Nordfor (Foto: Jørn N. Ranum, Inge Wegge )
Nordfor (Foto: Jørn N. Ranum, Inge Wegge )

Disse to bodde ni måneder i en øde bukt i Nord-Norge

Jørn (23) og Inge (25) surfet i isvann midt i mørketida. Den spektakulære nettserien «Nordfor sola» har premiere torsdag 13. oktober.

Et sted nord for polarsirkelen, i en bortgjemt bukt vendt ut mot Atlanterhavets bølger, ligger det et lite hus mellom en bratt fjellvegg og en kjempestein.

Det rundt 14 kvadratmeter store huset er bygget av drivved funnet på stranden. Tre gamle vaskemaskinvinduer gir lys til den lille stua, tomflasker er brukt som isolasjon og en ovn laget av et rustet oljefat står klar til opptenning. To unge gutter bodde her i ni måneder. Nå ligger det en gjestebok klar for de som er heldige nok til å snuble over den lille stua.

Les mer om Jørn og Inge, og se flere bilder fra oppholdet her

Les også: En bruksanvisning til hverdagslykke

Fulgte en drøm

Jørn N. Ranum (23) og Inge Wegge (25) bygde huset sitt mellom fjellveggen og en stor stein. Huset ble bygget av drivved de fant på stranda.  (Foto: Jørn N. Ranum, Inge Wegge )
Jørn N. Ranum (23) og Inge Wegge (25) bygde huset sitt mellom fjellveggen og en stor stein. Huset ble bygget av drivved de fant på stranda. (Foto: Jørn N. Ranum, Inge Wegge )
– Plutselig finner vi en blogg med bilde av folk som har søkt ly der under en storm, eller surfere som plutselig har kommet over huset. En skiintruktør fra Chamonix har tilbudt oss gratis skipass fordi han søkte ly der en natt. Det er folk fra hele verden som har skrevet i gjesteboken vår.

Det er Jørn N. Ranum (23) og Inge Wegge (25) som har bygget det lille huset. De to guttene overvintret i bukta fra september til mai i fjor. Målet var å surfe så mye som mulig, overleve på gratis mat utgått på dato, bygge eget husly, og ikke minst, følge en drøm. Likevel nekter de to oppdagerne å si hvor huset deres ligger.

Jørn prøver bølgene i Atlanterhavet. Det ble mye surfing, og hvis de ikke kunne det prøvde de snowboardet istedet.  (Foto: Jørn N. Ranum, Inge Wegge )
Jørn prøver bølgene i Atlanterhavet. Det ble mye surfing, og hvis de ikke kunne det prøvde de snowboardet istedet. (Foto: Jørn N. Ranum, Inge Wegge )
– Vi vil at folk skal finne sitt eget paradis og få en følelse av å oppdage noe eget. Dessuten, alle surfere har sitt eget hemmelige surfespot som man ikke røper. Man vil helst surfe en bølge som ingen har surfet før deg, forklarer Inge.

Surfing på nordnorske bølger

Og surfing ble det, i tillegg til snowboarding og paragliding. Inge og Jørn trosset ofte vinterkulden og snøen, dro på seg våtdrakter og hoppet ut i det iskalde vannet.

I den verste mørketiden satte likevel naturkreftene stopper for surfingen.

– Det ble etterhvert et stort savn etter sola og det merket vi på energinivået. Da det ble ordentlig kaldt og mørkt stoppet det oss også fra å surfe. Når du ikke ser bølgene komme lenger, og du ikke har følelse i bein eller armer, da er det på tide å gi seg, smiler Jørn.

Inge og Jørn trosset iskaldt vann og nordnorske temperaturer. Målet  var å surfe mest mulig mens de bodde i bukta.  (Foto: Jørn N. Ranum, Inge Wegge )
Inge og Jørn trosset iskaldt vann og nordnorske temperaturer. Målet var å surfe mest mulig mens de bodde i bukta. (Foto: Jørn N. Ranum, Inge Wegge )

Les også: Slik gjør du mørke høstdager lysere

Design vs funksjonalitet

Gutta brukte de to første ukene av oppholdet i bukta på å bygge eget husly. Og det var husbyggingen som skapte mest diskusjon mellom de to. Inge ville at huset skulle være funksjonelt, mens Jørn syntes designet var like viktig.

Den eneste dama vi hadde på veggen var faktisk dronning Sonja

– Vi er ikke dramaqueens og vi er dårlige til å krangle. Men den hefttigste diskusjonen handlet om formen på huset. Det var kult å jobbe med noe kreativt og lage noe selv. Vi skulle jo være der lenge, så det var viktig for meg at det så bra ut, sier Jørn.

– Ja, men så skulle vi jo klare å bo der også da, parerer Inge.

Rundt juletider sendte faren til Jørn en førjulsgave.

– Det var et bilde av kongen og dronningen. Alle bør ha bilde av kongen på utedoen, mente pappa. Den eneste dama vi hadde på veggen var faktisk dronning Sonja. Dette var altså ingen vanlig ungkarsbule, ler Jørn.

Små gleder

Inge og Jørn hadde mye tid til overs de ni månedene de bodde i bukta. Likevel var det ikke noe problem å få tiden til å gå.  (Foto: Jørn N. Ranum, Inge Wegge)
Inge og Jørn hadde mye tid til overs de ni månedene de bodde i bukta. Likevel var det ikke noe problem å få tiden til å gå. (Foto: Jørn N. Ranum, Inge Wegge)
Likevel er gutta godt fornøyde, og tydelig stolte av resultatet. De forteller at små gleder ble store der ute i bukta, omgitt av fjell og natur, uten mobil og internett.

– Vi dro dit for å kjenne på naturen og de enklere problemene i livet. Her i byen er problemet at folk ikke har internett eller at NSB er forsinket. Våre problemer var mer basic og handlet om å ha nok mat, varme og noe å finne på, forteller Inge.

Les også: Hans og Ola fant lykken i Gudbrandsdalen

Rusa på livet

Guttene nevner det fantastiske nordlyset som spesielt minneverdig.

– Det var en knallstart på oppholdet å bare ligge der og se det fantastiske lysshowet på himmelen. Akkurat da var vi ganske rusa på livet, ler Jørn.

– Det som er fint med Nord-Norge er at man må titte ut døra hver dag før man legger noen planer. Været har en helt annet karakter der og man må rette seg etter det. Det var litt herlig å bli begrenset på den måte. Det føltes mer ekte, legger han til.

Smalt budsjett

Inge har hengt fra seg våtdrakta og sitter inne i den lille hytta.  (Foto: Jørn N. Ranum, Inge Wegge )
Inge har hengt fra seg våtdrakta og sitter inne i den lille hytta. (Foto: Jørn N. Ranum, Inge Wegge )

Gutta forteller at de brukte 24 kroner på mat gjennom de ni månedene de bodde i bukta. De ble brukt på sukker og te. Ellers overlevde Jørn og Inge på utgått mat de fikk gratis fra nærmeste butikk, på andre siden av fjellet. I tillegg har de brukt rundt 1000 kroner på spiker og annet utstyr til byggingen av huset.

– Vi fant masse pant i bukta som var drevet inn fra havet. Med det kjøpte vi blandt annet litt øl. Vi skulle jo kose oss også. Målet var ikke å bevise noe. Vi skulle bare reise ut og ha det dødskult, sier Jørn.

Premiere torsdag 13. oktober

For å forevige minnene fra turen filmet Jørn og Inge alt de opplevde. Resultatet ble en webserie i 12 episoder som vises på TV2.no og en dokumentar som vil vises på TV 2 rundt juletider.

Alllerede torsdag 13.oktober klokken 10 går startskuddet for «Nordfor sola», en fortelling om det å følge drømmen. Her får du et innblikk i byggingen, bølgene, naturen, været, utfordingene, gledene og nordlyset Jørn og Inge har omgitt seg med gjennom en høst, vinter og vår, et ukjent sted i Nord-Norge.

«Nordfor Sola» er en webserie på 12 episoder. Ny episode kommer hver torsdag på TV2.no.  (Foto: Jørn N. Ranum, Inge Wegge)
«Nordfor Sola» er en webserie på 12 episoder. Ny episode kommer hver torsdag på TV2.no. (Foto: Jørn N. Ranum, Inge Wegge)