Tubman er en av Johnson Sirleafs hovedmotstandere foran presidentvalget i neste uke. Han mener tildelingen av fredsprisen til Liberias og Afrikas første kvinnelige president er uakseptabel.

– Sirleaf fortjener ikke en Nobels fredspris fordi hun har brukt vold i dette landet, sier Tubman til AFP.

– Nobelprisen endrer ingen ting i valgkampen

Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf fikk prisen sammen med fredsaktivistene Leymah Gbowee og Tawakkul Karman. Sistnevnte er fra Jemen.

Kvinnene får prisen for sin ikke-voldelige kamp for kvinners trygghet og rettigheter, sier Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland.

– Vi kan ikke få demokrati og varig fred i verden om ikke kvinner får de samme mulighetene som menn til å få innflytelse på utviklingen på alle nivå i samfunnet, sier han.

På tirsdag er det presidentvalg i landet. Det vil gå av stabelen som planlagt neste tirsdag, til tross for tildelingen av Nobels fredspris til sittende president Ellen Johnson-Sirleaf.

– Vi kommer til å arrangere valget som planlagt. Nobelprisen endrer ingen ting i valgkampen, sier talsmann Nathan Mulbah for Liberias nasjonale valgkommisjon.

LES OGSÅ: Historisk fredspris til tre kvinner

Prisen kommer på et heldig tidspunkt for Johnson-Sirleaf, som kjemper for å bli gjenvalgt som president.

I Jemen er stemmningen derimot mye bedre.

– Bidra til å løse krisen i landet

Regjeringen i Jemen håper nemlig at tildelingen av Nobels fredspris til opposisjonslederen Tawakkul Karman vil bidra til å løse krisen i landet.

– Jeg er svært glad over nyheten om at hun vant Nobels fredspris, det er noe alle jemenitter kan være stolte over, sier viseinformasjonsminister Abdu al-Janadi.

LES OGSÅ: Fredsprisen: – Krigen var tøff for henne

Han sier videre at han håper prisen vil være et skritt mot «rasjonalitet».

Karman har i en årrekke organisert demonstrasjoner mot president Ali Abdullah Saleh.

(©NTB)