Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny.

Jeg har en 1999 modell Audi A6 Allroad 2,5 TDI (Ikke fortell med hvor dårlig denne bilen er for det vet jeg allerede ...)

Uansett så trenger jeg nå nye vinterdekk. Ettersom bilen allerede har kostet både ”skjorta og jakka” så tenkte jeg at jeg skulle være så kjip at jeg bare kjøper to dekk. Men dekkforhandleren anbefalte veldig sterkt å kjøpe fire.

Han kom med en lang regle om rulleomkrets, differensialer og masse annet som jeg ikke skjønte et kvekk av.

Mitt spørsmål blir som følger: Kan jeg kjøpe to dekk – eller MÅ jeg kjøpe fire?

Håper på et billig svar;-)

Benny svarer:

Hei på deg.

Greit, da styrer jeg unna å fortelle om dårlige kamaksler, register problemer, defekte turboer, dieselpumper og tvilsom luftfjæring denne gangen – så konsentrerer vi oss heller om dekkene.

Jeg skal prøve å gjøre dette enkelt og lett forståelig. På biler med firehjulstrekk (i alle fall de aller fleste) så er det veldig viktig at alle dekkene har samme rulleomkrets – slik ar de ruller med lik hastighet. Hvis de ikke gjør dette så vil differensialen mellom for og bakhjulene jobbe for å utligne denne differansen – med stor og rask slitasje som følge. Og enda flere store utgifter for deg.

Et skrekkeksempel fra min tid som verksmester var et firma som hadde to identiske biler, men med bare bitte litt forskjellig dekkdimensjon på vinterhjulene. De to bilbrukerne klarte kunststykket å blande disse hjulene på de to bilene som hadde firehjulstrekk.

Resultatet var ikke bre en – men to – biler med havarert midtdifferensial. Reparasjonen kom på over 100 000 kroner og dette begynner å bli noen år siden.

Så med mindre enn at to av hjulene dine er gode (Dvs. har mye mønster igjen) så vil jeg anbefale å skifte alle fire dekkene – slik for all sikkerhets skyld. Vær også svært nøye med å sjekke at du får dimensjonen. Alternativet kan bli kostbart.

God vinter – etter hvert!

Del med Facebook-vennene dine


LES OGSÅ: Må man ha piggdekk på en SUV?

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: