MILLIONER TIL GJENOPPBYGGING: Flere organisasjoner gir penger til gjenreising av Utøya. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
MILLIONER TIL GJENOPPBYGGING: Flere organisasjoner gir penger til gjenreising av Utøya. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

I dag åpnes Utøya for pressen

Det er ventet flere hundre norske og utenlandske journalister til Utøya når AUF arrangerer mediebesøk for første gang etter 22. juli. Tv2.no og Nyhetskanalen sender direkte fra mandag morgen.

69 personer ble brutalt drept under AUFs sommerleir på Utøya 22. juli. I tiden etter terroraksjonen oppfordret AUF pressen til å vente med å besøke øya. Det har imidlertid blitt arrangert besøk for pårørende og overlevende ved flere anledninger, senest lørdag. Disse besøkene har blitt arrangert av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap på vegne av Justisdepartementet.

Bli med til Utøya

Mandag reiser pressen til Utøya for første gang etter terrorangrepet i juli, etter å ha blitt invitert av AUF.

Klokken 11.30 vil det bli holdt en pressekonferanse på øya. Du kan følge hele dekningen direkte her på tv2.no og på Nyhetskanalen.

LES OGSÅ: Terror-massakren minutt for minutt

I august var mange pårørende og overlevende tilbake på øya. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
I august var mange pårørende og overlevende tilbake på øya. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

«PST-sjekk»

Sentralstyremedlem Kjetil Vevle (23) var en av de første som så gjerningsmannen i aksjon på Utøya 22. juli.

Han hadde fått beskjed om at det skulle komme en person fra PST ut til øya for å sjekke om sikkerheten etter bombeangrepet samme ettermiddag i Oslo sentrum.

Vevle var vitne til at Anders Behring Breivik brutalt henrettet «Mor Utøya» Monica Bøsei (45) og politimannen Trond Berntsen (51), som var innleid som vaktmann under AUF-leieren.

23-åringen klarte å komme seg i sikkerhet, og gjemte seg bak en klippevegg. Han var en av de første som brukte Twitter under dramaet, og skrev først: «Noen skyter på Utøya. Oppdater politiet!».

Tilbake på gjemmestedet

Kjetil Vevle synes det var en positiv opplevelse å komme tilbake til øya.  (Foto: Kari Bernardini)
Kjetil Vevle synes det var en positiv opplevelse å komme tilbake til øya. (Foto: Kari Bernardini)
Han forteller til tv2.no at han har var tilbake på øya under et av arrangementene i august.

– Det var en fin dag. Det var godt være tilbake, og jeg fikk et klarere bilde av hva som egentlig skjedde. Det føltes som en form for terapi, og det markerte på en måte en ny start, og at det var lettere å se fremover.

Han så igjen stedene han gjemte seg under terroraksjonen, og forteller at avstandene var mye større i virkeligheten enn hvordan han husket det fra flukten.


LES OGSÅ: Truffet av den siste kula: Her ser Adrian seg selv bli skutt

Sterke inntrykk

Vevle sier at pressens besøk på øya vekker nye følelser.

– Det var bra at overlevende og pårørende fikk reise dit først, og at pressen har respektert AUFs ønske om å vente. Nå er det fint at media kan komme dit, og formidle hvordan det ser ut. Det er fortsatt mange som ikke har vært der av de som mistet noen. Samtidig er det en spesiell dag, og det vil være sterkt å se bildene og presentasjonen i media.

Vurderer øyas framtid

Vevle hadde vært på øya mange ganger før 22. juli, både på sommerleire og på andre arrangement. Han er glad for at AUF skal fortsette å bruke stedet, men har stor forståelse for at det må forandringer til.

– Det er en arbeidsgruppe som vurderer ulike alternativ, og jeg har tro på at de vil komme fram til en god løsning. Det er mange som vil ha traumer etter opplevelsene der ute, og en del er ødelagt, så det må endringer til.

LES OGSÅ: Emma (18) vil se igjen gjemmestedet sitt under massakren