Nå kan du gjøre kupp på skiutstyr fra forrige sesong.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Nå kan du gjøre kupp på skiutstyr fra forrige sesong. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Nå gjør du kupp på vinterutstyr

Vinteren er nærmere enn du tror. Og nå kan du gjøre kjempekupp på forrige sesongs sportsutstyr.

– Endel sportsbutikker sitter nå med varelager fra forrige sesong som de ønsker å kvitte seg med før vinteren. Så derfor kan man gjøre virkelig gode kjøp, sier daglig leder i Sportsbransjen AS, Trond Hansen.

Les om Jørn og Inge som surfet og sto på snowboard hver dag i ni måneder

Bruker mer penger enn noen andre

Trond Hansen mener du får billigst priser på vinterens sportsutstyr enten rett etter sesongen, eller før sesongen starter og butikkene får inn nytt utstyr.
Trond Hansen mener du får billigst priser på vinterens sportsutstyr enten rett etter sesongen, eller før sesongen starter og butikkene får inn nytt utstyr.
I følge sportsbransjen har ski- og vinterutstyr en særdeles god posisjon i norsk sportsbransje, sammenlignet med andre land. Det er kanskje ikke rart med de vintrene vi har her til lands.

– Vinteren har en helt spesiell posisjon i Norge. Spesielt de siste årene har det vært mye snø og flotte snøforhold. Ingen andre land bruker så mye penger på sportsutsty. Det er trendy å være sporty, sier Hansen til God morgen Norge.

Gjennom vintersesongen 2009-2010 ble det solgt rundt 500.000 par ski i Norge, hvorav rundt 380 000 par var langrennsski, og rundt 120 000 par var alpinski. Det er kun Russland som selger flere par langrennsski enn Norge.

Les også: Dette bør du gjøre i hagen før snøen kommer

Påvirkes av skimesterskap

Hansen forteller at skimoten påvirkes mest de årene det er større mesterskap som foregår.

– Denne sesongen vil vi ikke se de store endringene i trendsbilde. De fleste produsentene gjør få endringer når det ikke er noe mesterskap på gang. Derfor bør man kunne finne billige skipakker og annet utstyr fra forrige sesong som nå er på salg, forteller Hansen.

Nå kan du gjøre kupp på både alpin- og langrennsutstyr.  (Foto: illustrasjonsfoto)
Nå kan du gjøre kupp på både alpin- og langrennsutstyr. (Foto: illustrasjonsfoto)
– I tillegg er det endel lokalmarkeder som åpner nye butikker og det påvirker også prisene hos de større lavpriskjedene. Der det nå etableres nye sportsbutikker kan du finne virkelig fantastiske priser!, sier en entusiastisk Hansen.

Les også: Davy Wathne vil ikke være tjukk lenger

Gjør vinterkuppet nå

Forbrukerøkonom i DnB Nor, Silje Sandmæl, er enig i at tiden er inne for å gjøre vinterkupp.

– Snøen har begynt å falle et par steder i Norge og mange begynner å pakke opp vintertøyet. Venter du lenge med å sjekke om poden har vokst ut av fjorårets vinterutstyr kan du ende opp med å betale dyrt. For det er nå du kan gjøre de store kuppene, sier Sandmæl til God morgen Norge.

Les også: Skolebarn kan utpekes som kommende alkoholikere

Kjøp brukt

Likevel vil ikke forbrukerøkonomen oppfordre til å løpe ned butikkdørene.

– I stedet for å kjøpe nye ski hvert år anbefaler jeg å bytte eller kjøpe brukt. Når barna er små vokser de gjerne ut av skiutstyret i løpet av en sesong. Det kan derfor bli veldig dyrt å kjøpe inn nytt hvert år, og hvor gjør du egentlig av det gamle?, spør Sandmæl.

Les også: Du kan prute mye mer enn du tror i norske butikker

Gratis utstyr

Sandmæl har flere gode råd å komme med for å gjøre utstyret billigere, eller til og med gratis.

Forbrukerøkonom i DnB Nor, Silje Sandmæl, oppfordrer par til å ta kontroll over økonomien (Foto: DnB Nor)
Forbrukerøkonom i DnB Nor, Silje Sandmæl, oppfordrer par til å ta kontroll over økonomien (Foto: DnB Nor)
– Det er flere idrettsklubber som arrangerer byttedager. Dette bør flere benytte seg av. Da kan du hvert år bytte til deg ski som passer uten at det koster deg en krone. Flere burde arrangere slike byttedager! Det kan være en gode ide til skoler. Du kan også benytte deg av finn.no for å selge det gamle utstyret og kjøpe brukt, forteller forbrukerøkonomen.

Små barn må ha gode støvler

Trond Hansen har også sine sparetips å komme med til større familier.

– Det er ingen krav at man må kjøpe fantastisk utstyr til små barn som nettopp har lært seg å stå på ski. Det viktigste er nok støvler som er gode og varme og som sitter godt på foten. Staver trenger man ikke å kjøpe i det hele tatt. Det er veldig fint for barna å lære seg å stå på ski uten staver. Her snakker vi naturligvis om kortere lufteturer.

Les også: Disse to bodde ni måneder i en øde bukt i Nord-Norge

Ikke drep ambisjonene

Hansen kommer til slutt med en oppfprdring til foreldrene.

– Hvis foreldrene ikke har drept alle ambisjoner før barna er i 8-10 års alderen så kan man legge litt mer tid og penger i å finne bedre utstyr. Man kan få rimelig bra pakker for rundt 1000 kroner og mindre. Det får man jo nesten ikke joggesko for engang.

Så da kan alle skiinteresserte bare glede seg til at snøen begynner og falle.