Skjelbreid (Foto: Sigurdsøn, Bjørn, © PEK)
Skjelbreid (Foto: Sigurdsøn, Bjørn, © PEK)

– Jeg får dårlig samvittighet hvis barna ikke spiser hjemmelaget mat

Liv Grete Skjelbreid Poirée sverger til «ekte mat».

Liv Grete Skjelbreid Poirée bor i Hålandsdalen sammen med ektemannen Raphael og deres tre døtre på 3, 4 og 8 år. Som de fleste andre mødre, er også Skjeldbreid Poirée opptatt av å passe på at barna hennes spiser sunt og riktig.

Den tidligere skiskyterdronningen sverger til «ekte mat», det vil si rene råvarer og minimalt med tilsetningsstoffer.

Ikke perfekte

– Men du må ikke forsøke å tegne et bilde av Raphael og meg som perfekte. Vi liker ordentlig mat og jeg får dårlig samvittighet hvis ikke ungene får hjemmelaget mat, men i hverdagen må vi ofte ty til de litt mer lettvinte løsningene, sier Skjelbreid Poirée til Nyt Norge-magasinet.

Men hun er forsiktig med å legge for mye press på seg selv.

– Jeg tror vi lever sunt liv, men det er ikke sunt å være for sunn, sier hun.

Ta ansvar

Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Landaas, som jobber ved barneklinikken på Rikshospitalet, sier det er viktig at foreldre ikke slurver med maten de serverer barna sine.

– Mat er akkurat like viktig som søvn for barnets utvikling, og det er ansvarsfraskrivelse å ikke sørge for at barnet får ordentlig mat, sier hun.

Ernæringsfysiologen beroliger med at ingen forventer at foreldre skal ha tid til å lage mat fra bunnen av hver dag, men at det derfor er viktig at de lettvinte løsningene likevel er sunne.

– Det er for eksempel helt greit å lage posesuppe, hvis du bare tilsetter noen friske grønnsaker og litt ekstra kjøtt eller fisk, sier hun.

Riktig kosthold

Landaas sier foreldre flest er godt informert om hva barna må spise for å ha et sunt kosthold, men at det likevel kan være vanskelig å få til.

– For det er lang vei mellom liv og lære. Mange mister for eksempel motet når barnet sier "det liker jeg ikke", og slutter å tilby ny mat. Men man må arbeide aktivt med barn og kosthold, det kommer ikke av seg selv, påpeker hun.

Liker norsk mat

Skjelbreid Poirée er glad i norsk mat, og er vokst opp med poteter, kjøttkaker, melk og grovbrød. Men hun er gift med en franskmann, og han har naturlig nok andre preferanser. Dette byr på utfordringer for familien.

– Raphael har ikke noe valg, stakkar, forteller 37-åringen lattermildt til Nyt Norge.

– Neida, vi forsøker jo å finne en middelvei. Det hender for eksempel at jeg kjøper snegler til Raphael, da blir han veldig glad – og etterpå kan vi spise norsk mat i noen dager uten at han kommer med innvendiger. Dessuten spiser vi mye pasta. Jeg forsøker å vri det mer over på poteter, men sånn er det når vi kommer fra hver vår mattradisjon. Det handler om å finne en balanse som fungerer, og ofte havner vi på norske råvarer og norsk mat med fransk vri, forteller hun.