Bjørn Rune Gjelsten (t.v.) og Kjell Inge Røkke kunne stolt presentere det nybygde Molde Stadion i 1998. (Foto: Nilsen, Per Tormod/Scanpix)
Bjørn Rune Gjelsten (t.v.) og Kjell Inge Røkke kunne stolt presentere det nybygde Molde Stadion i 1998. (Foto: Nilsen, Per Tormod/Scanpix)

Røkke, Gjelsten og i - suksesshistorien om den lille byen med det store laget

Nå ser den «evige toer» endelig ut til å bli landets ener.

Molde/Bergen (TV 2 Sporten): Selv i norsk skala er Molde å regne som en liten by. Med drøyt 25.000 innbyggere klarer den med nød og neppe å komme seg inn på listen over de 30 største byene i Norge.

Likevel har Molde hatt et fotballag som langt på vei har kunnet konkurrere med klubbene i de største byene. Selv om seriegullet aldri har havnet i rosenes by, har klubben til de grader vært en å regne med i norsk toppfotball de siste 40 årene.

Se intervju med Bjørn Rune Gjelsten om Molde-suksessen i videovinduet øverst!

Historien kunne imidlertid ha fått en brå slutt for den store klubben fra den lille byen. Tøffe tider fulgte 70- og 80-tallets oppløftende dager. I en pengestyrt fotballverden var hinderne mange og nærmest uoverkommelige. Molde FK var avhengig av økonomiske muskler for å overleve.

Og slik startet eventyret.

- Lett å bruke penger på Molde
Bjørn Rune Gjelsten og Kjell Inge Røkke var «Molde-gutter» utstyrt med disse musklene - men de var også suksessrike forretningsmenn som så verdien av et toppfotballag i regionen. Dermed ble kjærligheten for ballspillet og for hjembyen avgjørende.

– Da vi fikk telefonen i 1993 hadde klubben økonomiske problemer. For oss så var Molde uten toppfotball vanskelig å forestille seg. Det var et lett valg å forsøke å være med. Men samtidig måtte vi ikke ta bort dugnadsånden og sjelen i klubben. Det brukte vi mye tid på å diskutere og jeg føler at vi har lykkes sånn noenlunde med det, forteller Bjørn Rune Gjelsten til TV 2 Sporten.

TV 2 PLAY: Se lassevis med fotballvideo her

MØTER PRESSEN: Kjell Inge Røkke og Bjørn Runde Gjelsten. (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)
MØTER PRESSEN: Kjell Inge Røkke og Bjørn Runde Gjelsten. (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)

Nordmøringen som ble Romsdals største helt
Lille Molde har siden fostret spillere som har vunnet Premier League, Mesterligaen - og deretter kommet tilbake til Molde.

Med på flyttelasset tok Ole Gunnar Solskjær med vinnermentaliteten - og nå ser han ut til å lykkes på første forsøk.

– Det var veldig viktig for oss å hente Ole Gunnar. Han har gode kvaliterer både på måten han jobber på og som person, sier Gjelsten.

– Og Ole Gunnar har nok fått det maksimale ut av laget. Mange har sagt at vi har kjøpt mye spillere, men regner du netto så er det ikke så mye, poengterer han.

Entusiasmens retur
2011 - Molde fyller 100 år, og entusiasmen fra 90-tallets lekne dager er tilbake. Også gjennom tiåret som fulgte leverte Molde fotball på et nivå som burde varme blå fotballhjerter.

Men det er først nå at landets kanskje flotteste arena fylles opp annenhver søndag.

– Drømmen er å konkurrere i Norge og i Europa fortrinnsvis med norske og regionale spillere. Men vi må være realistiske og fortsterke laget inne i mellom med andre spillere, sier Gjelsten.

Kan du skape et vinnerlag? Spill TippeligaExpert!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Forrige gang: Ole Gunnar Solskjær ble matchvinner mot Bayern Munchen i 1999.  (Foto: Johannessen, Jan/VG)
Forrige gang: Ole Gunnar Solskjær ble matchvinner mot Bayern Munchen i 1999. (Foto: Johannessen, Jan/VG)

Liten by - attraktiv klubb
Pengene styrer imidlertid fortsatt i fotballen, og i distriktsnorge er klubbene avhengig av en blanding av lokale spillere og importer for å kunne lykkes helt der oppe. I Molde utvikles disse spillerne til å ta steget ut til større klubber.

Der andre klubber i distriktene sliter med å hente spillere på grunn av beliggenheten, er historien noe annerledes i Molde. Med et stort navn i managerrollen, i tillegg til flere overganger til klubber av betydelig størrelse, er MFK attraktiv for både norske og utenlandske spillere - tross størrelsen på byen.

– Det å kunne være med å bidra er helt fantastisk. Men pengene styrer, og vi må være realistiske med tanke på det å importere spillere, sier Gjelsten.

- En stor dugnad
Gjelsten og Røkke har gitt mye av egen lomme for å sørge at Molde står skrevet i blokkbokstaver på norgeskartet. Men i rosenes by handler det fortsatt om «Røkke og Gjelsten og i» - med trykk på i-en, ifølge Bjørn Rune Gjelsten.

– Dette er en dugnad der alle må bidra. Det er ofte en administrasjon og en struktur bak som ofte blir glemt. Det er helheten du må fokusere på, sier Bjørn Rune Gjelsten.