Steve Jobs Apple Død (Foto: Jae C. Hong/Ap)
Steve Jobs Apple Død (Foto: Jae C. Hong/Ap)

Steve Jobs er død

En av verdens mest innflytelsesrike næringslivsledere, Apples tidligere toppsjef Steve Jobs, døde onsdag.

Jobs var gründer, styreleder og toppsjef i periodene da Apple lanserte Mac-datamaskinen, iPod, iPhone og andre banebrytende produkter.

Onsdag gikk han bort, etter å ha kjempet mot en sjelden kreftsykdom og andre helseproblemer i en årrekke. Han ble 56 år gammel.

– Et visjonært geni

– Apple har mistet et visjonært geni, og verden har mistet et utrolig menneske, sier Tim Cook, som overtok stillingen som IT-gigantens toppsjef i august i år.

Han mener Apple ikke kunne ha vært bygget opp av andre enn Steve Jobs og sier Jobs' ånd for alltid vil være selskapets grunnmur.

Saken fortsetter under bildet

FRAMSIDA: Slik ser nettsida til Apple.com ut, torsdag morgon. (Foto: Skjermdump Apple.com)
FRAMSIDA: Slik ser nettsida til Apple.com ut, torsdag morgon. (Foto: Skjermdump Apple.com)

Jobs var rammet av en sjelden type kreft i bukspyttkjertelen, og han ble operert første gang i 2004. Jobs' familie sier i en uttalelse at han døde fredelig, omgitt av familiemedlemmer.

USAs president Barack Obama beskriver Apples tidligere toppsjef Steve Jobs som en visjonær leder som forandret folks liv.

– En av USAs største oppfinnere

– Han forandret livene våre, redefinerte hele bransjer og oppnådde en av de sjeldneste bragdene i menneskets historie: Han forandret måten hver og en av oss ser verden på, sier Obama.

Han mener Jobs var en av USAs største oppfinnere. Den tidligere Apple-sjefen var modig nok til å tenke annerledes, vågal nok til å tro at han kunne forandre verden og talentfull nok til å gjøre det, ifølge Obama.

Også Jobs tidligere konkurrent Bill Gates hyller Jobs etter hans bortgang.

– Savner Jobs sinnsykt mye

– For de av oss som var så heldige at de fikk jobbe med Jobs, har det vært en sinnsykt stor ære. Jeg savner Jobs ekstremt mye, sier Microsoft-gründeren til nyhetsbyrået AP.

– «Apple har mistet en visjonær og et kreativt geni, og verden har mistet et fantastisk menneske. De av oss som har vært så heldige å kjenne og samarbeide med Steve, har mistet en kjær venn og inspirerende mentor. Steve etterlater seg et selskap kun han kunne skapt, og hans ånd vil alltid være grunnlaget for Apple.», det skriver selskapet selv på sin hjemmeside.

Også andre IT-ledere og Apple-fans over hele verden uttrykker sin sorg over Jobs' bortgang. Utenfor en databutikk i New York er det blitt lagt blomster, og på nettsider og sosiale medier legges det ut minneord.

Saken fortsetter under bildet

ICLOUD: Steve Jobs på scenen mandag. (Foto: Paul Sakuma)
ICLOUD: Steve Jobs på scenen mandag. (Foto: Paul Sakuma)

Også Twitter flommer over av hilsener til Jobs.

Tre av de ti mest brukte hashtagene på Twitter akkurat nå, omhandler Jobs. #ThankYouSteve og #iSad er blant dem.

Der hyller folk Jobs.

– Verden mistet akkurat et geni, skriver brukeren @Sarbogast.

– Steve Jobs var vår tids Da Vinci, skriv brukaren @lotustoes.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli lei meg av dødsfallet til noen jeg aldri har møtt. Han (Jobs) lagde ting jeg trodde jeg aldri skulle trenge, men som jeg nå ikke klarer meg uten, skriver @HsuD.

(TV 2/NTB)