I juli ødela smeltevann fra Mýrdalsjökull veien sør på Island. Natt til onsdag har det vært flere jordskjelv i Katla som ligger under breen. (Foto: Afp / vedus.is)
I juli ødela smeltevann fra Mýrdalsjökull veien sør på Island. Natt til onsdag har det vært flere jordskjelv i Katla som ligger under breen. (Foto: Afp / vedus.is)

Over 30 jordskjelv på Katla i natt

To av jordskjelvene som rystet Katla på Island natt til onsdag er kraftigere enn styrke 3. Det kan være signaler om at vulkanen er nær et askeutbrudd.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til onsdag har det vært stor aktivitet i vulkanen Katla under isbreen Mýrdalsjökull på Island. Det er registret over 30 jordskjelv, et av dem med styrke 3,9, og et med styrke 3,3.

Se oversikten nederst

De grønne stjernene viser utbrudd kraftigere enn styrke 3. (Foto: vedu.is)
Det eneste sikre tegnet på at Katla er i ferd med å få et utbrudd er et stort jordskjelv.

– Det er faktisk det eneste sikre varselet vi får, sa geologen Magnús Tumi Gudmundsson i begynnelsen av september.

Vurderes

Islands meteorologiske institutt tilkalte geologen Benedikt Ófeigsson da rystelsene startet i natt.

Siden de siste skjelvene var svakere enn de første, vurderte han at det ikke var nødvendig å varsle Sivilforsvaret.

– Men det som skjedde i natt blir nå vurdert, forteller han til Iceland Review.

Siste: Norsk vulkanekspert på Island: - Noe er på gang

Evakuering

Den lille byen Vik kan bli oversvømt av smeltevann dersom Katla får et utbrudd. (Foto: Afp)
Innbyggerne i den lille byen Vik er svært utsatt dersom det kommer et utbrudd fra Katla. Utbruddet kommer til å smelte store mengder is, og smeltevannet kan oversvømme byen.

Geologer har hatt informasjonsmøter med innbyggerne i høst, og elever og lærere ved barneskolen har øvd på evakuering.

Ventet

Etter at utbruddet i vulkanen under Eyjafjallajökul laget kaos i flytrafikken våren 2010 har geologene ventet på et utbrudd i Katla noen kilometer lenger øst.

Smeltevannet som pluselig rant ut fra breen i juli tok med seg en bro, skylte vekk deler av veien langs kysten, og dekket et stort område med sand og stein. (Foto: Afp)
Katla har hatt utbrudd omtrent hvert femtiende år siden 874, og er altså på "overtid". Det er ikke uvanlig at den våkner til liv etter nabovulkanen under isbreen Mýrdalsjökull.

I juli i år ødela store mengder smeltevann veien mellom Mýrdalsjökull og kysten, og i begynnelsen av september begynte det å rumle i Katla.

Islandske geologer oppdaget flere nye sprekker i isen, og tegn på at åpningen i vulkanen utvider seg.

Les: Vulkanen Katla på Island kan være nær et utbrudd

Store konsekvenser

Når Katla går i luften vil konsekvensene bli mye større enn det vi opplevde i 2010. Det er mer is i Mýrdalsjökull enn i Eyjafjallajökul, og vulkanen inneholder mer lava.

Flommene når vulkanen smelter breen kan ødelegge hele samfunn på Island, og askeskyen lage problemer i lang tid.Det har vært flere mindre utbrudd i Katla den siste uken, natt til onsdag økte aktiviteten markert. (Foto: vedu.is)