Ordfører Fabian Stang er vinneren av Åpenhetsprisen 2011. Begrunnelsen for prisen er at Stang har gjentatte ganger vært åpen om sin kamp mot angst og depresjoner.  (Foto: Gorm Kallestad)
Ordfører Fabian Stang er vinneren av Åpenhetsprisen 2011. Begrunnelsen for prisen er at Stang har gjentatte ganger vært åpen om sin kamp mot angst og depresjoner. (Foto: Gorm Kallestad)

Fabian Stang fikk pris for åpenhet om psykisk helse

– Å få pris for å være åpen om et tabubelagt område, er stas, sier Oslo-ordføreren.

Vinneren av årets Åpenhetspris 2011 er ordfører i Oslo, Fabian Stang.

– Å få en pris og anerkjennelse, for å være åpen om et tabubelagt område, er stas, sier Fabian Stang til God morgen Norge.

Her finner du en bruksanvisning til hverdagslykke, laget av Rådet for psykisk helse.

Mental helse er imponert over vinneren

Det er Mental Helse som hvert år deler ut Åpenhetsprisen til en person eller organisasjon som har gjort en spesiell innsats for å skape åpenhet om psykisk helse.

I årets begrunnelse heter det: Fabian Stang har blitt utpekt som mottaker av denne prisen fordi han gjentatte ganger har valgt åpenhet og stått fram i media om sin kamp med angst og depresjon. Hans åpenhet rundt dette har betydd mye for mange mennesker, og tildelingen gjøres på bakgrunn av en nominasjonsprosess.

Anne Grethe Klunderud er landsleder i Mental Helse. Hun er imponert over årets prisvinner.

– Vi er imponert over måten Fabian Stang har valgt åpenhet om egne psykiske helseproblemer opp gjennom årene, sier hun.

– Han har vært tydelig på at åpenhet er den beste medisin for å slippe tilleggsbelastningene det kan være å skjule egen sykdom. Samtidig så er han et meget godt eksempel på at det ikke står noen ting i veien for å stå i krevende jobber selv om man har hatt psykiske helseproblemer tidligere, fortsetter Klunderud.

Les også: Fabian Stang: Smerten var uutholdelig

– Vi betaler en pris mener Stang

Det var i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse i 2005 at Fabian Stang første gang valgte å fortelle sin historie offentlig. Den gangen var han redd for å bli stigmatisert på grunn av sin sykdom.

Ordføreren har selv opplevd å bli vurdert profesjonelt på bakgrunn av sine psykiske lidelser, noe han mener er prisen å betale for å være åpen.

– Jeg valgte å være åpen om det, fordi å holde det for seg selv, ville være en ekstra psykisk belastning, sier Fabian Stang.

Han ble møtt med både varme og forståelse den gangen, men også skepsis.

– Vi betaler en pris. Det gjorde Bondevik også da han fortalte om sin depressive reaksjon. Men det må vi tåle, sier Fabian som mener vi må bli flinkere til å være til stede for hverandre.

Les også:Gunilla Holm ga opp TV-karriere for lykke på landet, les mer her

Kjenner fortsatt på angsten

Til enhver tid er 10 prosent av norske arbeidstakere (200.000 – 250.000) utenfor arbeidslivet på grunn av psykiske lidelser. Om lag en tredjedel av alle uføre har en psykisk diagnose, og hver femte sykemelding skyldes en psykisk lidelse.

Fabian mener det ligger en ressurs i alle som opplever å takle psykiske utfordringer.

– Jeg har selv møtt mange som har slitt, de er flinkere til å vise omsorg for andre og lever seg lettere inn i andres skjebner.

Han forteller at han fortsatt kjenner på angsten og depresjonen.

– Det vil alltid være der etter alt det jeg har vært gjennom, det er viktig å være realistisk og klare å se det positive.

Les også:Elizabeth var 30 år første gang hun kollapset

Gleder seg over de små ting

Landslederen er glad for den forbindelsen det er mellom Verdensdagen for psykisk helse og årets Åpenhetsprisvinner.

– Verdensdagen for psykisk helse har vært en meget viktig arena for å skape åpenhet om psykisk helse i Norge. Markeringen ga en plattform hvor Fabian Stang kunne fortelle sin historie i offentligheten første gang. Siden da har han deltatt på mange markeringer av Verdensdagen for psykisk helse, så Fabian Stang har også blitt en viktig person for denne dagen, forteller Klunderud.

Stang kjempet seg tilbake og mener det var svært viktig å komme tilbake i arbeid, samtidig som han skrudde ned på tempoet i hverdagen.

– Jeg har blitt flinkere til å glede meg over de små tingene, sier han.

Les også: Jeg sliter med angst og hyperventilering. Tror du yoga er noe for meg?

Gir pengene til voldtektsofre

I år er temaet for Verdensdagen for psykisk helse – Unge på vei, utdanning, arbeid og psykisk helse.

Fabian Stang får, i tillegg til et litografi av kunstneren Alf Christian Hvaring, en gavesjekk på 10.000 kroner. Den sjekken donerer Fabian til nettstedet dixi.no som er et forum for å hjelpe kvinner som er blitt voldtatt.

– Det er flere grunner til det. Voldtekt er en livslang krenkelse, og uten hjelp vil det føre til flere diagnoser på psykiske lidelser. Det har vært en voldsom økning i voldtekter i sommer og høst, sier Stang

Bare i Fabians egen by Oslo er det registrert nesten 40 voldtekter hittil i år.