «Top Gear» har beskrevet Stelviopasset som «den beste veien for bilkjøring i hele verden», men rytterne får nok ikke mye tid til å glede seg over flotte hårnålsvinger når de sliter seg opp til mål, 2754 meter over havet.

– Løpet blir avgjort på de fem siste dagene. Etappen til Stelvio ser veldig tøff ut. Jeg har selv vært der på samling og det var vanskelig nok å kjøre opp med bil, forteller Kaggestad.

Den individuelle tempoetappen i Milano sørger som vanlig for at spenningen i rittet kan holdes oppe helt til siste tråkk.

Giro d'Italia 2011 ble vunnet av Alberto Contador på overlegent vis. Den dopingbeskyldte spanjolen overtok den rosa ledertrøyen på den 9. etappen, opp lang vulkanen Etna, og holdt den helt inn til mål i Milano. Sammenlagt var han hele 6 minutter og 10 sekunder for Michele Scarponi på andreplass.

Våre danske naboer kan glede seg litt ekstra til neste års Giro-start. Prologen og de to første etappene sykles nemlig på dansk jord.

Vil se en Schelck som satser
Kaggestad synes det er vanskelig å spå hvem som er favoritter til å vinne rittet. Han mener at de som sykler Giroen på mange måter gir opp Tour de France, og tror derfor ikke at Alberto Contador stiller til start i Herning.

Det Kaggestad har lyst til å se er at en av Schleck-brødrene prøver seg i Italia. Dersom lekkasjene fra Tour de France-løypen stemmer, blir det enda mer fokus på tempoegenskaper enn i år. Derfor tror Kaggestad det er lurt av enten Fränk eller Andy å satse på Giroen.

– Hvis de skal vinne noe så tror jeg det. Du vinner ikke Tour de France hvis du ikke er god på tempo, så jeg tror det er lurt å sende en av Schleck-brødrene til Italia. Hadde jeg vært Johan Bruyneel, så hadde jeg i alle fall tenkt slik. De har nok av hjelperyttere til å prioritere både Giroen og Tour de France.

Slik sykles Giro d'Italia 2012:
5. mai: Herning – Herning ITT (8,7 km) 3 stjerner
6. mai: Herning – Herning (206 km) 1 stjerne
7. mai: Horsens – Horsens (190 Km) 1 stjerne

8. mai: Hviledag, reise til Italia

9. mai: Verona – Verona (32,2 km) lagtempoetappe 3 stjerner
10. mai: Modena – Fano (199 km) 1 stjerne
11. mai: Urbino – Porto Sant’Elpidio (207 Km) 3 stjerner
12. mai: Recanati – Rocca di Cambio (202 km) 3 stjerner
13. mai: Sulmona – Lago Laceno (229 km) 3 stjerner
14. mai: San Giorgio nel Sannio – Frosinone (171 km) 1 stjerne
15. mai: Civitavecchia – Assisi (187 km) 2 stjerner
16. mai: Assisi – Montecatini Terme (243 Km) 2 stjerner
17. mai: Seravezza – Sestri Levante (157 km) 3 stjerner
18. mai: Savona – Cervere (121 km) 1 stjerne
19. mai: Cherasco – Cervinia (205 km) 5 stjerner
20. mai: Busto Arsizio – Lecco/Pian dei Resinelli (172 km) 4 stjerner

21. mai: Hviledag

22. mai: Limone sul Garda – Falzes/Pfalzen (174 km) 3 stjerner
23. mai: Falzes/Pfalzen – Cortina d’Ampezzo (187 km) 5 stjerner
24. mai: San Vito di Cadore – Vedelago (139 km) 1 stjerne
25. mai: Treviso – Alpe di Pampeago (197km) 5 stjerner
26. mai: Caldes/Val di Sole – Passo dello Stelvio (218 km) 5 stjerner
27. mai: Milano – Milano (31,5 km) - individuell tempoetappe 3 stjerner

HYLLET I MILANO: Michele Scarponi (t.v.), Alberto Contador (midten) og Vincenzo Nibali (t.h.) utgjorde pallen i Giro d'Italia 2011. (Foto: LUK BENIES/Afp)