Lys rosa er en tidsriktig farge akkurat nå. Ekspertene anbefaler at du ikke bruker knallrødt på soverommet ditt, men heller blander inn lyserøde elementer som på dette bildet.   (Foto: Fargerike Norge)
Lys rosa er en tidsriktig farge akkurat nå. Ekspertene anbefaler at du ikke bruker knallrødt på soverommet ditt, men heller blander inn lyserøde elementer som på dette bildet. (Foto: Fargerike Norge)

Slik påvirkes du av rommets farger

Fersken, blått eller rødt på soverommet? Se hvordan de ulike fargene påvirker deg.

– Farger påvirker oss, og det gjelder å velge rett farge i riktig rom. Alt avhenger av hva vi ønsker å oppnå, sier Dagny Thurmann-Hoelseth, kreativ leder hos Fargerike Norge.

Thurmann-Hoelseth mener at farger er et personlig valg og at man må velge de fargene man liker og trives med. Men det finnes klassiske regler.

Les også: Interiørstylist Signe Schineller: – Shabby chic er ut

Fersken - en farge som gjør deg vakker!

– Rom malt i fersken virker fysisk varmere, og forskning har vist at mennesker gjerne kler av seg litt mer i et rom som er ferskenfarget, forteller fargeeksperten til God morgen Norge.

– Fargen er myk og varm, og blir ofte oppfattet som feminin. Fersken hører til den orange familien, og er egentlig orange kombinert med rosa. Det sies at man også blir skravlete og sosial av denne fargen.

Lys grønn tapet fumker godt på soverommet. Grønt anbefales derimot ikke på kjøkkenet da dette assosieres med naturen og giftige, grønne dyr.  (Foto: Fargerike Norge)
Lys grønn tapet fumker godt på soverommet. Grønt anbefales derimot ikke på kjøkkenet da dette assosieres med naturen og giftige, grønne dyr. (Foto: Fargerike Norge)

Les også:Snekkertips: Slik fester du i fliser på badet

Blått - den mest aktede fargen

– Blått kan med hell benyttes på soverom fordi den virker beroliggende på oss. Unngå å bruke denne fargen på kjøkken og stue. Grunnen til det, er at blått er den minst apetittvekkende fargen. Er du på slankern derimot, er blått fargen å satse på, sier Thurmann-Hoelseth med et lurt smil.

Dette rommet har en lys gråblå tone. Det er en farge som ofte assosieres med ord kjølig, avslappende, kjærlighet og vennskap. (Foto: Fargerike Norge)
Dette rommet har en lys gråblå tone. Det er en farge som ofte assosieres med ord kjølig, avslappende, kjærlighet og vennskap. (Foto: Fargerike Norge)
Blått er også en farge som kan hjelpe til med å senke pulsen, og til og med kroppstemperaturen. Blåtonene i fargeskalaen, er ofte de som oppfattes som mest “attraktive”.

– De mørkere tonene av blått assosieres med autoritet, intelligens, lojalitet, styrke, konservativ, troverdig, kald, og for noen også deprimerende, forteller Dagny.

– De lysere tonene på sin side, kan oppfattes som kjølig, avslappende, kjærlighet og vennskap.

Thurmann-Hoelseth forteller også at menn ofte foretrekker de mørkere tonene, mens kvinner vil ha de lyse.

Les også: Arne og Carlos strikker og stapper dukker

Rødt - energiens farge

– Rødt er en energisk farge som det for mange vil være dumt å velge på soverommet. Med røde vegger er det vanskelig å finne roen.

Likevel kan et rødt rom, eller en rød vegg, være godt for energien din.

– Et rødt rom øker pulsen og kan være ypperlig for deg som trenger litt økt energi, forteller eksperten.

Les også: Designer Kristian Aadnevik: – Jeg prøver alltid å bruke de hotteste kjendisene

Beige - fargen du blir feit av

– Beige er en nøytral farge som ofte velges av praktiske årsaker og som er ansett som litt konservativ. Men benyttes beige på riktig måte, kan den få andre farger til å fremstå som klarere og sterkere, forteller Thurmann-Hoelseth.

Hun forteller også at dette er en farge som faktisk kan påvirke vekten din fordi den øker apetitten din og gjør deg sulten. Spesielt mørk beige har en slik effekt.

Blåtoner på barnerommet virker beroliggende og anbefales derfor av fargeekspertene.  (Foto: Fargerike Norge)
Blåtoner på barnerommet virker beroliggende og anbefales derfor av fargeekspertene. (Foto: Fargerike Norge)

Barnerommet

– Når det gjelder rom til babyer har vi en anbefaling, og det er å gå mot blåere nyanser. Dette påvirker barnet til å bli roligere og mer avslappet, sier den kreative fargelederen.

– Når det gjelder eldre barn, vil jeg si personlig stil er viktigere. Blå- og lillatonene er de som teoretisk sett er anbefalt til soverom uansett, legger hun til.

Les også: Dette er «Norges vakreste hjem 2011»

Arbeidsrommet

Når det gjelder arbeidsrom, er det helt avhengig av bruken og om det skal være kreativt, formelt eller uformelt.

– Du kan bruke en dyp marineblå farge for et stramt og formelt preg, grønt for et avslappende og avvæpende uttrykk eller rødt og rosa for kreativitet.

Fargene du velger på arbeidsrommet påvirker din arbeidslyst. Velg farge etter hvilken effekt du ønsker å oppnå.  (Foto: Fargerike Norge)
Fargene du velger på arbeidsrommet påvirker din arbeidslyst. Velg farge etter hvilken effekt du ønsker å oppnå. (Foto: Fargerike Norge)
– Det er viktig å tenke på hvordan man bruker fargene, du kan for eksempel ha én dus, grønn vegg, og elementer i andre farger ellers i rommet. En gyllen regel er å tenke to hovedfarger og to-tre aksentfarger.

Thurmann-Hoelseth har en anbefaling til slutt.

– Unngå grønt på kjøkkenet. Det forbinder vi ofte med naturen og grønne dyr, og grønne dyr er er ofte giftige, avslutter hun.

Les også:

Gamle gardiner blir til nye barneplagg

Smink deg riktig for din alder

Denne «Mad Men»-sofaen er norsk