Illustarsjonsbilde.
Illustarsjonsbilde.

Xenon-lys: Bedre billys? Nei – det er ikke lovlig

Med mindre du tilfredsstiller en del krav. Les hvilke her:

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny!

Kan eg ettermontere xenon på min Volvo V40? Er det lovlig?

Benny svarer:

Hei du.

Skjønner godt at du ønsker deg litt bedre lys nå som høstmørket og regn får satt inn for fullt. Det er også flere enn deg som har spurt meg om dette i det siste.

De siste årene har det kommet sett som gjør at man kan ettermontere xenonlys i ”vanlige lamper”. Det er ikke spesielt omfattende og heller ikke veldig kostbart.

Du får nok komplette sett med tennere, ledningsnett osv. fra ca. 1000 spenn vil jeg tro, men styr unna de aller billigste Taiwan-greiene ... De er knapt verdt emballasjen det er pakket inn i.

Xenonpærene er i utgangspunktet tre ganger sterkere, og har en helt annen lysteknikk enn vanlige halogenlys. Mens halogenpærene er glødelamper som skaper lys av at en glødetråd gløder, dannes lyset i en xenonpære av et slags "gnistoverslag” i en spesiell gass mellom to elektroder. Derfor er også xenonpærer en del dyrere enn vanlige pærer.

Xenonlyset er ikke bare sterkere enn halogenlyset, men det er også hvitere og mer likt dagslys.

Fordi xenonpærene gir så mye bedre lys, er det et krav at disse pærene sitter i en lyskaster med automatisk høydejustering – slik at møtende trafikk ikke blendes. Det har du vel neppe på denne bilen? Det er også krav til at det skal være lyktespylere for at ettermontering skal være lovlig.

Ved ettermontering må bilen vises med nødvendig dokumentasjon fra utstyrsleverandør for å få dette inn i vognkortet. Da slipper du trøbbel på EU-kontroll og ved evt. trafikk-kontroller.

Man vil likevel ikke får like godt lys som i en original xenonlampe ved ettermontering fordi lykteglass og reflektor i utgangspunktet er konstruert for halogen lys.

Jeg monterte dette selv på en Chevrolet Tahoe jeg hadde for noen år siden og det var bokstavelig talt dag og natt i forskjell ... Visste du forresten at den første bilen med xenonlys kom i 1992?

Hvis bilen din ikke oppfyller kravene til ettermontering av xenon kan jo montering av tåkelys og / eller 1000-metere være et alternativ.

Ønsker deg lykke til i høstmørket!

Del med Facebook-vennene dine


Ekstralys: Nei – dette har du ikke lov til!

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: