wifitransport (Foto: Kristin Bull)
wifitransport (Foto: Kristin Bull)

Vi testet nettilgangen på flytog, fly, tog og buss

Frustrert ekspert: – Dette er som en dårlig mobillinje, før 3G.

Vi vil helst være på nett hele tiden, også når vi er ute på reise. Mange reiseselskaper tilbyr derfor trådløst internett på sine transportmidler, men hvor godt fungerer det?

TV 2 hjelper deg har vært på tur med Espen Swang, fagredaktør i Mobilen.no. Vi var innom flytog, flyplass, fly, tog og buss. Det er kun tatt stikkprøver på avgangene vi var med på, men vi fant likevel store forskjeller.

Skuffet over NSB

Mest skuffet ble Espen over NSB. – Dette er som en dårlig mobillinje, før 3G.

Stikkprøven ble tatt på regionstoget mot Skien, på strekningen mellom Oslo og Drammen. Selv på strekninger utenfor tuneller gikk det skuffende sakte, mener Espen.

Les også: Slik ringer du gratis med iPhone

– Det går innmari sakte. Antakelig er totalkapasiteten dårlig, også er vi sikkert mange som deler denne linja, som har for liten kapasitet rett og slett.

NSB har trådløst nett på flere av sine regionstog, og skal i løpet av året tilby dette på alle sine regionsstrekninger. Nettet er gratis i bruk, og du må registre deg for å få tilgang.

Nsb
  (Foto: Kristin Bull)
Nsb (Foto: Kristin Bull)

Terreng og trafikk avgjør

Du har kanskje selv opplevd store forskjeller på internetthastigheten om bord på ting som beveger seg. Årsaken til variasjonen ligger blant annet i hvor bra bredbåndsdekningen er, og hvor mange som er om bord.

– Hva nettet brukes til har også sitt å si. Nedlastning av store vedlegg går utover alle andre. Så er geografien vår sånn at vi kjører mot eller fra basestasjoner hele tiden. Der det er langt mellom basestasjonene, er hastigheten lavere enn der de står tett, sier Espen Swang.

Se også: Knust iPhone-skjerm? Ikke fortvil - slik fikser du den selv

Surfing i lufta

Norwegian er alene om å tilby gratis trådløst internett på et utvalg av sine flyvninger. Espen sjekket hastigheten på linjen mellom Oslo og Stockholm om morgenen.

– Det føles rart å surfe her, fly er jo kjent for å være så strengt. Man får ikke lov å ta en telefon, men her kan jeg ha videosamtale til hvor som helst i verden.

Les også: – NSB stjal iPhone-en min

Raskt nett

Nettet er gratis i en testperiode, og er tilgjengelig når flyet er i marsjhøyde.

– Selv om vi er mange som bruker nettet, så er hastigheten rask nok til at du kan bruke streamingtjenester fra spotify eller wimp. Du kan også bruke enklere tv-tjenester, og streame tv, sier Espen Swang.

ipad (Foto: Kristin Bull)
ipad (Foto: Kristin Bull)

Flyplass

Som flypassasjer i Norge har du god tilgang på internett, i alle fall på flyplassene. Alle Avinors lufthavner har gratis trådløst internett, som du får tilgang til i en time ved et brukernavn og en kode som du får utlevert på flyplassen.

Espen testet hastigheten på Gardermoens nett ca kl 6.30 om morgenen, og likte det han fant.

– Nedlastingshastigheten her er brukbar til vanlig surfing og du kan jobbe med det meste. Men om flyplassen er full av folk, da vil hastigheten riktignok gå noe ned.

Les også: Ryanair nektet 13-åring å fly hjem

SAS Flybussen

Fra Gardermoen til Oslo sentrum reiser Espen med SAS Flybussen, hvor det tilbys gratis trådløst internett om bord. Avgangen var om formiddagen, og det var helt full buss.

– Her er det veldig lett å komme på nett, du trenger ikke noe brukernavn. Hastigheten varierer litt, det blir som et ålreit mobilt bredbånd. Du kan bruke det til å surfe, lese e-post og gjøre enkle nettoppgaver.

Espen forsøkte også å se nett-tv på nettbrettet sitt hos flybussen, og kunne se tv uten nevneverdige problemer.

Nettbuss

En rekke busseselskaper har internettilgang på sine busser, enten gratis eller i betalingsversjoner.

Se mobilen.no sin test av internett på rutene til Sørlandet her.

Vi tok en av nettbuss sine avganger fra Drammen til Oslo. Her fant vi trådløst nett, til en pris av 19 kroner per døgnet. Det var svært få passasjerer om bord på denne avgangen.

– Dette er et veldig bra nett, faktisk overraskende bra! Dette er nesten like raskt som på fly, i alle fall på internett, sier Espen Swang.

Les også: Grethe nektes ombord på flybussen med hunden Ask

Flytoget, Oslo

På flytoget mellom Oslo S og OSL må Espen ta til takke med mobilnettet, og etter hvert 3G-dekning. Dette fungerer vanligvis greit, men når du er på noe som beveger seg kan det oppstå problemer, blant annet i tuneller.

Les også: Hør den hissige stemningen på Oslo S i helgen

– Det blir ustabilt, du faller ut hele tiden. Da er det vanskelig å jobbe på en server som ikke ligger lokalt på maskinen, sier Espen Swang.

Flytoget opplyser til TV 2 hjelper deg at de er i ferd med å teste ut trådløst nett om bord, og at de vil ha dette tilgjengelig på alle tog i løpet av få uker.

Holder ikke 3G?

Mange mennesker har i dag nettbrett eller smarttelefon med internettilgang, og trenger derfor ikke trådløst nett rundt seg. Skal du gjøre mer enn basistingene derimot, er trådløst nett en stor fordel.

– Det går mye raskere, og er langt billigere enn 3G. Har du tilgang til et nettverk kan du gjerne bruke flere tjenester enn med mobilt nett.

Les også: Dette er kongen av nettbrett

Krevende nett-tv

– Skal du se tv via nett er du helt avhengig av trådløst nett. I mobilnettet vil du før eller siden få problemer, selv med fri bruk. For etter en viss mengde data struper leverandøren deg, slik at du ikke skal ta hele kapasiteten fra dem, sier Espen Swang til TV 2 hjelper deg.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter