Torsdag ble nok et SMS-bevis lagt frem i Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Denne meldingen ble sendt fra Rune Øygard i tiden da jenta fikk en ny kjæreste. (Foto: TV 2)
Torsdag ble nok et SMS-bevis lagt frem i Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Denne meldingen ble sendt fra Rune Øygard i tiden da jenta fikk en ny kjæreste. (Foto: TV 2)

– Rune Øygard må overlate ordførerstolen til andre

Ledelsen i Arbeiderpartiet mener Rune Øygard bør ta permisjon inntil saken er ferdig etterforsket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg dømmer ingen. Jeg ber bare Vågå Arbeiderparti vise den 15 år gamle jenta såpass respekt og medmenneskelighet at de lar Rune Øygard overlate ordførerstolen til andre så lenge saken er under etterforskning. Det sier stefaren til jenta.

Han formidler sin beskjed gjennom bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdahl.

Bistandsadvokaten representerer jenta som hevder hun har blitt utsatt for over ti seksuelle overgrep av Vågå-ordføreren fra hun var 13 til 15 år gammel. Ordføreren hevder han er uskyldig.

– Det vil være krenkende for jenta om han kommer tilbake mens en så alvorlig sak er under etterforskning, sier bistandsadvokaten.

LES OGSÅ: 15-åringen støtt av ordfører-sympati

Vågå Arbeiderparti ønsker seg ordføreren sin tilbake så snart han blir friskmeldt, mens både fylkespartiet og ledelsen i partiet sentralt mener Rune Øygard bør ta permisjon inntil saken er ferdig etterforsket rundt juletider.

Ordfører glad for støtten

– Han er sykemeldt ut denne uken og vil i løpet av fredagen beslutte om han skal gå tilbake som ordfører, mandag. Dette avhenger også av om han blir friskmeldt eller ikke, sier advokat Martin Eiebakke.

Han fungerer som forsvarer mens Mette Yvonne Larsen er på høstferie denne uken.

– Så han har ikke bestemt seg ennå?

– Nei. Men han er glad for støtten han har fått lokalt.

– Er han under press fra Arbeiderpartiet sentralt?

– Det jeg kan si er at han har blitt anmodet om å ta permisjon inntil saken er ferdig etterforsket. Så han er i en presset situasjon. Husk at han er helt klar på at han er uskyldig, sier forsvareren.

LES OGSÅ: Usikkert om Vågå-ordfører er tilbake på jobb mandag

Vurderer om statsministeren må vitne

Politiet fortsetter arbeidet med å avhøre en rekke vitner i fornærmedes og siktedes omgangskrets, sier politiadvokat Stine Rigmor Grimstad til TV 2.

Det vurderes å gjennomføre vitneavhør av statsminister Jens Stoltenberg og flere Arbeiderparti-politikere som har hatt kontakt med siktede.

– Statsministeren og andre i siktedes kontaktflate er relevante vitner for politiet. Vi vurderer fortløpende om disse skal kalles inn til vitneavhør, sier politiadvokaten.

Hun sier både Rune Øygard og den 15 år gamle jenta om en stund vil bli innkalt til nye avhør.