I AMUNDSENS FOTSPOR: Disse fire mennene skal gå i Amundsens fotspor til Sørpolen. Her er de på Gardermoen før avreise. (Foto: Erik Edland / TV 2)
I AMUNDSENS FOTSPOR: Disse fire mennene skal gå i Amundsens fotspor til Sørpolen. Her er de på Gardermoen før avreise. (Foto: Erik Edland / TV 2)

Følger Roald Amundsens skispor 100 år etter

19. oktober går startskuddet for den lange marsjen mot Sørpolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På dagen hundre år etter at Roald Amundsen satte kursen mot Sørpolen, gjør fire landsmenn det samme.

Ekspedisjonsdeltakerne er tidligere OL-vinner Vegard Ulvang, direktør ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø, Jan-Gunnar Winther, fotografen, forfatteren og fjellklatreren Stein P. Aasheim og polarhistoriker Harald Dag Jølle.

Sammen skal de gå den samme ruten som polarhelten Amundsen gjorde hundre år tidligere.

Skal ikke gjenskape Amundsens bragd

14. desember skal ekspedisjonen etter planen ankomme polpunktet. Da skal de ha brukt like lang tid som Amundsen brukte.

Ekspedisjonsledelsen opplyser at målet ikke er å gjenskape Roald Amundsens ekspedisjon for hundre år siden. For mens Amundsen la i vei med 52 hunder, må årets ekspedisjon klare seg uten noen.

Grunnen er at det nå er ulovlig å ta med seg hunder til Antarktis på grunn av faren for at de skal påvirke det sårbare økosystemet i isødet.

– Vi skal ikke gjenskape Amundsen og hans menns prestasjon for 100 år siden. Men selv om terrenget er kjent og utstyret moderne, er det fortsatt like langt, kaldt og forblåst – og det er fortsatt nesten 3000 høydemeter opp til sørpolplatået, skriver ekspedisjonen på sine nettsider.

70 mil fram til polpunktet

Startskuddet går fra samme sted hvor Amundsens ekpedisjonsbase «Framheim» lå i Hvalbukta i 1911. Derfra går marsjen de drøye 70 milene innover Rossisen, over Axel Heibersbreen og videre fram til polpunktet.

Tirsdag morgen var ekspedisjonsmedlemmene klare for avreise på Gardermoen. Men selv om ekspedisjonen er godt planlagt kan det skje de beste at noe blir glemt.

– Jeg holdt på å glemme dunjakken min, sier Stein P. Aasheim.

Og mens de fire reiseklare eventyrerne finpakker håndbagasjen finner de ut at de har glemt å ta med seg fyrstikker. Og både dunjakke og fyrstikker kommer godt med når man skal til et av de kaldeste stedene på kloden.

Det er mye utstyr som skal med, og ikke alt passer som håndbagasje.

– Denne lommekniven tror jeg ikke du får med deg, sier Vegard Ulvang mens han går gjennom bagasjen til en av de andre i reisefølget.

LES OGSÅ: Roald Amundsen ble EU-mann på belgisk minnemynt

6000 kalorier om dagen

I 1911 var dagsrasjonene for turen for mennene 40 kjeks (380 gram), 350 gram pemmikan (som er en blanding av tørket kjøtt, tørkede bær og fett, med høyt energiinnhold), 40 gram sjokolade og 60 gram melkepulver. Noe som er litt annerledes enn det matrasjonene er hundre år etter.

– Det blir müsli til frokost med morsmelkerstatning. Til lunsj blir det noen egenlagde kaker som vi har fått laget med to sjokolader med nøtter. I tillegg skal vi drikke to liter væske, blåbærsuppe og solbærtoddy. Til middag så starter vi med en suppe til forrett. Og så blir det en frysetørket turmatsak som smaker og en sjokolade til dessert. Det er 6000 kalorier og alt er tilsatt ekstra smør, forteller Ulvang.

Om ekspedisjonen Sørpolen-2011 stemmer med forventningene kan du lese på TV 2s nettsider. Her kan du følge bloggen til Vegard Ulvang og de tre andre hver dag frem til de angivelig når polpunktet 14. desember.

Følg bloggen «Sørpolen 1911-2011» her