KOMMER TIL NORGE: Liberias president og én av tre prisvinnere,  Ellen Johnson Sirleaf . (Foto: JIM WATSON/Afp)
KOMMER TIL NORGE: Liberias president og én av tre prisvinnere, Ellen Johnson Sirleaf . (Foto: JIM WATSON/Afp)

Ellen Johnson-Sirleaf til TV 2: – Jeg kommer til Oslo

Liberias president sier hun er svært lykkelig over fredsprisen hun vil motta på vegne av kvinner over hele Afrika.

– Jeg er veldig glad og spent, men jeg er også ydmyk, sier Liberias president, Ellen Johnson-Sirleaf, til TV 2 Nyhetskanalen.

Hun er leder for Enhetspartiet og vant presidentvalget 23. november 2005 foran motstander og tidligere fotballspiller George Weah. Dermed ble hun Afrikas første, demokratisk valgte, kvinnelige statsleder.

Les også: Snudde Liberia fra borgerkrig til økonomisk vekst

Johnson-Sirleaf har vært en pådriver for å gjennomføre FNs resolusjon om kvinner, fred og sikkerhet i Liberia, og tror prisen vil hjelpene henne ytterligere videre i arbeidet.

– Sender et viktig signal

– Jeg blir et forbilde for mange kvinner over hele Afrika som nå ser at det er muligheter for at de kan leve ut sitt potensiale og bli anerkjent når de tar ledende roller. Dette sender et stort, stort signal til alle. Dette er også et signal til kvinner om at deres lederskap kan utgjøre en forskjell. Og når det utgjør en forskjell blir det anerkjent av hele verden. Jeg mottar pisen på vegne av afrikanske kvinner, sier hun.

Les også: Stoltenberg: – Hun er en slags mor eller bestemor for alle

Johnson-Sirleaf har også vært leder for FNs utviklingsprogram i Afrika og har vært med på granskingen av folkemordet i Rwanda.

Kommer til Oslo

Presidentvalget i Liberia vil gå av stabelen som planlagt neste tirsdag, til tross for tildelingen av Nobels fredspris til den sittende presidenten. Johnson-Sirleaf kjemper for å bli gjenvalgt som president.

TREDELT FREDSPRIS: Direktøren for Nobelinstituttet, Geir Lundestad, og lederen for Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, viser stolt fram bilder av de tre prisvinnerne. (Foto: SCANPIX NORWAY/Reuters)
TREDELT FREDSPRIS: Direktøren for Nobelinstituttet, Geir Lundestad, og lederen for Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, viser stolt fram bilder av de tre prisvinnerne. (Foto: SCANPIX NORWAY/Reuters)

– Jeg håper at jeg vinner, jeg har jobbet hardt de siste seks årene. Men det er opp til det liberiske folk og jeg vil respektere utfallet som kommer, sier hun.

Johnson-Sirleaf slår fast at hun kommer til Oslo og Nobel-seremonien i desember for å ta i mot den gjeve prisen.

VIDEO: Se Jagland utrope årets prisvinnere

Hør hele intervjuet med prisvinneren øverst i artikkelen.

Liberias president mottar fredsprisen sammen med fredsaktivisten og landskvinnen Leymah Gbowees, og den jeminittiske aktivisten og journalisten Tawakkul Karman.

Les også: Historisk fredspris til tre kvinner

Se reportasje om Johnson-Sirleaf (Reporter Anja Tho Gunnersen)

557037