TV 2 reporter Åse Linda Tynning setter igang en
TV 2 reporter Åse Linda Tynning setter igang en "rosspiral" i God morgen Norge redaksjonen. Her er det reisequiz kongen Bjarte som får komplement for å være redaksjonens humørspreder. (Foto: God morgen Norge)

Å gi gjør deg lykkelig

Studier viser at de delene av hjernen som er knyttet til positive følelser og glede aktiveres når vi gir noe til andre.

– Å gi noe til andre gir mer livskvalitet enn å gi noe til seg selv, sier psykolog og lykkeforsker Ragnhild Bang Nes.

Studier viser at de delene av hjernen som er knyttet til positive følelser og glede aktiveres når vi gir noe til andre. Vi blir rett og slett lykkelig av å gi. Og hva er vel lurere enn en mekanisme som knytter positive følelser og det å hjelpe andre sammen?

Her er bruksanvisningen til hverdagslykke

Det å glede en annen er den eneste glede

Gi gir glede

Man skulle kanskje kunne tro at det skulle være smertefullt å gi fordi man vil ha det selv, men dette viser seg altså å gi glede. Derfor vil man opprettholde det.

– Å gi kan til og med være mer verdifullt for giver enn for mottaker, sier Bang Nes.

TV 2-reporter Åse Linda Tynning startet en «rosspiral» i God morgen Norges redaksjon. Se VIDEO over.

Redaktør Ida Dypvik fører
Redaktør Ida Dypvik fører
TV 2-reporter og programledervikar Camilla Laache gir God morgen Norges redaktør, Ida Dypvik, komplement for å være en sjef som ser hele mennesket.  (Foto: God morgen Norge)
TV 2-reporter og programledervikar Camilla Laache gir God morgen Norges redaktør, Ida Dypvik, komplement for å være en sjef som ser hele mennesket. (Foto: God morgen Norge)

Les også: Fysisk aktivitet har samme positive effekt på humøret ditt som lykkepillen

Bruksanvisning til hverdagslykke

Rådet for psykisk helse har laget en kampanje om «Hverdagslykke» for å inspirere deg til å gjøre små ting for mer lykke i hverdagen for deg og folk rundt deg. De fem rådene er 1) Knytt bånd, 2) Vær aktiv, 3) Vær oppmerksom, 4) Fortsett å lære og 5) Gi.

– Disse fem tingene henger tett sammen. Når vi gir knytter vi bånd, som igjen gir lykke, sier Bang Nes.

Les også: Prioritering av familie og venner gjør deg mer lykkelig enn jobben

Gi noe i dag

Lykkeforskeren oppfordrer alle til å gi noe til noen i dag. Det kan være en kaffekopp til kollegaen på nabokontoret, en lang prat med en venninne som trenger støtte eller hente naboens barn i barnehagen samtidig som ditt eget.

– Selv har jeg tre ekstra barn i huset. Min venninne er i Berlin og jeg gir henne mine tjenester som barnevakt. Det føles godt, sier Bang Nes.