Petter Myhre (Foto: TV 2/)
Petter Myhre (Foto: TV 2/)

Petter Myhre: – Én million for Gunnarsson er en usannsynlig lav pris

TV 2s fotballekspert mener det er flere ting som ikke stemmer rundt avtalen mellom Vålerenga og Stabæk.

Onsdag kunne TV 2 Sporten fortelle om detaljene rundt VIFs kjøp av Veigar Páll Gunnarsson fra Stabæk.

Islendingen ble solgt til Oslo-klubben for én million kroner. I tillegg betalte VIF fire millioner for en opsjonsavtale for Stabæk-talentet Herman Stengel.

Les også: NFF vil ikke spekulere i om Gunnarsson-saken blir politisak

Ulovlig i henhold til NFFs regelverk
Nå viser det seg at avtalen klubbene gjorde om den gang 15 år gamle Stengel er ulovlig i forhold til NFFs regelverk.

Les også: Vålerenga og Stabæk har brutt NFFs overgangsreglement
Les også: Nancy vil ha Stabæk-svar

TV 2s fotballekspert, Petter Myhre, mener det er helt klart ting som ikke stemmer i forhold til detaljene TV2 Sporten har opplyst om.

– Først vil jeg bare si helt klart at jeg ikke kjenner til detaljene rundt denne saken og kan kun forholde meg til opplysningene jeg har sett og lest i media.

Usannsynlig lav og latterlig høy pris
Fotballeksperten forstår ikke helt de to beløpene det blir snakket om.

– Én million for Gunnarsson er en usannsynlig lav pris. Og fire millioner for en spiller på 16 år og som man ikke er sikre på å få allikevel er en latterlig høy pris.

Myhre er bekymret for hva konsekvensene av denne avtalen det kan bli, dersom det viser seg at TV 2s detaljer stemmer.

– Om dette medfører riktighet så vil det si at avtaler med videresalgsprosent er null verdt. Det vil kunne føre til at klubber tviholder på spilleren om de ikke får en høy overgangssum med en gang.

Spillere kan bli skadelidende
Ifølge den tidligere Vålerenga-treneren er det ikke bare klubbene kan bli skadelidende i kjølvannet av denne saken.

– Det kan bli vanskeligere for spillere å bli solgt fordi klubbene ikke stoler på at de vil få alle pengene. «Cash is king» vil da bli gjeldende og prisene vil gå opp, noe som gjør det vanskeligere å få til avtaler.

At dette er første gang noe slikt har forekommet har Myhre liten tro på.

– Det vil være naivt å tro at dette er første gangen noe slikt skjer. Jeg tror fotballen er et speilbilde av samfunnet og som i enhver industri med mye penger vil det alltid forekomme «kreative» avtaler.

Flere ledere som ikke vil uttale seg
TV 2 har også vært i kontakt med flere ledere i Fotball-Norge, men ytterst få ønsker å kommentere denne saken.

– Jeg vet ikke hva jeg skal mene om dette fordi jeg kjenner ikke saken godt nok, sier sportssjef i Sogndal Trond Fylling.

– Vi har 16-17-åringer i vår stall og er i utgangspunktet imot opsjonsavtaler. Det viktigste for oss er at klubben, spillerne og ikke minst foreldrene til guttene har en trygghet i forhold til hva som skjer, fortsetter Fylling.

Ønsker å gi tilbake til lokalfotballen
Sogndal har et ønske om å bidra til lokalfotballen og dersom det i fremtiden blir vanskelig å stole på disse prosentene kan det få konsekvenser også for de små klubbene.

– Vi har et verdigrunnlag hvor vi skal gi tilbake til de lokale klubbene vi er helt avhengige av for å få spillere. Når for eksempel Even Hovland kommer til oss som 16-17-åring er det viktig for både ham og oss at hans moderklubb også skal få noe ut av et seinere salg.

TV 2 presiserer: Summen for Rosenborgs bud ble først rapportert til å være rundt fem millioner kroner. Denne er senere korrigert til inntil 3,75 mill. kr.