Bruktbilsøk på Broommarked:

Søk Detaljert søk
Broommarked
Bruktbilguiden
Biltester
Spør Benny
Eierne mener
Broomguiden
BMW kompromisser ikke på kjøregleden i sin nye Active Hybrid 5: Under panseret finner vi i utgangspunktet samme 3-liters twinturbo-sekser som i 535i.
BMW kompromisser ikke på kjøregleden i sin nye Active Hybrid 5: Under panseret finner vi i utgangspunktet samme 3-liters twinturbo-sekser som i 535i.

BMW 5 Active Hybrid: Politisk korrekt, selv med 340 hestekrefter

Rekkesekser med twinturbo er utgangspunktet for 5-seriens nye, grønne alibi.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når BMW endelig lanserer en hybrid-versjon av sin storselgende 5-serie virker det i utgangspunktet ikke mest logisk å basere den på 535i. På den annen side har aldri BMW vært kjent for å risikere noe i forhold til begrepet kjøreglede, og det er kanskje også i de øvre kategoriene det er enklest å få publikum til å betale det den ekstra teknologien koster.

Dessuten: Innsparings-potensialet på drivstoffsiden er også høyest her, når man kan bruke generert el-kraft på en del av aksellerasjonen i lave hastigheter, i kombinasjon med start/stopp-teknologi. Dermed oppnår Active Hybrid 5 en drivstoffbesparelse på et tosifret antall prosent i forhold til en vanlig 535i.

Les også: S 400 Hybrid - snill kjempe fra Mercedes

Ned mot 0,64 liter per mil

Bak twinturbo-sekseren på 3 liter og 306 hester sitter en åttetrinns automatkasse, der også den 55 hestekrefter sterke elektromotoren er bygget inn. Når de får beskjed om å sette alle kluter til yter de tilsammen 340 hester, og flytter den store bilen fra 0 til 100 kilometer i timen på 5,9 sekunder.

Active Hybrid 5 er en velutstyrt bil i utgangspunktet, og kan stappes full av BMWs optionprogram til 5-serien. Likevel oppnår bilen forbrukstall på 0,64-0,70 liter per mil, og utslipp mellom 149 og 163 gram per km.

Og om bilen som antydet ikke er bygget med hovedfokus på å spare drivstoff, er bunnlinjen likevel svært imponerende for en luksusbil med slike ressurser: Mellom 0,64 og 0,70 liter per mil må sies å være klart godkjent i denne klassen, med alle komfortdetaljer fra 535i tilgjengelig - fra firesoners klimaautomatikk til aktiv fjæring og en endeløs rekke options.

Utslippstallene er også imponerende: Mellom 149 og 163 gram per kilometer holder isolert sett ikke til æresmedlemskap i Bellona, men tar man bilens øvrige data i betraktning bør det i hvertfall ikke føre til ekskludering.

Les også: Gjett hvilket bilmerke som har lavest utslipp!

"Snakker" med navigasjonen

For å oppnå slike tall er mange elektroniske hjelpemidler tatt i bruk. Start/stopp-automatikk er nevnt, og administrasjonen av hybridsystemet er også integrert med navigasjonsanlegget, slik at bilen selv kan planlegge hvordan det er smartest å bruke kreftene:

Ser bilen at det snart er lange nedoverbakker i vente, der batteriene vil få "gratis" lading, kan den anse det som fornuftig å bruke opp den oppsparte elektriske energien på å forsere stigningen opp til toppen for å redusere bensinforbruket og lage plass til ny strøm i batteriet.

Åttetrinns automatkasse gjør at bilen ved de fleste hastigheter kan velge et trinn der momentet er nær optimalt i forhold til forbruket. El-motoren er også bygget inn i selve automatkassen.

På samme måte vil den kunne bruke overskuddskraft fra bensinmotoren i lette partier til å drive batterigeneratoren.

Opp til 160 km/t i coasting mode

Bilen gir også sjåføren mulighet til å koble ut bensinmotoren i hastigheter helt opp til 160 kilometer i timen når forholdene ligger til rette for det. I "Coasting mode" er bensinmotoren helt frikoblet fra drivverket, og med spesielle dekk med lav rullemotstand ligger det an til at BMW Active Hybrid 5 kan rulle ganske langt helt uten avgasser - men med samtlige sikkerhetssystemer i full funksjon.

Les også: Denne Fabiaen går over 200 mil på én tank diesel!

Lithium-ion-batteripakken med 96 celler er plassert i et temperaturkontrollert rom mellom bakhjulene i bagasjerommet, og reduserer bagasjevolumet med 145 liter i forhold til en vanlig 535i. Kraften fra den holder ved vanlige kjøreforhold til å få bilen opp til 60 kilometer i timen uten hjelp av bensinmotoren, og kan drive bilen i 35 kilometer i timen opp til fire kilometer.

En egen galvanisert finish på "nyrene" skal skille Active Hybrid 5 fra øvrige 5-seriebiler. Foreløpig kan den også bestilles i en lysblå farge som ikke fås på de øvrige modellene.

Igjen er det nok ikke først og fremst miljøvernerne som vil trykke denne bilen til sitt bryst. Active Hybrid 5 er ingen direkte sparebørse, men den vil være et naturlig valg for de som har mulighet for å velge det beste, finner teknologien fascinerende og ikke sier nei takk til å få en pen reduksjon i bensinforbruket på kjøpet.

Galvaniserte "nyrer"

For denne kundegruppen er det også viktig at bilen i seg selv er et statement, og i hvertfall inntil videre kan man glede seg over en lysblå lakknyanse som ikke leveres på noen annen modell. Active Hybrid-emblemer finnes både bak og på C-stolpene, og såvel bileier som passasjerer blir minnet om hva de kjører i gjennom spesiell preging i innstegslistene.

Del med Facebook-vennene dine!

På vanlig BMW-vis er det også valgt et eget galvanisert finish på selve nyrene i grillen for å skille ut denne spesielle modellen.

Les også: i3 og i8 - BMW har mer elektrisk i vente