STENGT I PROTEST: Italiensk Wikipedia har onsdag 5. oktober, stengt sida si i protest mot ein ny Berlusconi-lov. (Foto: Skjermdump Wikipedia/REUTERS/Alessandro Bianchi )
STENGT I PROTEST: Italiensk Wikipedia har onsdag 5. oktober, stengt sida si i protest mot ein ny Berlusconi-lov. (Foto: Skjermdump Wikipedia/REUTERS/Alessandro Bianchi )

Italiensk Wikipedia protesterer mot Berlusconi-lov

Den italienske utgaven av nettleksikonet Wikipedia er onsdag stengt i protest. Årsaken er et lovforslag som vil kneble både leksikonet og italienske bloggere dersom det blir vedtatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag er Wikipedias italienske forside erstattet av en tekst der det kommer fram at et lovforslag som i disse dager behandles av nasjonalforsamlingen, vil føre til at nettleksikonet må stenge dersom det blir vedtatt.

Lovforslaget dreier seg om vilkår for telefonavlytting i Italia, men har flere tillegg. Ett av disse fastslår at alle typer nettpublikasjoner må publisere rettelser eller innvendinger mot alle artikler eller utsagn, og dette skal skje uredigert og innen 48 timer. Hvis ikke kan nettstedet straffes med bøter på opp til 12.000 euro.

LES OGSÅ: Berlusconi er mindre populær enn noensinne

Tillegget er ifølge digi.no utformet for å rette seg mot italienske bloggere, som ofte omtaler landets myndigheter og statsminister Silvio Berlusconi i kritiske ordelag.

Problemet for Wikipedia er at det brukerbaserte leksikonets regler for publisering og redigering ifølge lovforslaget vil bli ulovlig.

LES OGSÅ: Politidirektoratet brukte Wikipedia som kilde

Nettleksikonet protesterer derfor kraftig mot lovforslaget, som er fremmet av Berlusconis regjering. (©NTB)