Denne ukens dokumentar på TV 2 følger tre par kvinner på ulike stadier i livet. Det ene paret er regissøren og henne samboer som venter barn.

– Jeg var en lesbisk luremus, sier regissør Mette Aakerholm Gardell når hun reflekterer over livet så langt som lesbisk.

Mye skam

Som ung jente benektet hun først at hun var lesbisk da moren spurte henne om det som 14-åring. Som voksen venter hun barn sammen med sin svenske kvinnelige samboer, Stina Aakerholm Gardell. I dokumentaren følger vi paret gjennom graviditeten. Tankene rundt det å ha to mødre, og ingen far. Men vil hun likevel ikke ha to forskjellige foreldre?

– Før jeg traff Stina var jeg i en tung prosess. Jeg hadde mye skam rundt det å få barn, forteller Mette.

I samtaler med sin egen mor reflekterer Mette mye rundt det at barna vil få to kvinner som foreldre og hvilken rolle samboeren Stina vil få.

Regissør Mette Aakerholm Gardell er selv fortelleren i historien hvor hun undersøker hvilke roller kjønn og seksualitet spiller i livets ulike stadier for tre ulike generasjoner lesbiske kvinner.

Ikke behov for mannlig kjønnsorgan

Filmen handler om kjønnsidentitet og hvordan kategorien lesbisk har endret seg gjennom tre generasjoner.

Regissøren Mette og Stina har giftet seg, forkastet «friheten» og undergrunnskulturen til fordel for småbarn, A4-livet og «den heteroseksuelle normen».

Jenta i det unge paret som står fram ser seg selv som en heterofil gutt uten å ville kjønnsoperere seg, som søker sitt visuelle og emosjonelle uttrykk og kjærligheten uavhengig av en lesbisk merkelapp.

LES OGSÅ: Flere barn med lesbisk mor

På leir for «skeive» blir hun vist hvordan hun skjuler brystene og kan leve som en gutt, uten å ta kjønnsoperasjon.

– Jeg har ikke behov for å få meg noe mannlig kjønnsorgan, sier den da 21 år gamle Martine Klingan Skjold før hun må ta en pause fra intervjuet. Det er vanskelig å snakke om.

– Selv på Lesbos er lesber hjemløse

Det aldrende paret vi følger i dokumentaren representerer den første åpne generasjonen lesbiske. Marja Bergström og Bodil Espeland ser tilbake på livet og kampen for å leve slik de ønsker. De kjemper mot kreften og drømmer om å se solnedgangen sammen på Lesbos.

Men øya som har opphavet til betegnelsen er heller ingen trygg havn.

– Selv på Lesbos er lesber hjemløse, konstaterer fortellerstemmen.

Se dokumentaren «Ingen mann i sikte» på TV 2 onsdag klokken 21.40.