Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Får Norge fire, eller bare tre OL-plasser?

Kvalifiseringssystemet er så komplisert at sportssjef Steffen Kjærgaard er usikker på hvordan det vil slå ut for Norge.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Giro di Lombardia direkte på TV 2 Zebra lørdag 15. oktober kl. 14.30.

Takket være et strålende Tour de France samt solide resultater på ettersommeren av Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd, lå Norge lenge på tiendeplass på UCIs WorldTour ranking, som i utgangspunktet ville gi Norge makskvoten på fem ryttere i OL i London neste sommer.

Etter at nystartede Tour of Beijing ble avsluttet sist helg falt Norge ned til ellevte plass som, igjen i utgangspunktet, gir fire OL-plasser. Det er nemlig flere kriterier som kan slå begge veier, med tanke på om Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen får med seg én eller to hjelperyttere til OL. Spørsmålet er hvordan man skal tolke reglene.

Les også: Cavendish klar for Team Sky
Les også: – Vil svekke Edvalds muligheter for egne seire

Bare tre norske ryttere har WorldTour poeng
For selv om man på nasjonsrankingen ligger an til å få fire OL-plasser så vil man ikke få flere plasser enn det antall ryttere som har tatt WorldTour poeng i inneværende sesong. Og det er nettopp her Sykkel-Norge kan få et skudd for baugen. Før sesongens siste WorldTour-ritt, lørdagens Giro di Lombardia, er det bare Edvald Boasson Hagen, Thor Hushovd og Alexander Kristoff som har poeng på denne rankinglisten.

Så langt sier kvalifiseringsreglementet at Norge bare har tre ryttere til OL, men så er det slik at man kan hente inn igjen den fjerde plassen på en annen rankingliste, UCI Europe Tour. Dog bare hvis Norge ligger blant de seksten beste nasjonene som ikke allerede er kvalifisert og har fylt opp sine kvoter gjennom UCI WorldTour.

Vel og merke hvis det er slik man skal tolke reglene....

Les også: Arrangørtabbe kan ha avslørt Tour de France-ruten
Les også: Hushovd vil skape sykkelproffer

- Slik jeg tolker reglene så har vi fire
Sportssjef i Norges Cykleforbund, Steffen Kjærgaard, mener Norge per i dag har fire OL-plasser, men han er ikke hundre prosent sikker.

- Slik jeg tolker reglene så får vi bare tre plasser gjennom WorldTour-rankingen, men så henter vi inn igjen den fjerde plassen fordi vi ligger på 16. plass på Europe Tour-rankingen når vi har strøket de nasjonene som får alle sine plasser gjennom WorldTour, sier Steffen Kjærgaard til TV 2 Sporten.

Egentlig ligger Norge på 23. plass på Europe Tour-rankingen.

Men hva hvis Sverige eller Latvia går forbi oss på Europe Tour-rankingen?

- Nei, da får vi vel bare tre OL-plasser, svarer Steffen Kjærgaard.

Det er to ritt igjen denne sesongen som gir poeng på Europe Tour, Giro del Piemonte i Italia i dag og temporittet Chrono des Nations i Frankrike på søndag.

Les også: Her havner toppsyklisten i klammeri med politiet
Les også: Arvesen holdt kneskade i 2010 hemmelig

Lars Petter Nordhaug eller Gabriel Rasch kan fjerne all tvil
Det beste for Sykkel-Norge, som vil fjerne usikkerheten og tolkningsproblemene av regelverket, er om Lars Petter Nordhaug eller Gabriel Rasch blir blant de ti beste i lørdagens TV 2 Zebra-sendte Giro di Lombardia. Det er et WorldTour-ritt og med en nordmann blant de ti beste der vil Norge ha fire ryttere med poeng på denne rankingen i inneværende sesong. Og dermed er Norge sikret fire OL-plasser.

Har du tatt opp dette med Nordhaug og Rasch, Steffen Kjærgaard?

- Nei, jeg er sikker på at de to kommer til å spurte om WorldTour-poeng hvis de har muligheten uansett.

Men burde ikke de gjøres oppmerksom på at her kan det stå om en OL-billett for Norge?

- Jo, du har et poeng der, innrømmer Steffen Kjærgaard.

Atle Kvålsvoll: - Dette var nytt for meg
Thor Hushovds personlige trener og ansvarlig for sykkel i Olympiatoppen, Atle Kvålsvoll, ble også usikker da TV 2 Sporten tok kontakt.

- Jeg var sikker på at vi med ellevteplassen på WorldTour var sikret fire OL-plasser, så dette er nytt for meg, sier Atle Kvålsvoll.

Det er vel stor forskjell på å ha fire og ikke bare tre ryttere i OL?

- Ja, er du gæren, det er stor forskjell. Jeg skal treffe Steffen Kjærgaard senere i dag så dette må vi ta en prat om, sier Atle Kvålsvoll.

Steffen Kjærgaard er også enig at det selvfølgelig utgjør en forskjell, men velger den matematiske varianten.

- Det er én mann forskjell. Det gikk bra i VM i fjor med bare tre mann, mens i år hadde vi fire i VM og da gikk det ikke bra, sier Steffen Kjærgaard.

UCI stikker hodet i sanden
TV 2 Sporten har i to dager prøvd å få det internasjonale sykkelforbundet i tale for å få en forklaring på hvordan man skal tolke kvalifiseringsreglene til OL, men de stikker hodet langt ned i sanden.

Etter utallige telefoner til UCIs hovedkvarter i Sveits fikk vi etterhvert denne e-mailen fra UCIs kommunikasjonsdirektør Enrico Carpani:

'I’ve submitted your request to my colleagues in charge of the sport procedures. Their answer was the qualification period will expire on October 15th , so it’s impossible to make any forecast before having studied each different case.
UCI will inform all National Olympic Committees about their quotas on October 20'.

Så da er det vel bare å vente til etter helgen for å se om vi har tolket reglene slik UCI mener de skal tolkes. I mellomtiden er det bare å håpe at Lars Petter Nordhaug eller Gabriel Rasch blir den fjerde norske rytteren med WorldTour-poeng. Da er vi nemlig rimelig sikre på at Norge har fire ryttere i OL i London neste år.