Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Små, eksklusive biter av røykelaks ligger på et fat i Oslo Spektrum. Dette er røykelaks med en mildere røykesmak enn den vi er vant til i Norge.

– Vi kaller den Sankt Nikolai-fillet, forteller Peter Rebeiz til TV 2.

Rebeiz eier Caviar House, en kjede med 40 butikker på internasjonale flyplasser. De selger eksklusiv kaviar og egenprodusert røykelaks, under merkevaren «Balik». Rebeiz kjøper fersk, norsk laks – nå til 25 kroner kiloen – røyker den i Sveits, og selger den igjen for 2500 kroner pr. kilo.

– Vi bruker en røykemetode fra tsartidens Russland, forteller Rebeiz.

– Denne metoden ble der brukt til å røyke fisken stør, men vi har begynt å bruke røykeprosessen på laks.

Les også: Manetinvasjon i oppdrettsanlegg

Vil ha luksuslaks

Denne eksklusive røykelaksen selger han nå i bøtter og spann over hele verden. Rebeiz var denne uken gjest på en sjømatkonferanse arrangert av Norges eksportråd for fisk i Oslo, og han er litt overrasket over at norske produsenter ikke satser på denne typen luksusprodukter.

– Norge er ikke kjent for luksusmatvarer, slik som for eksempel Frankrike, Italia og Sveits. Likevel synes jeg det er rart at norske produsenter ikke utforsker mer mulighetene i dette segmentet, sier han til TV 2.

Les også: Her kastes død oppdrettsfisk

Og storprodusenten Lerøy tar litt selvkritikk.

– Vi har nok hatt fokus et annet sted, sier markedsdirektør Pål Mikkelsen i Lerøy.

– Vi har satset mer på eksport av råvaren laks i seg selv. Men forbrukertrender endrer seg, og vi vet at vi har mer å hente i å bygge merverdi og ikke minst mer merkevarebygging.

Bekymret for økt produksjon

Peter Rebeiz er også bekymret for at norske oppdrettere har økt produksjonen av norsk laks dramatisk, på bekostning av kvalitet. Han mener at kvaliteten på norsk laks er blitt dårligere de siste årene – selv om han fremdeles mener norsk laks er i verdensklasse, og bedre enn laksen produsert i mange andre land.

Les også: Frykter villaksen går foran arbeidsplasser

– Vi har fått mer problemer med å finne laks av god kvalitet her i Norge. De siste ti årene har vi hatt store problemer med det.

– Så hva bør norske oppdrettere gjøre?

– De må ikke satse på middelmådighet. De må ikke satse så mye på kvantitet, og heller gå for kvalitet, sier Rebeiz.