LUKSUSBRO: Linesøybrua har kostet 230 millioner kroner. (Foto: TV 2)
LUKSUSBRO: Linesøybrua har kostet 230 millioner kroner. (Foto: TV 2)

72 innbyggere fikk bro til 230 millioner

Den skulle stått ferdig i 2007. Med de fordyrende forsinkelsene koster brua til Linesøy 230 millioner. Mer enn tre millioner kroner per innbygger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hadde vi ant at totalprisen skulle bli dobbelt så høy ville ikke dette ha blitt noe av, mener leder av samferdselskomiteen i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Ola Huke (SV). Men nå står den der.

Bru til 72 sjeler

De 72 innbyggerne på lille Linesøy er sjeleglade. Altfor ofte har de måttet droppe aktiviteter på fastlandet. Siste ferge går halv åtte om kvelden. Fra lørdag av innføres en ny tidsregning.

– Jeg synes da vi fortjener dette, sier ekspeditør på Coop Linesøy, Aina Rinnan. Men det er nok mange som sikkert mener vi ikke fortjener dette, ler butikkdamen på den vesle butikken.

Hun trakter kaffe til kundene i kroken på Coop'n. De teller innbyggere. Jo, vi er da 76, mener ordføreren. Nei, 67 sier en annen. Til slutt blir det totale innbyggertallet 72. Bare seks av dem er barn.

Bru er lik framtid

En av øyas aldrende innbyggere tok initiativ til å få bygd bru.

– Jeg håper da at dette fører til flere fastboende, sier Arne Hansen, en sindig trønder som ikke vil skryte på seg for mye. Et modig, friskt forslag var det iallfall. Nå står den der, brua, klar til åpning på lørdag.

Den skulle stått ferdig i 2007. Men sprekkdannelser i fundamentet ble oppdaget. Og Statens vegvesen og Mesta var uenige om veien videre. Brua ble satt på vent. Imens rullet ferja over havstykket ut til Linesøya. Alt mens det hele kostet mer og mer. Og mer.

Mer enn dobbel pris

Når brua åpnes på lørdag vil mange puste lettet ut.

Åfjord kommunestyre var samstemmig; uansett politisk farge ville de ha bru. Men ante selvsagt ikke at dette skulle koste skjorta – og mer til. 17 millioner av de 230 bekostes kommunen.

– Men nå har vi altså fått ei super-bru, kvitrer ordfører Vibeke Stjern (Ap). Tenk deg, du kunne satt hele Nidarosdomen nedi der og bare toppen av spirene ville stukket opp over vannet. Stjern regner fort på fingrene.

– Nei, skulle vi drevet ferjedrift her framover ville vi fort kommet oppi den prisen likevel; det koster å drive Distrikts-Norge.

Den driftige ordføreren kommer til å være med under åpninga på lørdag. Sammen med minst 72 andre glade mennesker.