At fredsprisen går til tre kvinnelige aktivister fra Liberia og Jemen er en serier for det nye demokratiet i Afrika og den arabiske verden, sier EU.

Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og Tawakul Karman fra Jemen deler årets fredspris.

– De tre er en inspirasjon til alle som forsvarer kvinners aktive deltakelse i det sosiale og politiske liv og i fredsbygging, sier EU-president Herman Van Rompuy og EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso i en felles kommentar.

– EU vil fortsette å kjempe for kvinners rettigheter og likestilling i Europa og i verden for øvrig, sier Van Rompuy og Barroso og oppfordrer «ledere verden over til å gjøre det samme».

Les også: Historisk fredspris til tre kvinner

Ban Ki-moon (Foto: AP)

Ban hyller prisvinnerne

FNs generalsekretær Ban Ki-moon gratulerer de tre fredsprisvinnerne.

– Dette er gledelige nyheter, komiteen kunne ikke ha gjort et bedre valg, sier han.

I motsetning til i fjor, da Ban nølte lenge med å kommentere at fredsprisen ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, var han raskt ute med å gratulere årets vinnere, Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og Tawakul Karman fra Jemen.

– Dette understreker hvilken stor og viktig rolle kvinner spiller i kampen for å oppnå fred, sikkerhet, utvikling og menneskerettigheter, sa Ban.

Les også: – En seier for demonstrantene i Jemen

Desmond Tutu (Foto: Reuters)

Tutu: Velfortjent pris til Johnson-Sirleaf

Tidligere fredsprisvinner Desmond Tutu hyller fredsprisvinnerne og sier Ellen Johnson-Sirleaf fortjener den «mange ganger» for å ha brakt stabilitet til Liberia.

Den sørafrikanske erkebiskopen og menneskerettsforkjemperen deltok på en gudstjeneste i anledning sin egen 80-årsdag da han mottok nyheten om årets prisvinnere.

– Liberias president? Åååååå, var Tutus reaksjon.

– Hun fortjener den mangedoblet. Hun har brakt stabilitet i et sted som var på vei til helvete. (©NTB)

Les også: Stoltenberg: – Hun er en slags mor eller bestemor for alle