Anne Kathrine Olsen Karlsen (Foto: TV 2)
Anne Kathrine Olsen Karlsen (Foto: TV 2)

Anne Kathrine (47) satte kreftlegene på sporet av ME-behandling

– Jeg overlevde sist jeg hadde kreft og jeg tror dette er en av grunnene til at jeg overlevde, sier hun.

Professor Olav Mella og overlege Øystein Fluge ved kreftavdelingen på Haukeland sykehus har bortimot snublet over det som kan bli ett av de største gjennombruddene innen ME-forskning.

Se innslaget øverst i saken.

Helt overraskende for både oss og pasienten ble ME-symptomene borte etter seks–åtte uker etter behandlingen.

En pasient med lymfekreft hadde også fått diagnosen ME. For å bekjempe kreften ble pasienten blant annet gitt antistoffet Rituximab. Etter en tid med behandling ble pasienten plutselig dramatisk bedre av ME-symptomene.

LES MER: Fakta om ME-studien som gir håp til millioner av mennesker

Maste på legene

Anne Kathrine Olsen Karlsen (47) fra Haugesund får en stor del av æren for det som nå gir håp til millioner av ME-pasienter verden over.

I 2003 fikk Anne Kathrine diagnosen ME. Per i dag finnes det ingen kur mot denne sykdommen. Tre år senere, i 2006, fikk hun lymfekreft. Dette skulle vise seg å gi henne livet tilbake.

– Mamma er du syk?

– Jeg satt i stuen og sydde dukkeklær da sønnen min kom hjem fra skolen en dag. Da var jeg oppegående. Han så på meg og spurte meg «mamma, er du syk»?

Sønnen hadde ikke sett moren sin oppe på veldig mange år.

BAKGRUNN: Norsk gjennombrudd kan løse ME-gåten

Overraskende virkning

Da hun startet behandlingen for lymfekreften skjedde det noe merkelig med Anne Kathrine.

– Helst overraskende for oss og pasienten så begynte symptomene på ME/ kronisk utmattelsessyndrom og bli borte. En seks–sju uker ut i cellegiftbehandlingen så begynte hun å komme seg av utmattetheten. Lyd- og lysømfintligheten, smertene, alle symtomene begynte å komme seg. Det var det som ga gnisten til at vi begynte å fundere på hva som egentlig hadde skjedd med pasienten, sier professor og avdelingsoverlege på kreftavdelingen ved Haukeland sykehus, Olav Mella, til TV 2.

Professor Mella og overlege Øystein Fluge bestemte seg for å forske på om det var slik at en kreftmedisin faktisk kunne hjelpe mot ME.

LES OGSÅ: ME-syke «Gunnar» ble ikke trodd – ble innlagt på psykiatrisk

Et håp blir født

De startet med tre pilotpasienter. Den ene var Elene (26) fra Bergen. Hun hadde vært mer eller mindre sengeliggende i ni år. Resultatene var oppsiktsvekkende.

Legene satte da i gang et større forksningsprosjekt med 30 pasienter. Halvparten av pasientene fikk såkalt placebo, den andre halvparten fikk kreftmedisinen Rituximab.

– Verken vi eller pasientene visste hvem som fikk hva. Det ble avgjort ved hjelp av en loddtrekning på apoteket, sier Øystein Fluge.

LES OGSÅ: Krever gransking av norsk ME-behandling

Det som startet med Anne Kathrines kreftsykdom kan dermed ha kommet millioner av ME-pasienter til gode.

– Jeg tror jo ikke alltid på tilfeldigheter. Jeg holdt på å dø siste gang jeg hadde kreft, så jeg tror nok at dette er en av grunnene til at jeg overlevde, sier hun.

LES: Alt om ME-gjennombruddet