Lars Erik Spets (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Lars Erik Spets (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Daniel Sørvik og Stian Carlsen. (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)
Daniel Sørvik og Stian Carlsen. (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)

– I VIF har de drømmer, så går de til Lørenskog og blir mette og resignerte

Vålerenga-leder Jan Tore Kjær hevder penger er den eneste grunnen til at spillere velger Lørenskog foran Vålerenga.

I norsk ishockeysammenheng har møtene mellom Vålerenga og Lørenskog utviklet seg til å bli et av de virkelig store. Ikke fordi begge lag nødvendigvis er med og kjemper i toppen av ligaen, men fordi nesten halve Lørenskog-laget består av tidligere Vålerenga-spillere.

I Vålerenga har de drømmer og fantasier, så går de til Lørenskog og blir mette og resignerte

– Det er hatkamp nummer én, de har snart hentet alt som er av spillere fra oss. De satser steinhardt, sier Vålerenga Ishockeys klubbdirektør Jan Tore Kjær til TV 2 Sporten.

Når lagene møtes på Jordal Amfi lørdag, har 9 av de 22 Lørenskog-spillerne som kommer ut på isen en fortid i Vålerenga.

Før en av ligakampene i forrige sesong gikk VIF-direktør Jan Tore Kjær ut og kritiserte Lørenskog for overgangspolitikken, hvorpå Lørenskogs sportssjef, Atle Olsen, sa at «ingen vil ha Jan Tore Kjær».

Les også: Norsk hockeykeeper scoret fra bak eget mål

– Mette og resignerte
Stemningen mellom de to lagene ble ikke akkurat bedre etter at Kjær leverte inn en protest mot Lørenskog etter at Vålerenga hadde tapt kvartfinalen i seriesluttspillet. Vålerenga endte til slutt opp med å trekke protesten, men Kjær er ikke ferdig med å fyre opp motstanderen.

– Som det ser ut nå, fra mitt ståsted, så prøver de å hente de mest etablerte spillerne våre, sier han.

Forklaringen på at suksessen likevel har uteblitt for Lørenskog mener Kjær er enkel.

– I Vålerenga har de drømmer og fantasier, så går de til Lørenskog og blir mette og resignerte, sier han.

Jan Tore Kjær  (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Jan Tore Kjær (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

– Et veiskille når du ikke lenger er ettertraktet
Grunnen til det mener Kjær er at spillerne har kommet i en alder der proffdrømmene ikke lenger lever i beste velgående.

– Jeg vet ikke om drømmen knuses, men det er et veiskille når du ikke lenger er ettertraktet og etterspurt. Alderen er akkurat slik at du skjønner at det ikke blir noe av. Da blir kanskje motivasjonen annerledes også, sier Kjær.

Derfor mener han at motivasjonen for de tidligere VIF-spillerne er penger.

– De får bedre betalt i Lørenskog, og det er også tilbakemeldingen jeg har fått fra spillere som har gått dit. De bytter ikke av sportslige hensyn, men på grunn av det de får «cash kontant».

Les også: Dommer på direkten: – Jeg har driti meg ut
Les også: – Det er ikke noe kult å drite seg ut på riksdekkende TV

– Forsøker å hente vinnerkulturen
Men klubbdirektøren hevder ikke bare at Lørenskog-spillerne motiveres mest av penger. Kjær tror også at Lørenskog prøver å kjøpe den vinnerkulturen Vålerenga har hatt.

– Vi har vinnerkultur og en sterk historie i Vålerenga. Fellesskapet vi har i Vålerenga viser vi nå, selv om det ble tap på torsdag. Vi viste det mot Stavanger forrige helg. Spillerne i Vålerenga er motiverte, sier Kjær.

– Mener du Lørenskog prøver å kjøpe den vinnerkulturen?

– Det må jo være det, de har hentet så mange. I ledelsen har de også Atle Olsen og Knut Jørgen Stubdal som har vært i Vålerenga i en mannsalder, så det er naturlig at de forsøker å hente den kulturen. Men det har ikke fungert noe særlig selv om de slo oss i kvartfinalen i fjor. Vi vet at vi er et mye bedre lag i år, og målet er å knuse dem i hver kamp, sier Kjær.

Kan ikke gjenskape VIF-atmosfæren
TV 2s hockeyekspert Bjørn Kristian Erevik har sansen for Kjærs utspill.

– Jeg setter pris på at Jan Tore er ute og skaper trøkk rundt matchene, for det er for lite av den type ting i media, sier Erevik.

Men selv om Kjær vil ha blest, så mener hockeyeksperten at VIF-lederen har et poeng.

– Uansett om du henter alle spillerne så klarer du ikke å «stjele» kulturen til Vålerenga. Spillerne har lite med kulturen å gjøre, det har mer med Jordal som hall og alle de rundt klubben. Det er omgivelser du ikke klarer å skape på Lørenskog ved å hente en haug med Vålerenga-spillere. Og så er det jo ikke bare VIF-gutter de har hentet, det er jo blant annet noen trøndere - som riktignok har vært noen år på Jordal. Men kulturen og det som ventes av deg der klarer du ikke å ta med til Lørenskog.

– Så Kjær har et poeng?

– Ja, absolutt, ellers må Lørenskog hente vaktmesterne også. Det er omgivelsene og alt som forventes av deg som gjelder i Vålerenga. Det er opplest og vedtatt av klubben skal være i toppen, sier Erevik.

Lørenskogs sportssjef Atle Olsen har ikke besvart TV 2 Sportens henvendelser.