Geir Lundestad og Thorbjørn Jagland (Foto: Reuters)
Geir Lundestad og Thorbjørn Jagland (Foto: Reuters)

Verden hyller årets fredsprisvinnerne

Tildelingen av årets fredspris til tre kvinnelige aktivister fra Liberia og Jemen blir godt mottatt over hele verden.

At fredsprisen går til tre kvinnelige aktivister fra Liberia og Jemen er en serier for det nye demokratiet i Afrika og den arabiske verden, sier EU.

Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og Tawakul Karman fra Jemen deler årets fredspris.

– De tre er en inspirasjon til alle som forsvarer kvinners aktive deltakelse i det sosiale og politiske liv og i fredsbygging, sier EU-president Herman Van Rompuy og EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso i en felles kommentar.

– EU vil fortsette å kjempe for kvinners rettigheter og likestilling i Europa og i verden for øvrig, sier Van Rompuy og Barroso og oppfordrer «ledere verden over til å gjøre det samme».

Les også: Historisk fredspris til tre kvinner

Ban Ki-moon (Foto: AP)
Ban Ki-moon (Foto: AP)

Ban hyller prisvinnerne

FNs generalsekretær Ban Ki-moon gratulerer de tre fredsprisvinnerne.

– Dette er gledelige nyheter, komiteen kunne ikke ha gjort et bedre valg, sier han.

I motsetning til i fjor, da Ban nølte lenge med å kommentere at fredsprisen ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, var han raskt ute med å gratulere årets vinnere, Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og Tawakul Karman fra Jemen.

– Dette understreker hvilken stor og viktig rolle kvinner spiller i kampen for å oppnå fred, sikkerhet, utvikling og menneskerettigheter, sa Ban.

Les også: – En seier for demonstrantene i Jemen

Desmond Tutu (Foto: Reuters)
Desmond Tutu (Foto: Reuters)

Tutu: Velfortjent pris til Johnson-Sirleaf

Tidligere fredsprisvinner Desmond Tutu hyller fredsprisvinnerne og sier Ellen Johnson-Sirleaf fortjener den «mange ganger» for å ha brakt stabilitet til Liberia.

Den sørafrikanske erkebiskopen og menneskerettsforkjemperen deltok på en gudstjeneste i anledning sin egen 80-årsdag da han mottok nyheten om årets prisvinnere.

– Liberias president? Åååååå, var Tutus reaksjon.

– Hun fortjener den mangedoblet. Hun har brakt stabilitet i et sted som var på vei til helvete. (©NTB)

Les også: Stoltenberg: – Hun er en slags mor eller bestemor for alle