mimi_bjerkestrand (Foto: TV 2)
mimi_bjerkestrand (Foto: TV 2)

Avvikler kontantstøtte for 10.000 barn – lager 1160 nye barnehageplasser

Lederen for Utdanningsforbundet mener køen av toåringer som trenger barnehageplass vil bli for lang.

Da statsbudsjettet ble lagt fram torsdag kunngjorde finansminister Sigbjørn Johnsen at barnehagedekningen er komplett, men at satsingen fortsetter med oppretting av 1160 nye barnehageplasser.

Les også: Alt om statsbudsjettet

Men i samme vending forsvinner kontantstøtten for toåringer. Det betyr at foreldrene til 10.000 barn mister kontantstøtte, og mange av dem vil trenge barnehageplass.

– 10.000 toåringer kommer til å trenge barnehageplass. Disse vil banke på døren en dag, for vi har sett en økning i antall foreldre som ønsker barnehageplass de siste årene, sier Leder i Utdanningsforbundet, Mimi Bjerkestrand, til TV 2 Nyhetskanalen.

– 10.000 barnehageplasser er langt mer enn 1160, slår hun fast, for å understreke distansen mellom antall barn som slutter med kontantstøtte, og barn som kan få bruk for barnehageplass.

Les også: – Han er statsbudsjettets eneste vinner

Mangel på førskolelærere

Hun tror også det vil være for få førskolelærere når 10.000 små nye kunder skal ut i barnehagemarkedet.

– Skal vi ha 10.000 nye barnehageplasser trenger vi tusen nye førskolelærere. I dag mangler vi seks tusen førskolelærere – vi kommer til å mangle sju tusen førskolelærere når toåringene kommer, påpeker Bjerkestrand.

– Her trengs en betydelig satsing for å få dette til, og det har ikke regjeringen tatt høyde for, sier Bjerkestrand.

Les også: Dette betyr statsbudsjettet for din lommebok

Lover plass til toåringene

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Lisbet Rugtvedt (SV), frykter ikke lange barnehagekøer eller en økt mangel på førskolelærere.

– Nå er det ikke slik at det det er obligatorisk for foreldrene å sende barn i barnehage selv om de mister kontantstøtten. Vi tror ikke tallet til Utdanningsforbundet er reelt, sier Rugtvedt til tv2.no.

Kunnskapsdepartementet har basert seg på nye tall fra Barnetilsynsundersøkelsen der det kommer fram at 29 prosent av foreldrene til toåringer oppgir at de ønsker barnehageplass dersom kontantstøtten skulle avvikles. Likevel tror de at nettotallet blir mindre ettersom støtten til ettåringer øker.

– Skulle anslagene vise seg å ikke stemme vil vi finne en løsning på det. De barna som har rett til plass skal få plass, og det er vi trygge på at kommunene vil følge opp, sier Rugtvedt.

FÅ OVERSIKT: Statsbudsjettet for dummies