Rune Olsø Leyla Jamshidivand Reza Malaki (Foto: TV 2)
Rune Olsø Leyla Jamshidivand Reza Malaki (Foto: TV 2)

Går mot egen regjering for å hjelpe papirløse

– Det er både uverdig og umenneskelig å nekte dem arbeid og skolegang, sier leder for Trondheim Arbeiderparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

29 år gamle Leyla Jamshidivand fra Iran er en av flere tusen asylsøkere i Norge som er fullstendig utestengt fra samfunnet, selv om hun har bodd i landet i åtte år.

– Ikke jobb, ikke legitimasjon, ikke oppholdstillatelse, sier Jamshidivand oppgitt til TV 2 Nyhetene.

– Problemet er at jeg ikke kan leve sånn, uten jobb, uten oppholdstillatelse. Det er vanskelig for meg å bare sitte hjemme, sier hun.

Vanskelig med én inntekt

Ektemannen, som også er fra Iran, har norsk statsborgerskap og fast jobb. Men for den lille familien skaper det både økonomiske og praktiske problemer å måtte leve på bare én inntekt.

– Ja, det er vanskelig. Det er blitt slik i Norge at du nesten må ha to inntekter for å ha en leilighet og leve normalt, rett og slett. Vi søkte om engangsstønad da vi fikk barn, men vi fikk ikke fordi hun ikke har lovlig opphold, forteller Reza Malaki.

– Uverdig

Rune Olsø, som er leder for Trondheim Arbeiderparti, kjemper for at papirløse som Leyla skal få et mer verdig liv.

– Jeg syns det er uverdig og umenneskelig at man ikke lar folk jobbe. Det er fryktelig dumt også, både samfunnsøkonomisk og for fellesskapet, sier Olsø.

Ap-lederen var en av dem som i Trondheim bystyre torsdag kveld talte varmt for et forslag om å be regjeringen legge forholdene til rette for at papirløse flyktninger kan arbeide lovlig og betale skatt inntil kjent utreisedato.

Tårer i øynene

Forslaget ble vedtatt mot stemmene til Høyre og Fremskrittspartiet

– Vi fikk stor støtte fra bystyret og det var ganske stort. Enkelte hadde tårer i øynene da vi kom og fortalte det gikk bra, sier Malaki.

Ingen i den politiske ledelsen i Justisdepartementet har hatt mulighet for å kommentere denne saken i dag.