Pilen viser en av de grønne flekkene i havet der utbruddene skjedde onsdag. (Foto: Afp)
Pilen viser en av de grønne flekkene i havet der utbruddene skjedde onsdag. (Foto: Afp)

Vulkanutbrudd på Kanariøyene: Frykter tsunami i Atlanterhavet

Det har vært to undersjøiske vulkanutbrudd ved El Hierro på Kanariøyene. Et nytt stort utbrudd kan få dramatiske konsekvenser.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag var det to nye vulkanutbrudd på El Hierro, en av Kanariøyene. Utbruddene skjedde på havbunnen, like sørvest for byen La Restinga sør på øyen.

Ifølge Canari Journalen er det oppdaget to grønne flekker i havet 2,7 og 3,7 kilometer fra land, og en mengde døde fisk. Fargen skyldes gass som ble sluppet ut under utbruddet.

Se video nedenfor, artikkelen fortsetter under.

Evakuert

Innbyggerne i La Restinga samles på en fotballbane og evakuerers 11. oktober. (Foto: Afp)
Utbruddene onsdag skjedde mellom 500 og 750 meter under vann, etter to dager med kontinuerlige små rystelser. Den glødende magmaen beveger seg mot land langs sprekker under havbunnen.

Nye utbrudd på vann grunnere enn 200 meter kan bli eksplosive, og slynge lava inn på land. Befolkningen sør på øyen ble derfor evakuert 11. oktober, og det er nå forbudt å bevege seg på sjøen utenfor sørspissen av øyen.

Skred

El Hierro er den minste og sørligste av Kanariøyene. Den er et populært turismål, og et aktivt vulkansk område. Den 1501 meter høye øyen dukket opp av havet etter tre store vulkanutbrudd på havbunnen for 1,2 millioner år siden.

Vulkanologen Gladys Melian har tatt prøver av det grønne vannet. (Foto: Afp)
I juli i år våknet vulkanene under El Hierro til live. Flere mindre jorskjelv rystet øyen, og skjelvene har økt både i hyppighet og styrke siden september.

Myndighetene på Kanariøyene frykter at rystelsene og de små utbruddene så langt, bare er forløperen til et virkelig stort utbrudd. Det er derfor lagt planer for å evakuere hele øyen.

Det er fortsatt synlige spor etter tre store jordskred på El Hierro, alle utløst av jordskjelv. Det siste skjedde for 15.000 år siden, og førte til at hele nordsiden av øyen gled ut.

Les også: Her kollapser 200.000 tonn fjellvegg ned i havet

Tsunami

Jorskjelvet i Japan i mars 2011 utløste en tsunami som her skyller innover byen Miyako. (Foto: Afp)
Et nytt stort skred kan utløse en tsunami, som kan oversvømme strendene i hele øygruppen.

En tsunami er en bølge der hele vannsøylen er i bevegelse, fra havoverflaten ned til bunn. Bølgen er ikke spesielt høy ute på havet, men når alt vannet når land vil den tårne seg opp, og fortsette å strømme innover land i lang tid.

Les: Dette er en tsunami

I verste fall

Britiske geologer advarte i oktober 2000 mot at vulkanryggen Cumbre Vieja på Las Palma er ustabil, og kan gli ut under et utbrudd.

Satellittbildet viser tydelig den delen av vulkanen på Las Palma geologene frykter skal rase ut i havet, øverst på bildet. (Foto: NASA)
Skjer det i ett stort skred, raser så mye stein ned i havet at det vil skape en tsunami som i verste fall kan treffe alle landene rundt Atlanterhavet, ifølge BBC.

En tsunami utløst på Kanariøyene kan bevege seg med en fart på flere hundre kilometer i timen. Den vil gjøre størst skade i Karibia og langs østkysten av USA, men også langs strendene i Europa kan skadene bli omfattende.

Les også: Rolig i vulkanen Katla

Kilder: wikipedia.com, Earth Quake Report