Stengel_3 copy
Stengel_3 copy

Tor-Kristian Karlsen tror Stabæk kan havne i trøbbel med UEFA

- UEFA har tidligere signalisert at de kan gå inn i enkeltsaker for å undersøke om spillere i slike avtaler er riktig verdsatt, sier Tor-Kristian Karlsen.

Tor-Kristian Karlsen har lang erfaring med spillet som foregår i kulissene i overgangssaker. Han er likevel overrasket over at Stabæk og Vålerenga har inngått en opsjonsavtale med en verdi på fire millioner kroner for 16-åringen Herman Stengel.

LES: RBK bød 5 mill for Gunnarsson - Stabæk solgte til VIF for én mill

- Ja, jeg er jo det. Det er en interessant variant, sier Karlsen.

Han spør seg om grunnen til at Stabæk og Vålerenga valgte den varianten de faktisk gjorde.

- Det kan minne meg om en fiktiv konstruksjon for å slippe å betale en tredjepart. Jeg har sett lignende konstruksjoner - der man takserer en spiller fordelaktig for å betale minst mulig til en tredjepart. Fra utsiden kan dette virke veldig mistenksomt, sier Karlsen.

Fotballen er dog eat dog, og nå viser det seg at norske hunder biter

LES: Stengels agent bekrefter opsjonsavtale

At slike konstruksjoner har forekommet i utlandet er ikke noe nytt. Karlsen peker på Italia som et eksempel på et land der lignende varianter er vanlige.

- Der er det en kultur for å lage i overkant kreative løsninger for egen vinnings skyld. Men fotballen er dog eat dog, og nå viser det seg at norske hunder biter, sier Karlsen.

Han mener Stabæk har opptrådt lite galant overfor franske Nancy.

- Nancy viste jo storsinn ved å slippe spilleren billig til Stabæk. Overfor dem er det ikke så veldig elegant, sier Karlsen.

LES: Nancy vil ha Stabæk-svar

Karlsen mener Vålerenga har gjort en god deal på papiret. Fotballeksperten trekker frem Stengel som et av Norges største talenter i 1995-årgangen.

- Det kan være en veldig bra deal for Vålerenga. Stengel er, om ikke Nordens mest lovende 95-spiller, så i hvert fall blant de aller mest lovende. Han kan bli en kanonspiller, tror Karlsen.

Navnet til Herman Stengel har dukket mye opp i media de siste dagene. Lørdag starter han i bortekampen mot Lillestrøm.
Navnet til Herman Stengel har dukket mye opp i media de siste dagene. Lørdag starter han i bortekampen mot Lillestrøm.

Om Stengel ender opp i Vålerenga-drakt er Karlsen mer usikker på.

- Teoretisk kan jo spilleren bare si nei til Vålerenga, om en mer attraktiv klubb kommer på banen. Eller om han vil fortsette i Stabæk for evig og alltid, er avtalen i prinsippet verdiløs. Fotballspillere kan ikke tvinges det ene eller andre stedet uten sin vilje, uansett hvor kreative klubbene skulle være, sier 36-åringen.

Michel Platini er en legende i Nancy. Den franske UEFA-presidenten spilte for klubben frem til 1979. Dersom Nancy velger å ta saken videre tror Karlsen Stabæk fort kan havne i trøbbel.

LES: NFF vil granske partene i Gunnarsson-saken

- Jeg tror ikke Stabæk skal føle seg altfor trygge om Nancy velger å følge opp denne saken. UEFA har tidligere signalisert at de kan gå inn i enkeltsaker for å undersøke om spillere i slike avtaler er riktig verdsatt, avslutter Karlsen.

TV 2 presiserer: Summen for Rosenborgs bud ble først rapportert til å være rundt fem millioner kroner. Denne er senere korrigert til inntil 3,75 mill. kr.