pall5
pall5
pall3
pall3

RBK bød 5 mill for Gunnarsson - Stabæk solgte til VIF for én mill

Reduserte videresalgsbeløp til franske Nancy ved å selge en opsjon på fire millioner for en 15-åring - uten at spilleren eller hans foresatte visste noe.

TV 2 presiserer: Summen for Rosenborgs bud ble først rapportert til å være rundt fem millioner kroner. Denne er senere korrigert til inntil 3,75 mill. kr.

Nancy/Oslo (TV 2 Sporten): Veigar Páll Gunnarssons klubbskifte fra Stabæk til Vålerenga var en av sommerens største overganger i norsk fotball. Rosenborg ville også ha islendingen. TV 2 Sporten erfarer at trønderne kom med et bud på rundt fem millioner kroner for islendingen. Stabæk valgte i stedet å selge Gunnarsson til Vålerenga.

Pris: 1 million norske kroner.

Vi driver ikke med menneskehandel

I tillegg til å kjøpe Gunnarsson for 1 million kroner kjøpte Vålerenga en opsjon på kjøp av Herman Stengel (16), som debuterte i Tippeligaen mot Sarpsborg 08 i forrige runde, for fire millioner kroner - uten at Stengel, hans foresatte eller hans agent ble informert. Stabæk-spilleren var bare 15 år da handelen ble gjennomført.

Les også: Stengels agent bekrefter opsjonsavtale

Slik sørget Stabæk for at franske Nancy sitter igjen med 500.000 kroner i stedet for 2,5 millioner kroner. Den franske klubben skulle nemlig ha 50 prosent av overgangssummen ved et videresalg.

I denne artikkelen kan du lese om spillet rundt Gunnarsson-overgangen.

Navnet til Herman Stengel har dukket mye opp
  i media de siste dagene. Lørdag starter han i bortekampen mot Lillestrøm.
Navnet til Herman Stengel har dukket mye opp i media de siste dagene. Lørdag starter han i bortekampen mot Lillestrøm.

Fra Stabæk til Nancy - og tilbake
19. oktober 2008 sørget en overtidsscoring av Palmi Rafn Palmason på Brann Stadion for at Stabæk tok sitt første - og foreløpig eneste - seriegull i Tippeligaen. Veigar Páll Gunnarsson og Daniel Nannskog var to av hovedgrunnene til at bærumsklubben kunne sprette champagnen på utestedet Ricks i Bergen.

LES: Hør Ingebrigt synge gullsangen
LES: Feiret seriegullet i natt

Knapt to måneder seinere forlot Veigar Páll Gunnarsson Stabæk. Nancy betalte ca. 15 millioner kroner for islendingen. Proffeventyret ble ikke slik Gunnarsson hadde forestilt seg. Sommeren 2010 returnerte spissen til norsk fotball og Stabæk. Jim Solbakken var Stabæks agent da Veigar Páll Gunnarsson returnerte til Stabæk.

Stabæk betalte ca. 600 000 kroner for islendingen, men franskmennene sikret seg en videresalgsklausul slik at de ikke skulle stå tomhendte igjen dersom islendingen ble solgt videre.

- Vi skulle ha 50 prosent ved et videresalg, opplyser Nancys sportsdirektør Nicolas Holveck til TV 2 Sporten.

Med andre ord:

Desto mer penger Stabæk fikk for Gunnarsson, desto mer skulle franskmennene ha.

- Det er klart at dette er viktige penger for oss. Den finansielle krisen er stor i Frankrike, fortsetter Holveck.

Stabæk i trøbbel
I januar 2011 inngikk Stabæk Fotball og arenaeier Kjell Chr. Ulrichsen (Euforum Holding AS) en avtale som ga bærumsklubben en mulighet til å overta ansvaret for drift av hele Telenor Arena fra og med 2012. 30. juni 2011 meddelte Stabæk arenaeier om at klubben ikke var i stand til å tiltre leieavtalen fra januar 2011.

LES: Stabæk gir opp Telenor Arena

Stabæk hadde ikke penger til overta driften for Telenor Arena. Den økonomiske situasjonen i klubben var så skral at klubben var tvunget til å selge spillere for å få hjulene til å gå rundt.

Flere spillere begynte å se seg om etter nye klubber. En av dem som forsvant var Veigar Páll Gunnarsson.

Spilleren var sterkt ønsket av de norske gigantene Rosenborg og Vålerenga. Trønderne var i førersetet og hadde faktisk blitt enig med Gunnarson den personlige avtalen. Den ble forhandlet frem av Gunnarssons islandske agent Arnor Gudjonsen. Det eneste som gjenstod var at Rosenborg og Stabæk skulle bli enige om overgangssum.

Veigar Páll Gunnarsson. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
Veigar Páll Gunnarsson. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Sa nei til Vålerenga
Gjennom sin islandske agent uttalte Gunnarsson i Aftenposten at han var enig med Rosenborg om de personlige betingelsene.

Veigar Páll Gunnarsson gjorde det tidlig klart at det var Rosenborg han ville til. Til Aftenposten uttalte han:

- Jeg har sagt nei til Vålerengas tilbud. Jeg vil heller spille i Stabæk enn å takke ja til tilbudet deres.

Samtidig skal Stabæk ha blitt enig med Vålerenga om en overgang. Gunnarsson ble spurt om han følte seg presset til å gå til Vålerenga.

Svaret var:

- Ingen kommentar.

Hoftun mener VIF har gjort et godt kjøp
Selv forklarte Gunnarsson situasjonen slik i Aftenposten 28.august:

- Dette er en utfordring. Stabæk sliter finansielt, og trenger penger, mens jeg også må tenke på hva som er best for meg personlig. Selv venter jeg nå bare og ser på hva Stabæk gjør, men selvsagt kan ingen tvinge meg til en klubb mens jeg er under kontrakt her, det er opp til meg om jeg vil til VIF eller ikke.

Rosenborg la så inn et bud de mente var stort nok for å sikre seg islendingen. Etter det TV 2 Sporten forstår skal budet ligge på rundt fem millioner kroner. Stabæk ville ikke selge.

Daværende Rosenborg direktør Nils Skutle uttalte følgende til Adresseavisen:

- Vi la inn et bud på Gunnarsson som jeg tror var høyere enn det han ble solgt til Vålerenga for. At han ikke ble RBK-spiller, føler jeg ikke handlet om penger, men dette må du spørre Stabæk om.

Erik Hoftun synes det er rart at Gunnarsson ble solgt til VIF for én million kroner.

- Hehehe, hva jeg tenker er kanskje ikke så viktig, men hvis det stemmer har Vålerenga gjort et godt kjøp, sier Hoftun.

Erik Hoftun (Foto: TV2/)
Erik Hoftun (Foto: TV2/)

Kjøpte opsjon på Stengel for fire millioner kroner
Stabæk takket nei til Rosenborgs bud på rundt fem millioner kroner, noe som ville gitt franskmennene 2,5 millioner kroner. Desto mer interesse viste Stabæk-ledelsen for budet fra Vålerenga. Oslo-klubben bød omtrent det samme, men en kreativ løsning skulle sikre at Gunnarsson-pengene forble i Norge.

I stedet for å by direkte på Gunnarsson kom Stabæks og Vålerenga frem til følgende løsning:

* Partene ble enige om at den offisielle salgssummen for Veigar Páll Gunnarsson skulle være på én million kroner.

* Samtidig kjøpte Vålerenga en opsjon på kjøp av den 16 år gamle Stabæk-spilleren Herman Stengel for fire millioner kroner.

Samlet utgjør dette fem millioner kroner. Den offisielle kjøpesummen som ble rapportert inn til NFF var kun på én million kroner.

Tilbake i Frankrike sitter Nancy igjen med kun en halv million.

Og det stopper ikke der...

Les også: Herman (16) roses etter Tippeliga-debuten

Stengel visste ingenting
Jim Solbakken er Herman Stengels agent. Da Stabæk og Vålerenga ble enige om den kreative løsningen ble ikke Stengel informert om at Vålerenga hadde kjøpt en opsjon på kjøp av ham.

Da TV 2 Sporten besøkte Stabæks treningsfelt hadde Herman Stengel nettopp vært i møte med Inge André Olsen, Stabæks sportslige leder.

- Hva snakket dere om?

- Jeg og Herman pratet om at det er viktig at han gjør det som står i hans makt for å bli frisk til lørdagen, sier Olsen.

Inge_Andre_Olsen
Inge_Andre_Olsen

Olsen ønsker ikke å kommentere hvor mye Vålerenga betalte for Veigar Páll Gunnarsson.

- Jeg kjenner godt til overgangen til Veigar, men jeg kommenterer ikke ting rundt overganger, sier Olsen.

Han vil heller ikke si noe om Herman Stengels rolle i overgangen.

- Det kan jeg ikke kommentere. Jeg vet ikke hvor du får de opplysningene fra.

- Stemmer de opplysningene?

- Det kan jeg ikke kommentere. Det blir å kommentere overganger, sier Olsen.

- Hvorfor har dere ikke rapportert noe om dette til Nancy?

- Det er fordi vi venter på en henvendelse fra dem. Den har ikke kommet. Vi har selvfølgelig satt av penger som vi skal overføre til dem for den overgangen, sier Olsen.

- Er det vanlig å vente på en henvendelse fra en klubb når dere skylder dem penger?

- Vi kan gjerne ta kritikk på det. Det har kokt litt rundt Stabæk, og det har blitt lagt litt bort. Men det er ingen som ikke har noen intensjon om å gjøre opp med Nancy, sier Olsen.

Styreleder Erik Loe vil heller ikke kommentere opplysningene TV 2 Sporten presenterer for ham.

- Men vi driver ikke med menneskehandel, sier Loe.