Her har Wenche og Kamur lagd blomkål på indisk vis, lammecurry og den tradisjonelle chapati, en indisk versjon av lomper.
Her har Wenche og Kamur lagd blomkål på indisk vis, lammecurry og den tradisjonelle chapati, en indisk versjon av lomper.

Lag indisk mat på indisk vis

Få oppskriftene og tipsene for hvordan du lager indisk mat selv.

– Man bruker mye tid på matlaging i India, sier Rita Kamur, internasjonal rådgiver hos NTNU og indisk konsul i Trondheim.

Kamur er på besøk i Wenches kjøkken i anledning en stor indisk «bli-kjent-fest» som foregår i Trondheim mellom 1.-9. oktober.

Kumar har selv bodd i Norge i 30 år, men lager fortsatt indisk mat hjemme. Konsulen mener indisk matlaging er basert på tradisjon.

Les også: Disse løkene kan spises som epler

Oppskrifter overleveres

– Vi bruker ikke like mange kokebøker som her i Norge. Oppskriftene går heller i arv fra mor til datter, sier Kamur til God morgen Norge.

Det finnes en sterk tradisjon innen både vegetarmat og kjøttretter i India.

– Veldig mange i India er vegetarianere så vi lager mye vegetarmat. Da er det spesielt viktig å ikke blande redskapene som brukes i vegetarrettene og kjøttrettene, tipser den indiske kokken.

Les også: Kakeoppskrifter for deg som mangler noe i skapet

Ferske råvarer er viktig

Kamur vektlegger også viktigheten av ferske råvarer når man skal lage indiske retter.

– Det er veldig viktig med ferskhet. Man handler for eksempel på formiddagen samme dag som man skal lage middag.

Kamur tipser også om viktigheten av temperatur i indisk matlaging.

– Det er viktig med riktig varme hele tiden. Stek alltid maten på middels varme slik at maten ikke setter seg fast. Indisk mat tar litt tid å lage, forteller hun.

Under finner du oppskrifter på Kamurs egne retter.

Les også: Deilig å være norsk brunost i Danmark

Kamur mener at grønnsaker ikke behøver å finhakkes for å få et godt resultat.
Kamur mener at grønnsaker ikke behøver å finhakkes for å få et godt resultat.

Blomkål på indisk vis

2 stk. blomkål

4-5 ss matolje ( ikke olivenolje)

1 ½ ts spisskummen

frisk ingefær - et lite stk, ca 1 -1 ½ finrevet/ finhakket

1 ts Gurkemeie

1 ts Chili

1 ts korianderpulver

salt til smak

Slik gjør du

Vask og skjær opp blomkål i fine buketter. Varm opp oljen i en panne, på middels varme. Tilsett spisskummen frø og stek i 1/2 minutt.

Deretter tilsett alle krydder. Bland litt og tilsett blomkål, Rør forsiktig og la det steke i 1 minutt. Senk varmen og legg på grytelokk og la det hele putre i 15 til 20 minutter. Gryteretten bør være tørr når den er ferdig. Pynt med frisk koriander. Server med chapati/roti eller nan.

Les også: Helstekt ytrefilet av hjort

Lammecurry

Lammekjøtt kan byttes ut med kyllingfilet

ca 800 g lamme kjøtt uten ben

2-3 stk. løk

hvitløk

1 ss finrevet / finhakket frisk ingefær

2-3 tomater

mat olj

1 ts Gurkemeie

1 ts Chili

1 ts koriander pulver

2 laurbærblad

2 stk nellik

1 kanel stang

2 stk kardemomme kjerner

1 beger ( 3 dl) naturell yoghurt

2 -3 dl vann

salt

frisk koriander

Slik gjør du

Varm opp oljen. Surr laurbærblad, nellik og kanel og kardemomme i 1/2 minutt.

Tilsett fin hakket løk og stek i ca. 4-5 minutter eller til det er gylden. Tilsett fin hakket hvitløk og ingefær og stek litt til.

Tilsett finhakket tomater og stek til oljen skiller seg. Tilsett alle krydder som gurkemeie, chili og koriander samt salt. Deretter tilsett kjøtt og stek i 5-7 minutter under omrøring på middels varme.

Tilsett yoghurt og stek videre for 5 minutter. Tilsett 2 -3 dl. vann og la det koke til kjøttet er kokt og sausen tykner. Pynt med finhakket frisk koriander før servering. Serveres med Chapati/roti eller nan.

Les også: Ukens vintips: Lammekjøtt gjør vinen bedre

Chapati/ Roti

10-12 stk

300 g Sammalt hvete fin

Ca 2dl vann

Slik gjør du

Rør sammen vann og mel til en passe fast deig. Dekk til og la stå i ca 15 min.

Fukt hendene i vann og kna deigen et par minutter

Del deigen opp i 10-12 små boller Rull hver bolle i litt mel før du kjevler hver og en av dem til en rund lompe med tykkelse og størrelse som en potetlompe.

Stek "lompen" i en usmurt panne med belegg . Bruk en pinsett / stekespade for å vende lompen når den er ferdig stekt ( ser ut som en stekt potetlompe).

Press med en ren klut/ kjøkkenpapir langs kanten til lompe fylles med luft og er gjennomstekt .

En perfekt roti blir "blåst2 opp som en ballong. Det er avhengig av rett temperatur og tid.

Les også:

Grove skolebrød med blåbær og kokos

Soppekspert: – Alle sopper vi ikke kjenner er skumle sopper

Hans og Ola fant lykken i Gudbrandsdalen