TENÅRING: I dette bildet fra 1970 årboken til elektronikklubben på Homestead High School i Cupertino, California, ser vi den unge Steve Jobs som nummer tre fra venstre. (Foto: Polaris)
TENÅRING: I dette bildet fra 1970 årboken til elektronikklubben på Homestead High School i Cupertino, California, ser vi den unge Steve Jobs som nummer tre fra venstre. (Foto: Polaris)

Dette visste du ikke om Steve Jobs

Grunnleggeren av Apple mente LSD forandret livet hans.

– Han forandret våre liv og klarte å oppnå noe som de aller færreste gjør; han forandret måten hver enkelt av oss ser verden på, sa USAs president Barack Obama i en tale kort tid etter at dødsfallet til Steve Jobs ble kjent.

Etter sin død er Steve Jobs omtalt som en av verdens mest innflytelsesrike næringslivsledere og et visjonært geni.

Norske IT-eksperter og musikkbransjen er skjønt enige i at Jobs har gjort en enormt viktig innsats for verden.

I USA sørges det på samme måte som da John F. Kennedy jr. og John Lennon døde, og fans og trofaste kunder strømmer til Apple-butikker over hele verden med lys og blomster.

Ifølge The Wall Street Journal ble Jobs bisatt under en «liten privat samling» for den aller nærmeste familie og venner.

557031

Da Apple fylte 30 år i 2006, ble et like gammelt bilde av Jobs
  og kameraten Steve Wozniak vist på storskjerm under MacWorld-messen i
  San Francisco.
Da Apple fylte 30 år i 2006, ble et like gammelt bilde av Jobs og kameraten Steve Wozniak vist på storskjerm under MacWorld-messen i San Francisco.
Jobs var gründer, styreleder og toppsjef i periodene da Apple lanserte Mac-datamaskinen, iPod, iPhone og andre banebrytende produkter.

Hele 317 patenter er knyttet til Steve Jobs, viser en interaktiv oversikt New York Times har laget.

Uformell stil

Design og brukervennlighet, og nærmest menneskelige egenskaper, har de siste årene ført til lange køer utenfor butikkene der Apple har lansert nye produkter.

Hans aksjeformue er anslått til rundt 42 milliarder kroner, og etter eget ønske hadde han en årslønn på 1 dollar hos Apple.

Hans uformelle stil under presentasjonene av de siste Apple-produktene viste at han ikke sløste bort pengene på dyre klær, men heller foretrakk en slitt dongeribukse.

Annonsen for Apple II i 1977.
Annonsen for Apple II i 1977.

Han påvirket millioner av menneskers måte å kommunisere og bruke teknologi i hverdagen, men Steve Jobs fikk aldri møtt sin biologiske far, den syriskfødte Abdulfattah John Jandali.

I en nekrolog i New York Times trekkes flere ukjente sider av Apple-gründeren frem i lyset.

Ringte gratis

Før han startet Apple sammen med kameraten Steve Wozniak fra Jobs-familiens garasje i California i 1976, var semi-vegetarianeren Jobs (han spiste fisk og egg) en del av den amerikanske motkulturen.

Jobs og Wozniak laget en slik «blue box», som gjorde det mulig
  å bruke deler av det amerikanske teleonnettet uten å måtte betale for
  samtalene. (Foto: Wikimedia Commons)
Jobs og Wozniak laget en slik «blue box», som gjorde det mulig å bruke deler av det amerikanske teleonnettet uten å måtte betale for samtalene. (Foto: Wikimedia Commons)
Det første samarbeidsprosjektet med Wozniak var å bygge såkalte «blue boxes», som gjorde det mulig å «lure» datidens telefoner til å ringe gratis til hele verden. Dette skal de to ha tjent 6000 dollar på.

Ved en anledning skal Wozniak ha ringt til Vatikanet og bedt om å få snakke med Paven.

Var hjemløs

I studietiden ved Reed College i Oregon var Jobs hjemløs i en periode, fortalte han til en gruppe studenter ved det prestisjefylte Stanford-universitetet i 2005.

– Jeg hadde ikke egen boplass, så jeg overnattet på gulvet hos venner. Jeg pantet Cola-flasker for å ha råd til mat, og hver søndag vandret jeg gjennom hele byen for å få et godt ukentlig måltid hos det lokale Hare Krishna-tempelet, sa Jobs.

Han hadde droppet ut som fulltidsstudent og fulgte bare de forelesningene som interesserte ham.

Studerte skjønnskrift

Ett av kursene – kalligrafi, eller skjønnskrift – skulle ti år senere vise seg å spille en stor rolle da Apples visuelle uttrykk ble utviklet.

– Hvis jeg ikke hadde dumpet innom dette kalligrafikurset, ville Mac'en aldri hatt flere skrifttyper, sa han i Stanford-talen.

Se Steve Jobs' tale til Stanford-studentene: