sapphire 2 (Foto: TV 2)
sapphire 2 (Foto: TV 2)

Russisk tråler arrestert utenfor Svalbard

Skal ha drevet ulovlig dumping av fangst i vernesonen.

Russiske myndigheter har levert en protestnote til Norge, etter at Kystvakten torsdag oppbrakte en russisk tråler i vernesonen utenfor Svalbard. Den skal ha drevet dumping av fangst og ble lørdag tauet inn til Tromsø.

Nektet å følge ordre

Humøret var tilsynelatende på topp hos det russiske mannskapet på «Sapphire II». Trass i Kystvaktens tydelige nærvær og beskyldningene om ulovlig dumping av fisk i vernesonen rundt Svalbard.

– De er mistenkt for dumping av fisk og er derfor brakt inn til Tromsø for videre etterforskning, sier innsatsleder Jørgen Ahlquist i Tromsø politidistrikt til TV 2 Nyhetene.

I tillegg skal kapteinen på «Sapphire II» ha nektet å følge ordre om å gå til land, men i stedet ha stengt av motoren slik at tråleren måtte taues inn til havn.

Russland raser

Arresten har vakt oppsikt i Russland, som svarer med en diplomatisk breidside mot Norge.

– «Sapphire II» ble slept helt til Tromsø. Underveis blokkerte Kystvakten kommunikasjonene for kapteinen og oppførte seg, som Russlands UD sa i går, svært provoserende, sier Alexander Saveliev, som er talsperson for det Russiske Føderale Fiskeridepartementet.

Viser til traktat

For håndhevingen av den såkalte vernesonen rundt Svalbard er omstridt. I 2005 ble skipperen på tråleren «Elektron» russisk folkehelt, da han ble tatt for tjuvfiske, men stakk av fra den norske kystvakten med to norske inspektører om bord.

– Jeg vil minne om at Spitsbergen og de nærliggende områdene hører inn under internasjonal jurisdiksjon i henhold til Paristraktaten av 1920, fortsetter Saveliev.