WengerCoyleKeanBruce (Foto: SCANPIX)
WengerCoyleKeanBruce (Foto: SCANPIX)

Hvilken manager «vinner» The Sack Race i Premier League?

Spørsmålet er ikke om, men når, den første sparkingen i Premier League kommer. Hvem får sparken først?

Da Chris Hughton ble første manager til å få sparken sist sesong, kom det som en stor overraskelse. Riktignok var Newcastle inne i periode på fem kamper uten seier, men laget lå som nyopprykket rundt midten av tabellen. Uka etter var det Sam Allardyce sin tur til å få fyken i Blackburn. Også det litt ut av det blå.

Da var sesongen allerede kommet til desember.

Så lang tid vil det nok ikke gå denne sesongen. Nå er heller spørsmålet om hvem som skal få sparken først.

The Sack Race, kappløpet om hvem som får fyken først, i Premier League er i gang, og de åpenbare kandidatene er:

Steve Kean (Blackburn), Owen Coyle (Bolton), Steve Bruce (Sunderland) og Arsène Wenger (Arsenal).

Steve Kean

Blackburn 19. plass: 1-1-5 8-17 4

Mye er både sagt og skrevet om ansettelsen av skotten. Han tok over jobben på midlertidig basis da Sam Allardyce fikk sparken, og etter uavgjort mot West Ham og tap for Stoke, begge på hjemmebane, fikk han noe overraskende jobben permanent. Fasiten etter 28 ligakamper ved roret er stusslige seks seirer. Supporterne har vendt seg mot mannen, signeringene som er lovet, har stort sett vært fraværende og laget ligger nest sist i Premier League. Likevel har det vært spekulert i om det er forhold som gjør det vanskelig å sparke mannen. Han er blitt kalt «unsackable» (umulig å sparke) av eierne, og det ser ut til at han vil klamre seg til roret så lenge det går. Fortsatt hevder han at laget kommer til å havne på øvre halvdel om han får bli, og at Champions League innen noen år vil være realistisk.

- Vi håper selvsagt at Steve Kean blir førstemann ut. Det har nesten kommet dit hen at vi ville akseptert hvem som helst andre i sjefsstolen nå, sier Morten Helgerud hos Blackburn Rovers Supporters Norway.

- Det interessante er jo hvordan eierne ser på dette. De virker evig trofast til Kean, og han har vært flink til å innynde seg hos dem. Men jeg tror kanskje ikke de har forstått hvor viktig en manager er i en fotballklubb. Vi trenger en utenfra, som ikke er tilknyttet Kentaro. Da ville eierne også vist at de har forstått alvoret, sier Helgerud, som drømmer om tidligere manager Mark Hughes - eller mannen som skjøt klubben til Premier League-gull: Alan Shearer. Spørsmålet er hvem som eventuelt ville tatt jobben.

- Det er et veldig godt spørsmål. Det kan være et vepsebol. Dette er bare trist, avslutter han.

Steve Kean er ingen populær mann hos Blackburnfansen
Steve Kean er ingen populær mann hos Blackburnfansen

Owen Coyle

Bolton 20. plass: 1-0-6 9-21 3

Ble hyllet forrige sesong. Coyle er en populær figur på Reebok Stadium. Han har endret spillestilen fra kick & run til en mer spillende fotball. Han fikk lenge resultater i tillegg, men nå kladder det fælt. Forrige sesong ble avsluttet med fem strake tap, og i den siste runden raste laget flere plasser på tabellen, hvilket betød milliontap. De vonde minnene fra sesongavslutningen ble imidlertid raskt vasket vekk da man åpnet denne sesongen med å nedsable QPR 4-0. Tabelltoppen ble inntatt, men nå, seks kamper seinere, er minnene hentet frem igjen, og laget ligger helt sist etter seks strake nederlag. Det betyr at Bolton har tapt elleve av sine siste tolv ligakamper. Til Coyles forsvar, har laget hans blitt rammet av en tsunami av skader. Hadde nærmest et helt lag ute til kampen mot Chelsea. I tillegg har hærfører Kevin Davies vært ute av form. Det brenner mer enn et blått lys for skotten nå. Hjemmefansen på Reebok har begynt å murre og styreformann Phil Gartside vet han snart må foreta seg noe.

- Så langt har det ikke vært noen voldsom misnøye. Man er jo ikke fornøyde, men ser likevel at det har vært sterk motstand. Terskelen har imidlertid blitt lavere for fortsettelsen, sier André Almløv, talsmann i Bolton Supporters Club Norway.

- Det har vært en voldsom støtte til laget fra tribunen, men noen begynner vel å murre ganske snart. Norwich-tapet var nok en vekker for mange, og kanskje et signal på hva vi har i vente. Det kan bli en del misfornøyde om man ikke skaffer resultater i det kommende lokaloppgjøret mot Wigan og hjemme mot Sunderland. Dårlige resultater der og det blir ganske sikkert dårlig stemning. Men for nå sitter han nok trygt, avslutter han.

Steve Bruce

16. plass: 1-3-3 9-8 6

Handlet elleve nye spillere i sommer, og etter 1-1 på Anfield i ligaåpningen blomstret optimismen på Stadium of Light. Deretter kom problemene. Tap i TyneWear-derbyet for Newcastle blir aldri godt tatt imot blant supporterne, tap i Ligacupen for Brighton, fulgt opp av uavgjort mot Swansea og tap for Chelsea. Bruce trodde kanskje 4-0-seieren mot Stoke rettet opp det meste, men resultatet skjulte det faktum at Sunderland ikke var spesielt mye bedre enn motstanderen, og det kom tydelig til syne at det er en vei å gå for Bruce da han returnerte til sin tidligere hjemmebane Carrow Road og ble sendt hjem uten poeng. Måtte ha en positiv opplevelse mot WBA, og man kan lure på hva som gikk gjennom hodet til den tidligere United-stopperen da Hodgsons menn tok ledelsen etter fem minutter. Klarte uavgjort, men med Niall Quinn, en av Bruces sterkeste støttespillere, ut av posisjonen som styreformann, kan han bare håpe at Ellis Short er like støttende. Det kan være det blir med håpet.

- Det var optimisme i sommer, og vi trodde klubben skulle ta et nytt steg. Jeg er overrasket at det skulle være så vanskelig å spille inn de nye spillerne, sier John Kåre Hoversholm i Roker Roar.

- Bruce sitter nok trygt for nå, men han skal ikke tape så veldig mange flere kamper. Det er de supporterne som vil ha ham vekk nå. Da WBA scoret to i åpningsminuttene i helgen, var det en som løp ned og sto og skjelte ut Bruce.

- Dessuten har du situasjonen med Niall Quinn. Det var pussig, og kanskje ikke et godt tegn for Steve Bruce, sier Hoversholm.

Arsène Wenger

Arsenal 15. plass: 2-1-4 10-16 7

Etter en meget turbulent sommer, kulminerte den i at Wenger mistet både Cesc Fabregas og Samir Nasri. Dette etter at han hadde satt sin ære i beholde dem. Så kom ligastarten. Arsenal har ikke startet ligasesongen dårligere på 58 år. Det etter en allerede påbegynnende murring om at man ikke har vunnet et trofé på seks år. Wenger har selv sagt at det er en katastrofe om han får sparken nå, og etter alt han har gjort for klubben, er det ingen tvil om at det ville vært galskap. Likevel har han nok ikke altfor lang tid til å snu en trend som er i ferd med å bli fryktelig vond. På de 18 siste ligakampene er fasit 4-7-7. Altså 19 poeng på de siste 18 kampene. Det er nesten nedrykkstempo.

- Det er mye frustrasjon, spesielt fra yngre supportere som ikke har opplevd så mye motgang. Men jeg tror Arsène Wenger sitter trygt per i dag, sier leder i Arsenal Norway, Bjørn Furuheim.

- Man lykkes ikke kun som verdensmester i five a side, og ligamesterskapet kan vi bare glemme allerede. Avslutningen av forrige sesong, og starten på denne, har vært altfor dårlig, og Wenger har ikke gjort nok for å rette på det. Det hjelper ikke å komme med at man bygger lag for fremtiden. Det har vi hørt i fem år, sier han.

- Wenger har gjort fantastiske ting for klubben, men om vi blir liggende der nede over tid, vil det nok bli murring også i styrerommet. Jeg vil ikke stille meg bak hylekoret, men han bør snu trenden snarlig, avslutter Furuheim.

Tror på Bruce
TV 2s Aleksander Schau følger den engelske fotballen tettere enn de fleste. Han tror den første managersparkingen er like rundt hjørnet.

- Jeg er ikke overrasket over at ingen har fått sparken til nå, men jeg tror nok vi får den første sparkingen ganske snart, sier han.

- All fornuft tilsier at Steve Kean skal få sparken umiddelbart. Men det er ingenting som er fornuftsbasert i driften av Blackburn for tiden, så jeg tror likevel ikke han blir den første. Han forsvinner kanskje sammen med eierne etter hvert. Forsvinner eierne, forsvinner Kean i første møte med de nye. Før lunsj.

- Foreløpig sitter nok også Owen Coyle trygt. Det er også et økonomisk spørsmål om han skal løses fra kontrakt i tillegg til at en ny skal ansettes.

- Og så fremt ikke Wenger ønsker å slutte selv, sitter nok han også helt trygt for nå.

- Jeg tenker kanskje at Steve Bruce kan bli førstemann. Han kjøper så utrolig mange spillere, men får likevel ikke resultater. Det virker jo som han gjør noe galt når han hele tiden må kjøpe nye for å dekke over skader. Han har i tillegg mistet sin største støttespiller i Niall Quinn.

- Han kan fort finne på å trekke seg før han eventuelt får sparken. Av kandidatene er Bruce favoritten i The Sack Race, slår Schau fast.

Hvem tror du får sparken først?
Si din mening i kommentarfeltet