1964: Martin Luther King jr. fikk Nobels fredspris (oppe til venstre), Tormod Knutsen vant OL gull i kombinert i Innsbruck (høyre) og på 5000 meter skøyter ble det trippel norsk (nede til høyre).
1964: Martin Luther King jr. fikk Nobels fredspris (oppe til venstre), Tormod Knutsen vant OL gull i kombinert i Innsbruck (høyre) og på 5000 meter skøyter ble det trippel norsk (nede til høyre).

47 år siden forrige overgang mellom Manchester United og Liverpool

Phil Chisnall står fortsatt i historiebøkene som sistemann til å gå direkte mellom erkerivalene.

Kan du skape et vinnerlag? Premier League-manager er tilbake
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Martin Luther King jr. fikk Nobels fredspris og Norge dominerte på 5000 meter skøyter i OL samme år som forrige overgang mellom Manchester United og Liverpool.

Da Phil Chisnall forlot Manchester United for å bli ligamester med Liverpool i april 1964, ble han også den til nå siste spilleren som har gått direkte mellom de to klubbene. Bill Shankly bladde opp £25 000, og det gjorde også Chisnall til den dyreste spilleren mellom klubbene gjennom tidende.

Kom opp etter flyulykken
Chisnall var indreløper eller kantspiller, selv om han noen steder også er oppført som angrepsspiller. Selv er han klar på at det var midtbanespiller han var.

Han ble født i Manchester, og var fast inventar på Old Trafford som barn. Da flyulykken i München rammet laget og byen, var han femten år. To måneder senere sluttet han på skolen og signerte for United som læregutt. Han var en del av oppbyggingen av et nytt lag etter den tragiske ulykken. To år senere skrev han under på sin første profesjonelle kontrakt og fikk sin debut på Goodison Park i desember 1961.

– Jeg husker det godt. Vi ble knust 5-1.

Chisnall fikk oppmerksomhet rundt den forestående overgangen til Gabriel Heinze fra Manchester United til Liverpool i 2007. Han gjorde noen intervjuer den gangen, men Heinzes overgang mellom de to klubbene gikk i vasken, og Chisnall er fortsatt den siste overgangen mellom de to klubbene.

Ikke fiendskap
Han fikk 55 kamper for de røde djevlene mellom 1959 og 1964 før Bill Shankly tok kontakt.

– Jeg husker Matt Busby ba meg komme opp på kontoret. Der fortale han meg at Shankly hadde lagt inn et bud. Han sa at jeg kunne avgjøre selv, og på det tidspunktet toppet Liverpool tabellen, mens United lå på andre, forteller han.

Chisnall hadde aldri klart å spille seg til fast plass på førstelaget til Sir Matt Busby.

– Jeg tenkte at Liverpool kun var rett rundt hjørnet. De toppet tabellen, og jeg skulle gifte meg i løpet av kort tid. Klubbene var rivaler, men det var ikke det fiendskapet mellom klubbene som er nå. Faktisk var Shankly og Busby gode venner. Shanks brukte å komme opp til Manchester ukentlig for å prate med Matt. Og etter kamper mellom lagene brukte spillerne å ta et par glass sammen i etterkant.

Busby spilte selv for Liverpool i sin aktive karriere.

– Liverpool var en levende by, Beatles gjorde det stort og Shankly hadde gitt nytt liv til fotballklubben. Jeg bestemte meg for å prøve.

God mottakelse
Michael Owen startet i Liverpool, og spiller i dag for Manchester United. Han har fått høre det, til tross for at han har vært i både Real Madrid og Newcastle siden han forlot Anfield.

– Det var ingen som tok på vei at jeg byttet mellom de to klubbene, og jeg ble godt mottatt på Old Trafford da jeg kom som Liverpool-spiller, erindrer han.

Sparket i gang Match of the Day
Chisnall er historisk på flere områder også. Han er ikke bare sistemann som gikk direkte mellom de to klubbene. Da han i sin ligadebut for Liverpool, den 22. august 1964 mot Arsenal, tok avspark, ble han den første til å sparke av en kamp på Match of the Day på BBC. Programmet ble vist kl. 18.30 med høydepunkter fra den kampen. Man regner med at BBC samlet 20 000 foran TV-skjermene, cirka halvparten av det som var til stede på Anfield.

Ikke nok med det. Phil Chisnall er én av kun to spillere som har blitt ledet av både Bill Shankly og Sir Matt Busby. Denis Law er den andre. Han spilte under Shankly i Huddersfield tidlig i karrieren.

Tøft i Liverpool
Chisnall ble aldri noen suksesshistorie på Anfield og forlot Liverpool etter tre sesonger.

– Det fungerte aldri for meg, men jeg angrer ikke på at jeg prøvde. Det var omstendighetene som avgjorde. Liverpool hadde et veldig bra lag med spillere som Ian St. John, Ian Callaghan, Peter Thompson, Roger Hunt, Willie Stevenson, Gordon Milne og Tommy Smith. Det lå i kortene at det var tøft å spille seg inn der.

Det endte med at han dro videre til Southend. Der fikk han til sammen 161 kamper og scoret 32 mål. Han avsluttet karrieren i Stockport før han måtte legge opp grunnet knærne.

– Jeg sliter fortsatt med dem, sa han i 2005.

Han bor i dag i Urmston like utenfor Manchester, og har innrømmet at det er United som ligger hjertet hans nærmest.

– Men jeg håper begge gjør det bra, sier han.

Av hans elleve barnebarn, har også to vært lovende unggutter. Adam Saville var i Uniteds akademi mens Thomas Guest prøvde å slå gjennom både hos Everton og Stockport.

Phil Chisnall
Født: 27. oktober 1942
Klubber: Manchester Utd (1959-1964), Liverpool (1964-1967), Southend (1967-1971) og Stockport (1971-1972)
Landslag. England U23 (4 kamper)

Spillere som har gått direkte mellom de to klubbene:
1912 Tom Chorlton Liverpool - Manchester Utd
1913 Jackie Sheldon Manchester Utd - Liverpool
1920 Tom Miller Liverpool - Manchester Utd £2,000
1921 Fred Hopkin Manchester Utd - Liverpool
1929 Tommy Reid Liverpool - Manchester Utd
1938 Ted Savage Liverpool - Manchester Utd
1938 Allenby Chilton Liverpool - Manchester Utd
1954 Thomas McNulty Manchester Utd - Liverpool £7,000
1964 Phil Chisnall Manchester Utd - Liverpool £25,000
(Kilde: Wikipedia)

Spillere som har spilt for begge klubber i nyere tid:
Peter Beardsley (United 1982-1983) (Liverpool 1987-1991)
Paul Ince (United 1990-1995) (Liverpool 1997-1999)
Michael Owen (Liverpool 1996-2004) (United 2009- )
I tillegg var midtstopperen Scott Wootton læregutt i Liverpool. 20-åringen er nå i Uniteds bøker, men for øyeblikket utlånt til Darren Fergusons Peterborough.

Kilder:
The Goalmaker (blogg)
The Guardian
Liverpool Echo
Manchester Evening News