FILM: En amerikansk produsent er i ferd med å lage film om terrorangrepet mot Utøya den 22. juli. Dette vekker sterke reaksjoner.  (Foto: TV 2)
FILM: En amerikansk produsent er i ferd med å lage film om terrorangrepet mot Utøya den 22. juli. Dette vekker sterke reaksjoner. (Foto: TV 2)

Slik er hovedhuset på Utøya

Også hovedhuset på Utøya, der massakren startet, ble åpnet for pressen i dag.

Bildene fra Utøya gir oss ny forståelse for forholdene rundt terrormassakren 22. juli.

Det var i hovedhuset på Utøya de to første personene mistet livet. «Mor Utøya», Monica Bøsei og Trond Berntsen ble Anders Behring Breiviks to første offer.

AUF-ledelsen var i hovedhuset

Bøsei tok båten over til Utøya sammen med Anders Behring Breivik. Antakelig har Bøsei fattet mistanke til mannen i politiuniform, for da båten ankom Utøya gikk hun rett fra brygga og opp til hovedhuset.

Der snakket hun med Utøyas innleide vaktmann, som har bakgrunn fra politiet.

LES OGSÅ: Programmet for AUF-leiren henger fortsatt oppslått

Gjerningsmannen oppfattet dette og tok fram et våpen. Han regelrett henrettet Bøsei og den profesjonelle vaktmannen. Disse to ble Breiviks første offer på Utøya.

Det var i hovedhuset ledelsen i AUF satt og prøvde å få informasjon om terrorangrepet på regjeringskvartalet da Behring Breivik kom over til øya. Der er det telefon og øyas eneste TV.

SE VIDEO: Se området rundt Utøya

556009

Da de hørte skudd fra gjerningsmannen var det mange som løp ut bakdøren, mens andre gjemte seg på badet og klarte å redde livet sitt på den måten.

Mandag hadde ingen tilgang til dette rommet.

Har dekket til kulehull

De som løp ut bakdøren, kom til et område der de ansatte på øyen har losji, samt et bygg for de få som får mulighet til å sove inne.

Her ligger også scenen hvor det er underholdning under åpningen av campen.

LES OGSÅ: I dag åpnes Utøya for pressen

Fysiske spor etter kulehull er dekket til med sponplater, og det er dermed lite spor etter all dramatikken som preget øya i noen timer den 22. juli.

– Ingen øy i Norge har formet det politiske Norge mer, sa AUF-leder Eskil Pedersen da han ønsket pressen velkommen til Utøya mandag formiddag.

Det er første gang siden terrorangrepet 22. juli journalister blir invitert ut til Utøya hvor 69 personer, de fleste av dem unge AUF-medlemmer, ble drept.

Rundt 170 pressefolk fra inn- og utland er akkreditert til besøket.

HER GJEMTE MANGE SEG: Når de hørte skudd fra gjerningsmannen, var det mange som løp ut bakdøren, mens andre gjemte seg på badet og klarte å redde livet sitt på den måten.  (Foto: TV 2)
HER GJEMTE MANGE SEG: Når de hørte skudd fra gjerningsmannen, var det mange som løp ut bakdøren, mens andre gjemte seg på badet og klarte å redde livet sitt på den måten. (Foto: TV 2)