farlig (Foto: TV 2 hjelper deg)
farlig (Foto: TV 2 hjelper deg)

Denne frukten og disse grønnsakene er farlige for deg

Muggforsker: – Ved å spise sånt som dette kan man utvikle akutt sykdom og allergi.

De siste månedene har vi vært innom 101 matbutikker for å finne ut hvilken butikkjede som har mest og minst råtten frukt og grønt i sine disker. Vi fant mye råttent.

Ida Skaar, muggforsker på Veterinærinstituttet, fikk se noe av den råtne frukten og grønnsakene vi hadde fått kjøpt i flere forskjellige butikker.

– Dette lukter ikke godt, det er nok både bakterier og sopp her, sier Skaar.

Les også: Det er på fredager du bør handle frukt og grønt

Se noen av funnene: Dette er pill råttent

Kan utvikle akutt sykdom og allergi

– Ved å spise sånt som dette kan man utvikle akutt sykdom og allergi. Man kan bli syk av å spise flere av disse soppene, både på kort sikt hvis man spiser mye og på lang sikt hvis soppene som vokser på grønnsakene produserer giftstoffer, sier Skaar.

Skaar forklarer at det kommer et økende allergiproblem med slike sopper.

Les også: Test av ferdigmat – en av pizzaene fikk slakt

Les også: Disse varene har forsvunnet fra butikkhyllene

Smitter friske grønnsaker

Skaar understreker at butikkene bør være nøye med å sortere ut det som er råttent. Muggsoppen på den råtne frukten og de råtne grønnsakene kan nemlig smitte over til i utgangspunktet friske grønnsaker også.

– Muggsoppen er ekstremt flink til å overleve i forskjellige miljøer. Hvis man har fått mugg i en butikk er det bare å brette opp ermene! Muggsoppen produserer sporer, desto mørkere muggen er, desto mer overlevelsesdyktig er de, de tåler salt, sukker og frysing, sier Skaar.

Saken fortsetter under bildet.

ida-skaar (Foto: Elisabet Høye)
ida-skaar (Foto: Elisabet Høye)


Les også: Disse eplene er farlige og kan gi deg store helseplager

Kan ikke skjæres bort

Hovedproblemet med frukt og grønnsaker er at de inneholder mye vann. Dermed sprer soppgiften seg enkelt i hele frukten og grønnsaken.

– Det er med andre ord vanskelig å skjære bort et muggent parti fordi giftene diffunderer i hele grønnsaken. I fastere matvarer kan man skjære bort muggen, men det kan man ikke i frukten og grønnsakene, sier Skaar.

Les også: «Kokaindrikken» ble solgt i Norge

– Utbredt problem

Også Gro Tvedt Andersen, fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet, reagerer på funnene av råtten frukt og råtne grønnsaker.

– Når jeg ser at dere har fått kjøpt så mye råtten frukt i norske butikker så viser dette at det er et utbredt problem, sier Tvedt Andersen.

– Vi vet vi må spise mer frukt og grønt i Norge, ikke mindre, derfor er dette rett og slett ikke godt nok. Kjedene har et ansvar for å tilby oss som forbrukere bedre kvalitet, det er ikke vi som har ansvar for å sjekke at frukten og grønnsakene er bra nok, det er butikkenes ansvar, sier Tvedt Andersen.

Saken fortsetter under bildet.

poteter (Foto: TV 2 hjelper deg)
poteter (Foto: TV 2 hjelper deg)


Les også: Pølsekunden kastet opp tre ganger etter dette funnet

– Ikke gode nok systemer

Tvedt Andersen mener internsystemene i butikkene ikke kan være gode nok.

– At dere får kjøpt så mye råttent uten å bli stoppet viser at internsystemene ikke er gode nok. Her er det mye å gå på, sier Tvedt Andersen.

– Jeg tror mange kjenner seg igjen – man putter en agurk eller tomat i handlevogna, så kommer man hjem og må kaste det. Det er ikke holdbart, bokstavelig talt.

Les også: Her er grunnen til at brødet i butikken er så dyrt

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter